Rusya Ve Çin, Sarıdeniz’de Ortak Tatbikat Düzenledi

6 gün sürecek Rusya-Çin Sarıdeniz ortak deniz kuvvetleri tatbikatı, dün Çin ve Kore Yarımadası ' nın arasında yer alan Sarıdeniz ' de başladı.
Soğuk Savaş Suriye Rusya Güvenlik Konseyi 


Rus ve Çin kuvvetleri elektronik savaş, uçaksavar, denizaltı savar, arama ve kurtarma operasyonlarını temsili olarak yaptı. Çin Savunma Bakanlığı ' na göre 2 denizaltı, destroyerler de dâhil olmak üzere 16 gemi ile refakat ve hastane tekneleri, Sarıdeniz ' deki eğitim alanına mevzilendirildi. Rusya ' nın da 4 savaş gemisi gönderdiği belirtildi.

Rusya ve Çin askeri yetkilileri, tatbikatların Asya-Pasifik Bölgesi ' nde güvenliğin artırılması amacıyla yapıldığını bildirdi. Gemiler arasındaki telsiz iletişiminin Rusça yapılacağı öğrenildi. İki ülke arasındaki Ortak Kumanda Merkezi ' nin Çin ' in kuzey deniz filosunu barındıran Qingdao limanında olduğu biliniyor.

Rusya ve Çin yakın zamanda pek çok kez askeri tatbikat yapmıştı. İki ülke komünist dünyanın liderliği için Soğuk Savaş döneminde aralarında süregelen rekabetin ötesine geçtiğinden beri, dış politikalarında ortak bir zemin bulmayı başardı. İki ülke de yakın zamanda BM Güvenlik Konseyi ' nde Suriye ' ye bir dış müdahale yapılması konusunda yapılan oylamada veto haklarını kullanarak, müdahale seçeneğini imkânsız kılmıştı.

Rusya ve Çin, BM ' nin çözümünü tek yanlı olduğu ve anlaşmazlık içindeki bütün tarafları dâhil etmediği gerekçesiyle oylamada veto etmişti. Ancak iki ülke daha sonra güncellenen metnin daha dengeli olduğuna kabul etti.
23 Nisan 2012 Pazartesi günü yayınlandı