Nato Füze Savunma Kalkanını Test Etti

NATO ' nun Almanya Ramstein Hava Üssü ' ndeki füze kalkanı kumanda merkezi, teknik ve operasyonel testten geçirildi.
Avrupa General Almanya Balistik Hollanda 


Füze saldırılarına karşı koruma sağlayan kalkan, Ramstein Hava Üssü ' nde tatbikatla test edildi. Ramstein Hava Üssü komutanı General Mark Welsh, “ABD sensörleri ve Almanya ile Hollanda baterileri tatbikatta bulundu. Ayrıca ABD Aegis savaş gemisi ve pek çok kumanda merkezi yer aldı. Hepsi ortak amaçla birlikte çalıştı” ifadeleriyle tatbikatı anlattı.

Füze savunma kalkanının yapması gerekenleri yapabildiğini göstermeleri gerektiğini belirten Welsh, “Emir ve kontrolde uygun raporlama yapabildiğimizden emin olmalıyız. Bu önemli; çünkü operasyonel emir ve kontrol NATO adına NATO için yapılıyor” dedi.

2010 yılının Kasım ayındaki Lizbon Zirvesi ' nde NATO liderleri, NATO ' ya bağlı Avrupa halkı, toprakları ve birlikleri için füze kalkanı geliştirme kararı almıştı. 15 ay içerisinde Ramstein ' deki kumanda merkezinde bu önemli teknik test gerçekleştirilebildi.

Ramstein Hava Üssü komutanı yardımcısı Korgeneral Friedrich Ploeger de daha bir haftada gerekli ekipmanların kurulup test edildiğini belirterek “15 ayda çok hızlı ve gerçekten şahane bir ilerleme kaydettik. Ramstein ' in seçimi sadece Lizbon ' da değil, geçen seneki Savunma Bakanları Görüşmesi ' nde de yapıldı. Geri kalan zaman 15 ayın sadece yarısıydı” ifadelerini kullandı.

Bu tatbikatın füze savunma sisteminin emir ve kontrolü için bir ilk adım teşkil ettiğini belirten Mark Welsh, “Önümüzdeki adım operasyonel ilk adım kabiliyetimizi günde 24 saat, haftada 7 gün olabilecek şekilde sürekli çalışarak arttırmak. Bu noktaya ulaşabilmek için daha 3-4 yılımız var. Balistik füze kalkanının tam olarak yeterliliğe ulaşması için belki 2-3 yıl daha gerekebilir. Yani bu sadece bir ilk adım, çok küçük bir adım fakat çok çok önemli bir adım. Ve şimdiye kadar görebildiğimiz kadarıyla çok başarılı bir adım” şeklinde konuştu.

14 Nisan 2012 Cumartesi günü yayınlandı