Nelson Mandela Öldü Güney Afrika Yasta

Güney Afrika'da ülkenin ilk siyah lideri Nelson Mandela'nın ölümü nedeniyle bayraklar yarıya indirildi.Ölüm haberinin duyulmasından sonra Johannesburg ve Soweto'da ellerinde Güney Afrika bayrakları bulunan büyük kalabalıklar toplandı.Mandela'nın Soweto'daki eski evinin önünde toplanan kalabalık sabaha kadar dans edip, şarkı söyledi.
Nobel Barış Ödülü Cumhurbaşkanı Barış Ödülü Nelson Mandela Güney Afrika 


Nelson Mandela için Johannesburg'un eteklerindeki 95 bin kişi kapasiteli Ulusal Stadyum'da bir anma etkinliği düzenlenecek. Mandela'nın naaşı daha sonra başkent Pretoria'da 3 gün süreyle katafalka konacak. Nelson Mandela, köyü Kunu'da toprağa verilecek.

Mandela'nın ölüm haberini televizyonda duyuran Güney Afrika Cumhurbaşkanı Jacob Zuma, ' Ulusumuz en büyük evladını yitirdi ' dedi.Sienki Maphala, ülkemizin önemli bir lideri olarak ölümünden üzüntü duyuyoruz. Bugün işe gidecektim. Şimdi evinin bulunduğu yere gidiyorum ' diye konuştu.Primrose Thandi Mahlangu, ' Benim için özel bir insandı. Herkes onu çok özleyecek. Ulusumuz babasını kaybetti. O benim babamdı, sadece benim değil herkesin, tüm ülkenin, Güney Afrika'nın babasıydı. Çok iyi bir insandı ' dedi.

Gladys Ramaswane, ' Seni hep sevdik Mandela ve hep sevmeye devam edeceğiz sonsuza kadar ' ifadelerini kullandı.

Andrew Molefe, ' Herkes onun ölümüne üzülüyor çünkü o bu ülke için iyi olan şeyler yaptı ' dedi.Akciğer enfeksiyonu geçiren ve üç ay önce taburcu edilen Mandela'nın tedavisine evinde devam ediliyordu.Nelson Mandela 1990'lı yıllarda Güney Afrika'nın ırkçılığa dayalı apartheid yönetiminden normalleşmeye geçiş sürecine öncülük etmişti.

Nobel Barış Ödüllü Nelson Mandela, dünyanın en çok saygı duyulan devlet adamlarından biriydi. 2004 yılında cumhurbaşkanlığı görevinden ayrılmasından sonra kamuoyu önünde çok yer almamıştı.Mandela'nın ' huzur içinde aramızdan ayrıldığını ' söyleyen Zuma, ' Nelson Mandela'yı büyük yapan şey, onu insan yapan şeydi. Onda gördüğümüz şey kendimizde aradığımızdır. ' diye konuştu.

Zuma, ' Sevgili Güney Afrikalılar, Nelson Mandela bizi bir araya getirdi ve biz ona bir arada hoşça kal diyeceğiz. ' dedi.Nelson Mandela'nın sağlık durumu hastaneden taburcu edilmesinden bu yana ciddiyetini koruyordu.Mandela 1993 yılında Nobel Barış Ödülü almış ve 1994'te Güney Afrika'nın ilk siyah cumhurbaşkanı seçilmişti.Mandela beş yıl cumhurbaşkanı olarak görev yapmasının ardından koltuğundan ayrılmıştı.
6 Aralık 2013 Cuma günü yayınlandı