Obama Nelson Mandela’nın Vefatı İçin Ne Dedi?

Dünya liderleri, Güney Afrika ' nın efsanevi cumhurbaşkanı Nelson Mandela ' nın vefatı dolayısıyla başsağlığı mesajı yayınladı.ABD Başkanı Barack Obama, mesajında, dünyanın en çok iz bırakan, cesur ve iyi insanlardan birini kaybettiğini ifade etti. Kendisinin de Nelson Mandela ' nın hayatından ilham alan milyonlarca insan arasında olduğunu belirten Obama, hayatındaki ilk siyasi eylemlerden birinin Güney Afrika ' daki “apartheid”e karşı bir protesto eylemi olduğunu ifade etti.
Devlet Başkanı François Hollande Nobel Barış Ödülü Birleşmiş Milletler Barış Ödülü 


“Onun söylediklerini dinledim, yazdıklarını okudum. Hapishaneden çıktığı gün, eğer insanlar korkularının değil umutlarının kılavuzluğunda yol alırsa neler yapabilir anladım” diyen Obama, diğerlerinin özgürlüğü için kendi özgürlüğünü feda eden “Madiba”nın Güney Afrika ' yı değiştirdiğini belirtti.

Güney Afrika Devlet Başkanı Jacob Zuma, Güney Afrika ' nın “en büyük evladı”nı kaybettiğini söyledi.Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-Moon, Mandela ' nın bilgeliği ve kararlığından ders alınması gerektiğini belirterek, Mandela gibi büyük bir insanın sayesinde Afrika ' da insanların özgür ve onurlu bir yaşam sürebildiğini ifade etti.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande Mandela ' nın mesajının özgürlük için savaşanlara ilham vermeye devam ettiğini ve haklı davaları, evrensel hakları savunan insanlara güven verdiğini belirtti.

Mandela ' yla 1993 yılında Nobel Barış Ödülü ' nü paylaşan Güney Afrika eski devlet başkanı FW de Klerk ise, şunları söyledi: “Tata (baba), seni özleyeceğiz. Ama ruhun ve örnek yaşamın daha iyi ve daha adil bir Güney Afrika için her zaman bize rehberlik edecek.”

Mandela ile aynı dönemde görev yapan ABD eski başkanı Bill Clinton, Nelson Mandela ' yı eşine rastlanmayan nezaket ve şefkati ile, geçmişin acılarını unutup düşmanlarını kucaklamayı bir siyasi strateji değil bir yaşam tarzı olarak benimsemesiyle hatırlayacaklarını söyledi.

6 Aralık 2013 Cuma günü yayınlandı