Kentsel dönüşümde 'çevre hassasiyeti' - ANTALYA
Projeye ilk başladıkları dönem hak sahiplerinden daire ve tapu için hiçbir bedel alınmayacağı, kira ve taşınma yardımında bulunulacağı yönünde vatandaşlara söz verdiklerini anımsatan Türel, bu sözleri tuttuklarını bildirdi.Bugüne kadar talepte bulunan 2 bin 816 kişiye 44 milyon 164 bin 650 lira kira, 2 bin 852 kişiye de 2 milyon 139 bin lira taşınma yardımı yapıldığını belirten Türel, "Yüzde 99,90 oranında hak sahipleriyle tam mutabakat sağlandı. 3 bin 245 kişiyle ön protokol imzalandı. Bunun üzerine yıkım işlerine başladık. 3 bin 417 bina, bin 285 baraka yıktık. Bir kişinin burnu bile kanamadı, bir kişi 'benim yerimi niye yıkıyorsun' diye basın mensuplarının kapısını çalmadı, en ufak eylemde bulunmadı. Bu bizim vatandaşa projeyi iyi anlattığımızın ve vatandaşımızın da bize olan güveninin bir göstergesi." dedi.
Yıkımlar bittikten sonra 5 bin 115 metre kanalizasyon, 8 bin 77 metre yağmur suyu kanalı ve içme suyu projelerini tamamladıklarını anlatan Türel, çevreci proje olması konusunda da büyük hassasiyet gösterdiklerini dile getirdi. - Ağaçlar koruma altındaProjeyi yürütürken mevcut yeşilliğin korunmasına yönelik çalışmalar yaptıklarını anlatan Türel, söyle konuştu:"Hak sahiplerinin bahçesindeki ağaçları tek tek sökerek bir yerde topladık, isimlerini ağaçların üzerindeki plaketlere yazdık. Proje tamamlandıktan sonra tekrar bu ağaçları üzerindeki plaketlerle büyüdükleri topraklara kavuşturacağız. Hak sahiplerinin ağaçlarını çevre hassasiyetiyle koruduğumuzun örnek alınması açısından bu çalışmayı gerçekleştireceğiz. Bunun dışında bölgede bulunan zeytin, meyve, keçiboynuzu, palmiye, çınar ve bunun gibi 11 bin 780 ağacı da bir tanesinin yaprağına bile zarar vermeden koruyoruz."Yıkım çerçevesinde geri dönüşüm çalışmalarına da önem verdiklerinin altını çizen Türel, 165 bin 254 ton agrega, sosyal hizmetlere 223 ton ahşap ve odun üretildiğini belirtti.
Alandan çıkan bin 320 ton hurda demirin de değerlendirildiğini aktaran Türel, belediyenin 400 bin lira gelir elde ettiğini, bunun da altyapıda kullanıldığını bildirdi. - Alanda 11 okul, büyük bir hastane bulunuyorKentsel dönüşüm projesiyle bir önceki imar planına göre dini tesis alanlarının yüzde 45, eğitim alanlarının yüzde 180 arttığını anlatan Türel, "Sağlık tesisleri alanları yüzde 167, sosyal tesis alanları yüzde 69, yeşil alanlar da yüzde 32 arttı. Fevkalade medeni bir proje olarak bu eser ortaya çıktı. Anaokul, ilkokul, lise olmak üzere 11 okul var. 3 sağlık ocağı, 3 cami, pazar yeri, bir müze bulunuyor. Spor kültür gençlik merkezi Türkiye'nin en modern merkezlerinden biri. Alanda büyük bir hastanemiz de var." diye konuştu.
Projenin Avrupa Birliğinden 5 milyon avro hibe desteği aldığına değinen Türel, bu hibeyle Kepez Santral Projesi'nin örnek bir akıllı kent olacağını ifade etti.
Projenin Türkiye'de örnek gösterildiğini belirten Türel, "Projemiz, 5. Ulusal Kentsel dönüşüm Kongresi'nde "En İyi Proje" seçildi. Çağdaş mimarisi, sosyal ve çevre unsurlarıyla dünyanın en eski ve en saygın tasarım yarışmalarında ödül kazandı. Türkiye'nin örnek ve sorunsuz kentsel dönüşüm projesi. Vatandaşlarla, yargıyla, finansla ilgili hiçbir sorunumuz yok." değerlendirmesinde bulundu.
Sosyal Hizmetler Geri Dönüşüm Sağlık Ocağı Kentsel Dönüşüm Projesi Basın Mensupları
3 Ekim 2018 Çarşamba günü yayınlandı