Nisan Ayı İhracat Rakamları Açıklandı

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, nisan ayı ihracat rakamlarını açıkladı. Balıkesir'de konuşan Büyükekşi, 2012 Nisan ayı ihracatının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,9 azalış ile 11 milyar 407 milyon 106 bin dolar olarak gerçekleştiğini söyledi. Nisan ayında en fazla ihracat artışı yüzde 85.7 ile tütün ve mamulleri sektöründe olurken, bunu yüzde 82 ile savunma ve havacılık sektörü, yüzde 29.5 ile hububat, bakliyat ve yağlı tohumlar sektörünün takip ettiği bildirildi.
Türkiye İhracatçılar Meclisi Dünya Ekonomisi Dünya Ticaret Örgütü Teşvik Sistemi Mehmet Büyükekşi 


Balıkesir'de Güney Marmara Kalkınma Ajansı'nda düzenlenen basın toplantısında nisan ayı ihracat rakamlarını açıklayan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, ' ' Nisan ayında ihracatımız geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,9 azalışla 11 milyar 407 milyon 106 bin dolar oldu. Yılın ilk 4 ayında ise ihracatımız yüzde 5,9 artışla 45 milyar 663 milyon dolara yükseldi. Nisan ayında en fazla ihracatı, otomotiv sektörümüz 1 milyar 636 milyon dolar ile yaparken, kimyevi maddeler sektörümüz 1 milyar 498 milyon dolar ile ikinci, çelik sektörümüz ise 1 milyar 332 milyon dolar ile üçüncü sırada yer aldı. Tarım sektörlerimiz nisan ayında 1 milyar 511 milyon dolarla toplam içinde yüzde 13.2 pay alırken, 9 milyar 572 milyon dolar ihracat gerçekleştiren sanayi sektörlerimizin payı yüzde 83.9 oldu. Madencilik ürünleri sektörümüz ise nisan ayında 323 milyon dolar ihracat ile toplam ihracattan yüzde 2.8 pay aldı. Nisan ayında en fazla ihracat artışını yüzde 85.7 ile tütün ve mamulleri sektörümüz, yüzde 82 ile savunma ve havacılık sektörümüz ve yüzde 29.5 ile hububat, bakliyat ve yağlı tohumlar sektörümüz yakaladı ' dedi.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, bu yıl nisan ayının geçen yılın aynı ayına göre 1 iş günü eksik olduğunu ve bu durumun ihracat rakamlarına da yansıdığını hatırlattı. Türkiye'nin günlük ortalama 350 milyon dolar ihracatı olduğunu kaydeden Büyükekşi, 1 iş günü eksikliğini tamamladıklarında ihracattaki düşüşün birden yükselişe geçmiş olacağını söyledi.
Büyükekşi, Türkiye'de sanayi üretimindeki büyümenin durağanlaştığını, iç talepte hissedilir biçimde bir yavaşlamanın söz konusu olduğunu belirtirken, tüm bunların ekonomide bu yıl ılımlı bir büyüme beklentisine işaret ettiğini söyledi. TİM Başkanı Büyükekşi, Çin'de yuanın dalgalanma bandının genişletilerek değer kazanmasının Türkiye'nin ihracat rekabeti için olumlu olacağını bildirdi.

Büyükekşi, Avrupa ve dünya ekonomisindeki gelişmeleri ele aldı. Avrupa'daki sıkıntılara paralel olarak Çin ekonomisinde yavaşlama olduğunu söyleyen Mehmet Büyükekşi, ' Çin, döviz kuru politikasında son beş yılın en önemli değişikliğine gitti. Artık yuanın dolar karşısında günlük kurun yüzde 1 altında ya da üstünde işlem görmesine izin veriyor. Yuanın dalgalanma bandının genişletilmesi ve yuanın değer kazanması, Çin'in iç talebi canlandırma hedefi ile uyumludur. Yuan değer kazanırsa, bu Türkiye'nin ihracat rekabeti için de olumlu olacaktır ' dedi.

