AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Berger: 'AB ve Türkiye, Türkiye'nin sınırlarının güçlendirilmesinde ortak menfaatlere sahip'

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Christian Berger konuşması
Politika Toplantı Akkale Konsept Rektör 

-Genel ve detay

( ANKARA ) AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Berger: "AB ve Türkiye, Türkiye'nin sınırlarının güçlendirilmesinde ortak menfaatlere sahip"- AB ve Türkiye arasında gerçekleştirilen sınır yönetimi projesinin sonuç raporu ANKARA

- AB ve Türkiye arasında gerçekleştirilen "Sınır Yönetiminin Yerel Seviyede İdari Kapasite Artırımına Yönelik Teknik Yardım Projesi"nin değerlendirme raporu sunuldu. AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Christian Berger, "Son dönemlerde yasa dışı sınır geçişlerinin artması, Türkiye'nin milli güvenliğine bir tehdit arz etmiş ve AB'nin de sınır yönetimi sistemine baskı oluşturmuştur. AB ve Türkiye bu bağlamda Türkiye'nin sınırlarının güçlendirilmesinde ortak menfaatlere sahip" dedi.
AB ve Türkiye arasında sınır yönetimlerinin ve ilgili kurumlar arasındaki koordinasyonun iyileştirilmesi amacıyla gerçekleştirilen "Sınır Yönetiminin Yerel Seviyede İdari Kapasite Artırımına Yönelik Teknik Yardım Projesi"nin değerlendirme toplantısı yapıldı. Sheraton Otel'de düzenlenen toplantıda konuşan AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger, proje kapsamında sınır yönetiminin önemli bir rolü olduğunu ve göç, ticaret, güvenlik gibi alanlara dokunduğunu belirtti.
AB'nin yıllar içinde entegre sınır yönetimi konseptini geliştirdiğini aktaran Berger, "Açık ama aynı zamanda güvenli sınırlar, ancak ilgili paydaşların tüm koordinasyonu ile sağlanabilir. Yalnızca sınır polisi veya gümrük hizmetleri değil aynı zamanda mülki idarenin de katılımı önemlidir. Bu proje bu alanda önemli bir kazanım sağlamıştır" değerlendirmesinde bulundu. "AB ile Türkiye ortak menfaatlere sahip" Coğrafi konumu dolayısıyla Türkiye'nin, zorlu sınırlara sahip olduğunu dile getiren Berger, "Türkiye'nin komşusu ülkelerde istikrarsızlıklar git gide daha da büyüyen sıkıntıları beraberinde getirmektedir. Son dönemlerde yasa dışı sınır geçişlerinin artması, Türkiye'nin milli güvenliğine bir tehdit arz etmiş ve AB'nin de sınır yönetimi sistemine baskı oluşturmuştur. AB ve Türkiye bu bağlamda Türkiye'nin sınırlarının güçlendirilmesinde ortak menfaatlere sahip. AB ve Türkiye yakın işbirliği yaparak ana politika dökümanını geliştirmişlerdir" diye konuştu.
Berger, projenin yaklaşık 500 mülki idari amirine ulaştığı ve hudut kapılarında görevli mülki idari amirlerinin yüzde 60'ının eğitim aldığı bilgisini de verdi. Proje kapsamında 18 ay boyunca süren işbirliği çalışmaları boyunca Ankara, Trabzon, Çanakkale, Adana ve İstanbul'da 10 eğitim programı gerçekleştirildi, toplam 321 mülki idare amirine eğitim verildi.
Mayıs - Ekim 2017 tarihlerinde çeşitli ülkelere, Ocak - Eylül 2017 tarihlerinde de Türkiye'nin çeşitli illerine çalışma ziyaretleri yapıldı. Programda ayrıca İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürü İlker Gündüzöz, ICMPD Göç Diyalogları ve İşbirliği Direktörü Martijn Pluim ve Program Yetkilendirme Görevlisi - MFİB Başkanı Selim Uslu da yer aldı.
27 Şubat 2018 Salı günü yayınlandı