Pakistanlı Mültecilerin Kamplardaki Dramı

Pakistan ' ın Afganistan sınırında bulunan Hayber Bölgesindeki savaştan kaçan Pakistanlı mültecilerin Jalozai kampındaki içler acısı hali devam ediyor.
Afganistan Mülteci Pakistan 


Güvenlik güçleri ile militanlar arasında Pakistan ' ın Afganistan sınırındaki Hayber Bölgesi ' nde patlak veren savaş nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalan 200 bini aşkın Pakistanlı yaşam mücadelesine mülteci kamplarında devam ediyor. Yetkililerin güvenlik nedeniyle evlerini terk etme uyarısında bulunduğu binlerce insan her gün Hayber bölgesindeki küçük bir kasaba olan Nowshera ' daki Jalozai mülteci kampına akın ediyor. BM Mülteci Ajansı (UNHCR) gelenleri kaydetmeye çalışıyor. Kimi insanlar aileleri ve arkadaşlarıyla yaşarken kimileriyse ev kiralıyor. Ancak insanların çoğu çadırlarda yaşamak zorunda kalıyor.

Abdurrahman ve ailesi de evini terk etmek zorunda kalanlardan. Abdurrahman isimli mülteci “25 dakika içinde bölgeyi terk etmemiz istendi. Şuradakiler araçlarla ulaşım imkanı bulmuş, diğerleri ise Bara ' ya yürüyerek gidiyordu” şeklinde yaşadıklarını anlattı.

Tarık Han isimli başka bir mülteci ise “Sıcak havada çadırın içinde yaşamak gerçekten çok zor. İçeride 5 dakika bile duramazsınız. Çocuklarımız bu koşullarda nasıl yaşasın? Bu yüzden aşiretimizin çoğunluğu kampın dışında yaşıyor” şeklinde kamplarda yaşanılan sıkıntıları dile getirdi.

Ocak ayından bu yana UNHCR 46 bin yardım paketi dağıttı. Yeni gelenler için 4 binden fazla çadır kuruldu. Ancak yardımlar sadece kampla sınırlı kalmıyor. Kampın dışında yaşayanlar da yardımlardan faydalanıyor ancak insanların tek isteği köylerine dönebilmek. Tarık Han, “Bölgemizde barış istiyoruz, köylerimize dönmek istiyoruz. Ticaretimizin eski haline dönmesini istiyoruz” sözleriyle duygularını dile getiriyor. Abdurrahman isimli mülteci de Tarık Han ' ın bu sözlerine katıldığını belirtirken, çocuklarının sağlığı için endişe duyduğunu söylüyor.

Abdurrahman “Çocuklarımız nedeniyle çadırlarda yaşayamıyoruz, çünkü burada elektrik yok. Hükümetin diğer bölgelerde olduğu gibi, bize de kendi bölgemizde yardım etmesi gerekirdi. Çok fakiriz ve talihsiziz” şeklinde yorum yapıyor.

Jalozai Kampı Pakistan ' da bulunan en büyük mülteci kampı konumunda. Mart ayı verilerine göre kampta 60 binin üzerinde insan yaşıyor.

25 Nisan 2012 Çarşamba günü yayınlandı