2013 İhracat Hedefi 158 Milyar Dolar

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, “Aralık ayı ihracat hedefimiz 150 milyar dolar. 2013 yılı orta vadeli hedef ise 158 milyar dolar. Amacımız ise her yıl ihracat rakamlarımızı yüzde 12 artırmak” dedi.
Dünya Ticaret Örgütü Zafer Çağlayan Birleşmiş Milletler Ekonomi Bakanı İhracat 


Bakan Zafer Çağlayan, Wow Otel ' de “Türkiye Dünya Ticaret Köprüsü 2012” toplantısına katıldıktan sonra CNR Fuar Merkezi ' ndeki fuarın açılışını yaptı. Bir süre fuarı gezen Bakan daha sonra basın mensuplarının sorularını yanıtladı. İran ' a doğalgaz karşılığı ihracat yapıldığına yönelik bir soruya Çağlayan, “Ticaretin tanımı açık. İhracat bir yere mal satmak, imalat ise satılacak ürünü imal etmektir. Bizim bakanlık olarak yapmaya çalıştığımızda bu. Ürünlerimizi yurtdışına transfer edip döviz getirmek. Bunlara bakmak lazım” şeklinde karşılık verdi.
Altın ihracatı ile ilgili bir soru üzerine de Çağlayan, “Yaklaşık 10.7 milyar dolar ihracat yapmışız buna karşılık da 6.7 milyar dolar ithalat yapmışız. Şimdi geçen sene bizim altın ithalatımız ihracatımızdan daha fazla bu sene ise altın ihracatında 4 milyar dolar fazla vermişiz. Biz her ihracatımızı bir sebebe bağlamaya kalkarsak 20 binden fazla ürün ihracatı yapıyoruz. Altın bunlardan sadece birisi” dedi.

Ortadoğu ' daki siyasi gelişmelerin ekonomiye etkisine yönelik bir soruya ise Bakan Çağlayan, “Amerika ' nın yaptırımları kendisini bağlar. Biz AB üyesiyiz, Birleşmiş Milletler üyesiyiz. Dünya Ticaret Örgütü üyesiyiz. Bizim taraf olduğumuz anlaşmalar elbette bizi bağlar bu konuda hassasiyet gösteren bir ülkeyiz. Bu konu böyle bilinmeli” cevabını verdi.
İhracat rakamlarını değerlendiren Bakan Çağlayan, “ihracat rakamımız şuan için 148.4 milyar dolar. Bir Cent daha fazla ihracat yapmak için çalışıyoruz. Şayet beklentimiz olumlu sonuçlanırsa, Aralık ayı beklentimiz ile birlikte hedefimiz ise 150 milyar dolar. 2013 yılı orta vadeli hedef ise 158 milyar dolar. Amacımız ise her yıl ihracat rakamlarımızı yüzde 12 artırmak” dedi.

Bakan Çağlayan daha sonra fuardan ayrıldı.
28 Kasım 2012 Çarşamba günü yayınlandı