Diaspora'daki Güney Azerbaycan İstiklal Partisi Konferansı Stockholm'da Yapıldı

2004 yılında Diyaspora' daki Azerbaycan Türkleri tarafından kurulan İstiklal Partisi konferansı Stockholm' de yapıldı. Konferansa İstiklal Partisi delegeleri Norveç, İngiltere Almanya Kanada Hollanda ve Turkiye' den İsveç' in başkenti Stockholm'e geldiler.
İngiltere Almanya Azeri Hollanda Azerbaycan 


Konferansın açılış konuşmasını Samet Fartaş yaptı. Daha söz alan araştırmacı Arif Keskin ' Güney Azerbaycan da 40 milyon Azerbaycan Azeri Türkü yaşıyor. Ben ülkemizde yapılması gereken milli hareket hakkında konuşmak istiyorum. İran' da gün geçtikçe Güney Azerbaycan milli hareketi büyüyor. Arap Baharı gibi bir gün patlayacağına umudum var.Bugün Güney Azerbaycan' da yaşayanlar kendi özgüvenlerini kaybetmiştir.” dedi.

Milli hareketi Güney Azerbaycan' da harekete geçirilmesi gerektiğini vurgulayana Keskin; “ .Milli hareketimiz hiç kimse tarafından desteklenmiyor. Dünya ülkeler Milli Hareket için kiminle görüşeceğini dahi bilmiyor. Bizim diaspora teşkilatı olarak hiç bir imkanımız yoktur .Ayrıca bir kadın teşkilatımız yoktur.Bu ciddi bir meseledir Biz Güney Azerbaycan Türk Devleti'ni kurmak istiyoruz.Bu milli hareketi kuracak kişiler şu anda buradadır. ' diye ifade etti.

İHA' ya özel röportaj veren İstiklal Partisi başkanı ve sözcüsü Salih Yıldırım; ' Bugün bu toplantı için Kanada' dan geldim. Ayrıca bütün İstiklal Parti delegelerini Stockholm' de topladık Bu konferansta Güney Azerbaycan'ın özgürlüğünü kazanması için ne gibi çalışmalar yapacağımızı konuşacağız. Bölgede siyasi durum hiç iyi değildir İran resmen izolasyon yapıyor. Biz Türk Devletleri ve ana vatan Türkiye'den yardım bekliyoruz ' şeklinde konuştu.

Daha sonra söz alan organizasyonu hazırlayan Samet Fartaş; ' 21 yıldır İsveç'te yaşıyorum. Biz İstiklal Partisi olarak Güney Azerbaycan ' ın özgürlüğü için çalışmalar yapıyoruz
Çünkü Güney Azerbaycan' da tam bir asimilasyon vardır. Biz ülkemizin İstiklali için hiçbir zaman geri adım atmayacağız ' diye belirtti.
14 Nisan 2013 Pazar günü yayınlandı