Türkiye İle Filistin Arasında Gümrük Yardım Anlaşması İmzalandı

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız, “Filistin Gümrük İdaresi personelinin Türkiye ' de eğitilmesi, teknik cihaz yardımı ve risk analizleri tekniklerinin öğrenilmesi ve buna ilişkin metodolojinin öğretilmesi dahil pek çok alanda işbirliği içerisinde olacağız” dedi.
Filistin Ticaret Bakanlığı Bakanlık İsrail Serbest Ticaret Anlaşması 


Türkiye Cumhuriyeti ve Filistin Devleti arasında ' Karşılıklı İdari Yardımlaşma Anlaşması ' imzalandı. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ' nda yapılan protokolü, Türkiye adına Bakanlık Müsteşarı Ziya Altunyaldız, Filistin adına ise Gümrük İdaresi Başkanı Ahmad Alhelo imzaladı. Protokol öncesi konuşma yapan Altunyaldız, iki ülke arasında ortak değerler ve kardeşlik bağları olduğunu belirterek, “Filistinli heyet burada misafir değil, ev sahibidir. Türkiye, her alanda Filistin'in ve Filistin halkının yanında olmuştur. Filistin halkının üzüntünüz bizim üzüntümüz olmuştur. Bu coğrafyada hepimiz ortak bir tarihi, ortak bir kültürü, ortak bir kaderi paylaşıyoruz” ifadesini kullandı.

Filistin ' de yaşanan sorunun çözülmesi ile bölgede sağlanacak barış ve istikrarın, ekonomik kalkınmayı ve refahı da beraberinde getireceğini ifade eden Altunyaldız, “Biraz sonra imzalayacağımız 'Karşılıklı İdari Yardımlaşma Anlaşması' ile iki ülke gümrükleri arasında etkin bir işbirliğinin temellerinin atılmasının yanında, Filistinli kardeşlerimizin ekonomik seviyelerinin geliştirilmesi ve Filistin ' in bir yatırım alanına dönüştürülmesi konusunda önemli bir alt yapı oluşturulacaktır” diye konuştu.

ALTUNYALDIZ: “KAÇAKÇILIĞIN ÖNLENMESİNE YÖNELİK İŞBİRLİĞİ ALANLARI BELİRLENDİ”

Ülkeler arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin, 2004 yılında imzalanarak, 1 Haziran 2005 yılında yürürlüğe giren Serbest Ticaret Anlaşması çerçevesinde geliştiğini kaydeden Altunyaldız, “Söz konusu anlaşmanın da etkisiyle 2005 yılından bu yana iki ülke diş ticaret hacmi artış kaydetmektedir. Dünya Ticaret Örgütünün istatistiklerine baktığımızda 2011 yılında Türkiye 49 milyon dolar ile Filistin ' in ithalatında 4. sırada yer aldığını, yine aynı dönemde ülkemizin Filistin ' in ihracatında 16.sırada yer aldığını görmekteyiz” ifadesini kullandı.
Altunyaldız, işbirliği çerçevesinde yapılacak çalışmalara değinerek, “TİKA ile yapılan protokol çerçevesinde Filistin Gümrük İdaresi personelinin Türkiye ' de eğitilmesi, teknik cihaz yardımı ve risk analizleri tekniklerinin öğrenilmesi ve buna ilişkin metodolojinin öğretilmesi dahil pek çok alanda işbirliği içerisinde olacağız” şeklinde konuştu.

Teknik cihaz verilmesi hususunda adımlar atıldığına dikkat çeken Altunyaldız, Filistin Gümrük İdaresi ' nin kapasitesinin geliştirilmesi konusunda risk analizine dayalı işlemlerin yürütülmesi ve kaçakçılığın önlenmesine yönelik işbirliği alanlarının belirlendiğini söyledi.

ALHELO: “BUGÜNKÜ PROTOKOL ARAMIZDAKİ BÜTÜN KAPILARI AÇACAK”

Filistin Gümrük İdaresi Başkanı Alhelo, Türkiye ' nin Filistin ' in kardeş ülkesi olduğunu dile getirerek, “Türkiye her zaman Filistin halkının yanındadır ve her zaman Filistin Devleti ' nin kurulmasından yanadır. Türk halkı ve Türk devleti Filistin ' in kardeş ülke olduğunu göstermiştir. Türk halkı her zaman Filistin ' in barış içinde yaşamasını istemiştir” dedi.

Türkiye ' nin Filistin ' e verdiği desteğin gerçek olduğuna dikkat çeken Alhelo, iki ülke arasındaki gümrük işbirliğinin 2002 yılından itibaren sürdüğünü belirterek, “Türk tarafı sınır kapılarında Filistin personelini eğitti ve Türk ana merkezi yapıldı. Bu binalar malzeme ve cihazlarla donatıldı. Bu bizim için umut verici bir olaydır. Çünkü Filistin ' in durumu aşikardır. Filistin geçiş kapılarını tam olarak kontrol edemiyor. Dolayısıyla bu merkezlerin önemi büyüktür. Bugünkü protokol aramızdaki bütün kapıları açacaktır. Zaten iyi olan ilişkiler daha da iyi olacaktır” diye konuştu.

Filistin ' in pek çok engelle karşı karşıya kaldığını söyleyen Alhelo, “Özellikle gümrük alanında büyük engellerle karşı karşıyayız. Çünkü İsrail tarafı bu hususta çok engel koyuyor. Özellikle ithalat ve ihracat konusunda bilgi edinmemizi İsrail engelliyor” değerlendirmesinde bulundu.

Konuşmaların ardından iki ülke arasında işbirliği anlaşması imzalandı.
15 Nisan 2013 Pazartesi günü yayınlandı