Dünya Ticaret Örgütü'nün geçen yıl miktar bazında yüzde 5 büyüyen dünya mal ihracatının bu yıl yüzde 3,7 artacağını tahmin ettiğini anlatan Büyükekşi, bu rakamın 2009 yılı hariç son 10 yılın en yavaş büyümesi olduğunu vurguladı. Dünya mal ticaretinin ilk üç ayda yavaşladığını belirten TİM Başkanı, ' Dünya Ticaret Örgütü gelişmiş ülkelerin ithalatının yüzde 1,9, gelişmekte olan ülkelerin ithalatının yüzde 6,2 artmasını bekliyor. Özellikle Avrupa ithalatında yavaşlama bu yıl hissediliyor. Bu durum da Türkiye'yi olumsuz yönde etkileme potansiyeline sahip. Ancak bu yavaşlamaya rağmen dün TÜİK tarafından açıklanan mart ayı dış ticaret rakamları da yüzümüzü güldürdü. Mart ayı ihracatı bir rekor olarak tarihe geçti. 13 milyar 251 milyon dolar ihracat gerçekleşti. Dış ticaret açığı yüzde 25,3 geriledi. Mart ayında ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 64,3 oldu. Geçen yıl bu oran yüzde 54,6 idi. Dünyadaki emtia fiyatları nisan ayında gevşemeye başladı. Bu gevşemede, Çin ve dünya ekonomisindeki yavaşlama ile piyasalardaki yeni likidite genişleme beklentisinin azalması etkili olmaktadır. Bizim için ise bu yıl, krizden sonra ihracat için zorlu yıllarımızdan birisi olması bekleniyor. Çünkü bütün ülkeler yavaşlayan iç pazarları nedeniyle ihracata ağırlık vermeye çalışıyorlar. Ülkemizde de sanayi üretimindeki büyümenin durağanlaştığını, iç talepteki yavaşlamanın hissedilmeye başladığını görüyoruz. Bu yıl ekonomide ılımlı bir büyüme bekleniyor. Enerji zamlarının maliyetlerimizi artırdığını yeniden hatırlatmak isterim. Vergi gelirlerinin azalması, faiz oranlarındaki artış bütçe dengelerini olumsuz etkiliyor. Dış talep zayıf. Bunun için ihracat artışında da performans düşmektedir. Her şeye rağmen ihracatçılarımız, Türkiye'nin ihracatını artırmak için çalışmaya devam ediyorlar. Türkiye'nin yakaladığı büyüme ve ihracat rakamları ülkemize olan güveni tazeliyor. Daha fazla yatırımın ülkemize akmasını teşvik ediyor ' diye konuştu.

' BU YIL DANANIN KUYRUĞUNUN KOPTUĞU YIL OLMAYA ADAY BİR YIL '

Hükümetin açıkladığı yeni teşvik sisteminin önemli bir 'dönüm noktası' olduğunu vurgulayan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi konuşmasını şöyle sürdürdü:

' Bu teşvik sisteminin hayata geçirilmesinde emeği geçen başta Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Ekonomi Bakanımız Zafer Çağlayan olmak üzere herkese teşekkür ediyoruz. Yeni teşvik sistemi Türk sanayisinin ihtiyaç duyduğu teknolojik dönüşümün ateşleyici motoru olacaktır. Yeni teşvik sistemi, Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu sosyal barış ortamına da büyük katkı sağlayacak. Yeni teşvik sistemi, bölgeler arasındaki gelişmişlik farklarını hızlı bir şekilde azaltacak. Yeni teşvik paketi, Türkiye'nin sürdürülebilir bir büyüme yakalayabilmesi, cari açık probleminin orta ve uzun vadede ortadan kaldırılması ve 2023 için ortaya koyduğumuz büyük hedeflere ulaşabilmesi için son derece önemlidir. Teşvik paketi ile global pek çok firmanın da Türkiye'yi tercih edeceğini düşünüyoruz. Nitekim ay içerisinde Çin'e ve ABD'ye ticari heyet programı gerçekleştirdik. Bunun ilk işaretlerini oralarda aldık. Yeni teşvik yasası büyük bir heyecanla karşılandı. İki dünya devi Blackberry ve Chrysler, şimdiden Türkiye'ye yatırımı mercek altına aldılar. Yine Çin'de birçok firma Türkiye ile daha yakından ilgilendiklerini açıkladılar. Geçen hafta bir uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu açıklama yaptı. Türk ekonomisinde düzeltme sürecinin başladığını söyledi. Yumuşak iniş ve düşük cari açığın, Türkiye'nin not artırımına neden olabileceğini bildirdi. Ancak dış etkilerin ve özellikle euro bölgesi krizi ile petrol fiyatlarının Türkiye için ana riskler olduğunu da ekledi. Zayıf dış talep karşısında ihracatta ilave rekabet avantajı sağlayacak tedbirlere ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz. İhracatçılar için yeni ve riskli pazarlarda ticari alacak sigortası ve reeskont kredisi gibi imkanların genişletilmesini bekliyoruz. Uzak pazarlara erişimde lojistik gibi konularda yeni imkanların yaratılmasını önemsiyoruz. Çünkü bu yıl ihracat gerçekten zor olacak. Kurların düşmesi konusunda hassas olunması gerekiyor. Bu yılın ihracatta son yılların en çetin geçecek yılı olması beklenmektedir. Bu yıl bütün ülkeler ihracata sarılmaktadır. Bu yıl deyim yerindeyse 'dananın kuyruğunun koptuğu yıl' olmaya aday bir yıl. Onun için ihracata her zamankinden daha fazla önem vermek zorundayız. Bu önemin gereği olarak, öncelikle rekabetçi kur konusunda Merkez Bankası'nın proaktif tutumunu sürdürmesini bekliyoruz. Dış ticaret dengeleri tam rayına oturmuşken, bu denge durumuna süreklilik kazandırmanın önemli olduğunu düşünüyoruz. Ekonomi politikası aktörlerinin, ihracatçılarımızın rekabet gücünü olumlu etkileyecek politikalar geliştirmelerine öncelik verilmesi gerektiğinin altını çizmek istiyoruz. '

