Güney Kore 12 Mayıs'taki Expo'ya Hazırlanıyor

Güney Kore'nin Yeosu şehrinde 12 Mayıs'ta başlayacak Expo'nun son hazırlıkları yapılıyor. Yetkililer, Expo'nun Güney Kore'nin ekonomisini negatif etkilemesinin önünü aldıklarını ifade etti.
Kuzey Kore Expo Güney Kore 


19. yüzyıl sonlarında günümüze kadar belli aralıklarla düzenlenen ve Dünya Sergisi olarak bilinen Expo'ya bu sene Güney Kore'nin sahil şehirlerinden Yeosu ev sahipliği yapacak. 22 gün sonra başlayacak Expo'nun son hazırlıkları yapılıyor.

Yeosu Expo Organizasyon Heyeti Genel Sekteri Kim Geun- soo, yabancı basına son hazırlıklar hakkında bilgi verdi. Hazırlıkların yüzde 99'nun bittiğini ifade eden Genel Sekreter Kim, çöp kutuları ve işaret levhaları gibi ayrıntıların kaldığını aktardı. Ziyaretçi sayısını 500 bini geçeceğini düşündüklerini söyleyen Kim, ziyaretçilerin çoğunun Çin ve Japonya'da beklediklerini aktardı.

Yeosu'nun küçük bir şehir olmasına dikkat çeken Genel Sekreter, buna rağmen büyük şehirler olan Gwangju, Mokpo ve Busan'a yakın olduğunu ifade etti. Kim, böylelikle olası konaklama problemleri bu şehirlerdeki büyük otellere limuzin otobüsler bağlayarak çözeceklerini aktardı.

Güney Koreli yetkililer Expo'nun ihtişamlı geçmesi için yaratıcılıklarını sergilemeye çalışmışlar. Big-O denen okyanus suyu gösterisi için dizayn edilmiş alan en çok dikkat çekenlerin başında geliyor. Akşamları su gösterilerinin yapılacağı Big-O'da suların içinde lazerler ile video gösterimi de yapılacak. Koreli organizatörler Las Vegas'taki ünlü otellerdeki kapalı alan içene döşenmiş gökyüzü temasına da meydan okudular. Expo'nun merkez alanının tavanına okyanus görüntüsü döşenmiş durumda. Böylelikle fuar alanında dolaşan ziyaretçiler kendilerinin okyanus içindeki dev bir fanus içinde hissedecekler.

EXPO, GÜNEY KORE İÇİN EKONOMİK YÜK MÜ?

Uzmanlar ise Expo'nun ülke ekonomisi negatif etkilemesinden endişeleniyor. Alınan bilgiye göre Expo için ayrılan bütçe 12 milyar doları geçiyor. Ziyaretçi sayısının düşük olması halinde Expo'ya yapılan harcamaların ülke ekonomisine yük olacağını düşünülüyor.

Sangkyo dergisinde yazar olan Om Jea-han, ikinci Yunanistan krizinin patlak verebileceğine dikkat çekiyor. Yunanistan'ın bugün içinde olduğu ekonomik krizin en büyük etkenlerinden birinin 2004 Atina Olimpiyatları için yapılan harcamalar olduğunu ifade eden Om, Expo süresince elde edilen kazancın organizasyon için yapılan harcamaları kapatamayacağından endişe ediyor.

Yetkiler ise Expo'nun olası negatif etkilerinin önünü aldıklarını söyledi. Geçmisten ders aldıklarını ifade eden Yeosu Expo Organizasyon Heyeti Genel Sekteri Kim Geun- soo, Expo için ayrılan bütçenin vergi, Expo geliri ve büyük şirketlerin katılımından oluştuğunu dile getirdi. Genel Sekteri Kim, organizasyona Samsung, Hyundai gibi dev firmalarında dahil ederek bir çok yükten kurtulduklarını söyledi. 1995 yılında Daejeon'da Expo'ya ev sahipliği yapmış olduklarına dikkat çeken Kim, bu Expo'nun ekonomiye yük olmak yerine getirileri olacağına inandıklarını sözlerine ekledi.

KUZEY KORE, GÜNEY KORE'Yİ DESTEKLEMİŞ

Expo'nun Güney Kore'de yapılıyor olması akıllara Kuzey Kore'yi getirdi. Kuzey Kore'nin halen Expo'ya katılıp katılmayacağı ise tam bilinmiyor. Bu konuda açıklama yapan Yeosu Expo Organizasyon Heyeti Genel Sekteri Kim Geun- soo, Kuzey Kore'yi davet ettiklerini fakat bir cevap alamadıklarını söyledi. Kuzey Kore'nin, Expo'nun Güney Kore'de düzenlenmesini desteklediği ileri süren Kim, konuya ilişkin açıklamada bulundu. Kim, ' Expo toplantısından Kuzey Kore bizden taraf oy kullanmıştı. Biz de kendilerini davet ettik tabi. Bu Expo bildiğiniz üzere siyasi bir oluşum değil. Kültürel bir organizasyon. Kendilerin halen bir cevap alamadık. Ama katılmalarını isterdik. ' diye konuştu.
21 Nisan 2012 Cumartesi günü yayınlandı