Vladimir Putin 3. Kez Devlet Başkanı Oldu

Vladimir Putin 3. kez seçildiği devlet başkanlığı görevi için Kremlin Sarayında düzenlenen görkemli bir törenle yemin etti.
Dmitri Medvedev Andrew Rusya Federasyonu Medvedev 


Devlet başkanlığı görevini Dmitri Medvedev ' den devralan Putin, anayasa kitabına elini koyarak; vatandaşlarına saygılı olacağına, vatandaşlarının haklarını ve özgürlüğünü koruyacağına ve Rusya ' nın güvenliğini sağlayacağına dair yemin etti. Putin, “Rusya Federasyonu devlet başkanı olarak insanların ve vatandaşların haklarını ve özgürlüklerini koruyacağıma ve onlara saygı duyacağıma, Rusya Federasyonu anayasasını uygulayacağıma ve koruyacağıma yemin ederim” sözleriyle yemin etti. Yemininde ülkenin egemenliğini, bağımsızlığını, güvenliğini ve devletin bütünlüğünü savunacağını bildirerek, ülkesine sadık bir şekilde hizmet edeceğini söyledi.

Muhaliflerse Putin ' e Rusya ' da görevde bulunduğu 12 yıl boyunca istikrarı sağlamak için bazı hakları ihlal ettiği suçlamasında bulunarak, Putin ' in 6 yıl sürecek yeni görev süresi boyunca kendisine karşı yapılacak olan en ufak bir protesto girişiminde hemen sıkı önlemler alacağını ileri sürdü.

Yemin töreni, ekranlarda nadiren görülen Putin ' in eşi Lyudmila ' nın da aralarında bulunduğu Rusya ' nın elit kesiminden oluşan özel davetliler eşliğinde Kremlin Sarayı ' ndaki St. Andrew Salonu ' nda gerçekleşti. Putin hâlihazırda 2000 ile 2008 yılları arasında iki dönem devlet başkanlığı görevinde bulunmuştu. Ancak yasal olarak devlet başkanlığı görevini iki dönemden fazla sürdüremeyeceği için koltuğunu 4 yıl önce Dmitri Medvedev ' e devretmişti. Medvedev ' in de Putin ' den boşalan başbakanlık koltuğuna geçmesi bekleniyor.

Uzmanlar Putin ' in adaylığı sırasında kendisine karşı yapılan muhalif protestoları göz önüne alarak, 4 Mart ' taki devlet başkanlığı seçimini yüzde 63.6 oy oranıyla kazanmasına rağmen, 3. devlet başkanlığı görevi süresince benzeri görülmemiş zorluklarla karşılaşacağını iddia etti.

Medvedev görevde iken devlet başkanlığı görev süresi 4 yıldan 6 yıla uzatılmıştı. Eğer Putin görev süresinin bitiş tarihi olan 2018 ' e kadar görevde kalırsa, Stalin ' den sonra en uzun süre görevde bulunmuş Sovyet lider Leonid Brezhenv kadar devlet başkanlığı yapmış olacak.
7 Mayıs 2012 Pazartesi günü yayınlandı