KADDAFİ SONRASI LİBYA'YA İHRACAT ARTTI

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, ülke ve il bazında ihracat rakamlarını da açıkladı. Türkiye'nin Kaddafi sonrası Libya'ya olan ihracatını 50 kat artırdığını açıklayan Büyükekşi, nisan ayında Avrupa pazarında ihracatta gerilemeler yaşandığını, Avrupa'daki olumsuz havaya rağmen yeni pazarlarda yakalanan çıkışın ise artarak sürdüğünü söyledi. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, ' Bölgesel olarak baktığımızda nisan ayında Afrika ülkelerine ihracatımız yüzde 43, Ortadoğu bölgesine yüzde 17, Bağımsız Devletler Topluluğu ülkelerine yüzde 8 artış gösterdi. AB ülkelerine ihracatımız ise yüzde 18 geriledi. Nisan ayında başarılı performans gösterdiğimiz ülkelere baktığımızda, en yüksek artış hızı Libya'ya yaşandı. Libya'ya ihracatımız 50 kat arttı. Geçen Nisan ayında Libya'ya ihracatımızın neredeyse durma noktasına geldiğini düşünürsek, bu denli yüksek bir artış oranını normal karşılıyoruz. Libya'ya 2010'nun ilk 4 ayında 671 milyon dolar ihracat yapmışız. Bu rakam 2012'nin ilk 4 ayında 721 milyon dolara çıktı. Yani kriz öncesi ulaştığımız rakamın da üzerine çıkmış bulunuyoruz.
Benzer durumda olan ülkeler için de aynısı yaşanacaktır. Siyasi krizler bittiğinde ihracatımız da kaldığımız yerden devam edecektir. Libya'nin haricinde, yüksek performans gösterdiğimiz ülkelerden Katar'a ihracatımız nisan ayında yüzde 135, Ürdün'e yüzde 121, Nijerya'ya yüzde 76, Suudi Arabistan'a yüzde 67, Güney Kore'ye yüzde 63, Azerbaycan'a yüzde 38 arttı. Irak'a yüzde 29, Fas'a yüzde 22, Birleşik Arap Emirlikleri'ne yüzde 20 ihracat artışı yakaladık. ABD'ye ihracatımız yüzde 9, Kanada'ya yüzde 16, Meksika'ya yüzde 43 arttı. Rusya'ya ihracat artışımız ise yüzde 5'te, Çin'e ihracat artışımız ise yüzde 3'te kaldı ' dedi.

TİM Başkanı, Türkiye'nin ihracattaki en büyük pazarı olan Almanya'ya nisan ayındaki ihracatın yüzde 12 azaldığını açıkladı. Aynı şekilde İngiltere'ye ihracatın yüzde 3, İtalya'ya ihracatın yüzde 35 ve Fransa'ya ihracatın yüzde 23 düştüğü belirtildi.

İller bazında ilk 10 il arasında ihracatını en fazla artıran ilin ise yüzde 36'lık oran ile Manisa olduğu açıklandı. Diğer illerden ise Gaziantep'in ihracatı yüzde 24, Ankara'nın yüzde 16, Sakarya'nın yüzde 11, Hatay'ın ihracatı yüzde 6, İzmir'in yüzde 2 arttı. İstanbul'un ihracatı yüzde 5 gerilerken, Denizli'nin yüzde 11, Bursa'nın yüzde 12 ve Kocaeli'nin ihracatı ise yüzde 17 düştü.

Balıkesir'deki basın açıklamasının sonunda plaket töreni düzenlendi. Balıkesir'de nisan ayında en fazla ihracat yapan Banvit, İşbir Sentetik ve Balıkesir Elektromekanik Tesisleri (BEST) A.Ş. firmaları TİM heyeti tarafından plaketle ödüllendirildi. Törende ayrıca ünlü iş adamı Kale Grup Şeref Başkanı İbrahim Bodur'a da Vali Yılmaz Arslan, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ve GMKA Genel Sekreteri Mustafa Gündoğan tarafından Türk ekonomisine yaptığı katkılarından dolayı bir şükran şildi verildi.

Toplantıya Balıkesir Valisi Yılmaz Arslan, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Milletvekili Ahmet Edip Uğur, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Kale Grubu Onursal Başkanı iş adamı İbrahim Bodur, TİM başkan vekili Mustafa Çıkrıkçıoğlu ve yönetim kurulu üyeleri, GMKA Genel Sekreteri Mustafa Gündoğan, BAÜ Rektörü Prof. Dr. Mahir Alkan, Balıkesir sanayi Odası Başkanı Ahmet Kula, Balıkesir Ticaret Odası Başkanı Mahmut Yavuz, İl Emniyet Müdürü Ömer Aydın, İGM Başkanı Ramazan Bahçavan ile işadamları ve basın mensupları katıldı.

2 Mayıs 2012 Çarşamba günü yayınlandı