Yunanistan'da sandıktan genç lider Tsipras çıktı

Yunanistan'da dün yapılan seçimlerde sandıkların yüzde 98'i açılırken, Radikal Sol İttifak (SİRİZA) yüzde 16,76'lık oy oranıyla büyük bir çıkışa imza attı. Sol İttifak, hezimeti yaşayan sosyalist PASOK'un önünde ikinci parti oldu. SİRİZA'nın genç lideri Aleksis Tsipras (38), işsizler ordusunu oluşturan genç seçmenin umudu oldu.
Angela Merkel Avrupa Almanya Atina 


Seçimlerin ilk sonuçlarının açıklanmasının ardından ikinci parti gelen memorandum karşıtı SİRİZA taraftarları Atina merkezindeki Panepistimio Meydanı'nda toplanarak sevinç gösterilerinde bulundu. Parti merkezinin bulunduğu Kumuduru Meydanı'nda da ilk sonuçların ardından motosikletli gençler ile vatandaşlar önemli galibiyetlerini kutladı.

Parti genel merkezinde seçimleri değerlendiren SİRİZA lideri Aleksis Tsipras, 'Yunanistan'daki seçim sonuçları Avrupa ve Yunanistan'daki radikal değişim ile Avrupa halkının barbar memorandum ve kurtarma paketlerini kabul etmeyeceğine dair barışçıl devrimin mesajıdır' dedi.

Memorandum politikalarını destekleyen iki partinin artık azınlık olduğunu belirten Tsipras, buna rağmen seçim sistemi yüzünden parlamentoda birlikte çoğunluğu sağlayabileceklerini ifade etti.

Tsipras, başta Almanya'da Başbakan Angela Merkel olmak üzere üzere Avrupalı liderlerin, bu seçim sonuçlarının tasarruf politikalarının yenilgisi olduğunu anlaması gerektiğini kaydetti. Seçmenin AB ve IMF programı ile barbar kemer sıkma önlemlerinin olmadığı, toplumsal dayanışma ve adaletin olduğu bir yarına destek veren Tsipras, vatandaşın ekonomik krizle mücadele politikalarına dur dediğini kaydetti.

Sol bir hükümet kurulması gerektiğini belirten Tsipras, partisinin ekonomi politikalarını kaldıracak bir hükümet oluşturulması konusunda çaba göstereceğini ifade etti.

YUNANİSTAN'IN GÖZDE GENÇ LİDERİ TSİPRAS

Atina'da doğan Tsipras (38), öğrencilik yıllarından itibaren sol öğrenci grupları içerisinde aktif görev aldı. İnşaat Mühendisliği bölümünde yüksek öğrenimini tamamlayan Tsipras, Şehir ve Bölge Planlama konusunda yüksek lisans yaptı. 2006 yılında yapılan yerel seçimlerde Atina Belediye Başkanlığı için aday oldu ve yüzde 10,5'lik oy oranıyla üçüncü oldu. 2008 yılından bu tarafa SİRİZA'nın liderliğini yürütüyor.

9 Mart 2012 Cuma günü yayınlandı