İHH Filipinler'de Yaraları Sarıyor

Filipinler'de meydana gelen Haiyan Tayfunu'nun yaralarını sarmak için bölgeye gelen İHH İnsani Yardım Vakfı, hayırseverlerin yaptığı bağışlarla afetzedelerin gıda, barınma ve sağlık ihtiyaçlarını karşılıyor.
İnsani Yardım Vakfı Filipinler Uluslararası İnsani Yardım 


İHH, Haiyan Tayfunu ile binlerce insanın hayatını kaybettiği, yüz binlerce insanın da evsiz kaldığı Filipinler için bugüne kadar yaklaşık 1 milyon lira bağış topladı.İHH, bölgeye ilk olarak arama-kurtarma faaliyetlerinde bulunması için 3 kişilik bir ekip gönderdi. Önce Tayfunun vurduğu kentlerden biri olan Ormoc ' a giden ekipler, felaketin en yoğun yaşandığı Tacloban bölgesine güvenlik sorunları nedeniyle ancak birkaç gün sonra girebildi.

Buraya, hayırseverlerin bağışlarıyla Cebu ' dan alınan 40 ton pirinç, 5 bin konserve ve bin 500 adet 5 litrelik su, 3 tırla getirildi. Yardımların toplam 10 bin aileye yardım ulaştırılması hedefleniyor.

Ayrıca salgın hastalık tehlikesi bulunan bölgede İHH acil yardım ekibiyle birlikte Uluslararası Doktorlar Birliği ' ne (AİD) bağlı acil hekimlerce sağlık hizmetleri de yapılmaya devam ediyor.
Gıda ve ilaç sıkıntısının had safhada olduğu bölgede AID ' nın 'medikal ekibi' hepatit A aşısı, vitamin grubu ilaçları, acil müdahale malzemeleri başta olmak üzere oluşturdukları tıbbı yardımları afetzedelere ulaştırıyor.

' CİDDİ İLAÇ SIKINTISI VAR '

Tacloban ' daki sağlık koşullarıyla ilgili bilgi veren Doktor Murat Kadir Topçu, bölgede şuanda salgın hastalık tehlikesi olduğunu belirterek, “Ulaşım sorunu nedeniyle hastalar hastanelere ulaştırılamıyor. Ciddi ilaç sıkıntısı var” dedi.

Bir günlük açılan polikliniklerde hasta muayenesi yaptıklarını kaydeden Topçu, “Burada 150, mahallelerde de 500 kişiye hepatit A aşısı yaptık. Yaralanma sonucu yara endeksi var. Enfekte yara ve dikiş atılması gereken hasta çok” diye konuştu.

Aşevi açılacak

Bölgedeki en önemli sıkıntıların başında sıcak yemek ve su sıkıntısı olduğunu ifade eden İHH acil yardım görevlisi Cemil Başer de, “5 bin kişilik aşevi açmayı planlıyoruz. Erzak hazır ama yer ve diğer malzemeleri kriz merkezi hazırlayacak. Ormoc ve Cebu ' da da araştırma yapıyoruz” dedi.
19 Kasım 2013 Salı günü yayınlandı