Yeşil Cami 2,5 Yıl Sonra İbadete Açılıyor

Osmanlı Devletinin ilk başkenti Bursa'daki tarihi Yeşil Cami, 2,5 yıl süren restorasyonun ardından 11 Mayıs Cuma günü ibadete açılıyor. Uzun yıllar yıpranmış görüntüsüyle yürek burkan tarihi ibadethanede, 1,5 kilo 24 ayar toz altın kullanılarak İznik çinilerinin altın varakları yenilendi, tavandaki eksik hatlar tamamlandı. Restorasyon, Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından sponsorların desteği ile yaklaşık 2 milyon liraya mal edildi.
Restorasyon Cihan Haber Ajansı Yeşil Camii 


Vakıflar Bölge Müdürü Mürsel Sarı, tarihi camide gerçekleştirilen restorasyon hakkında Cihan Haber Ajansı'na bilgi verdi. Yeşil Cami'nin Bursa ve Türkiye açısından olduğu kadar dünya sanat tarihi açısından da çok değerli bir eser olduğunu söyledi. Camiinin girişinde taş ve mermer işçiliğinin harika örnekleri bulunduğunu belirten Sarı, kapısında ise ahşap oymacılığın en güzel örneklerinin sergilendiğini kaydetti.

' 1,5 KİLO ALTIN KULLANILDI '

Mihrabı orijinal İznik çinileri ile işlenmiş tarihi camideki kapsamlı restorasyonun sona erdiğini ve 11 Mayıs Cuma günü namaz öncesi ibadete açılacağını belirten Sarı, şu bilgileri verdi: ' Yeşil Cami'de bütün iç yüzeylerinde sıva raspaları yapıldı. Bunların altında kalem işleri bulunanlar orijinal renk ve desenlerine sadık kalınarak yeniden canlandırıldı, desenlendirildi. Çinilerin tüm yüzeyleri temizlendi. Minarelerde derzler yapıldı, etrafına drenaj sistemi uygulandı. Bahçesinde peyzaj çalışmaları yapıldı. Burada çinilerin üzerinde altın varaklar var. Bunlara yaklaşık 1,5 kiloya yakın ezme ve varak altın kullanıldı. Çinilerde orijinaline uygun canlandırma yapıldı. '

' SİLİNMİŞ HAT YAZILARI ORTAYA ÇIKTI '

Sarı, restorasyon sırasında boya ile kapatılmış pek çok hat yazısın da gün yüzüne çıktığını vurguladı. Pencere kenarlıklarındaki altın kakma işlemelerin yanı sıra, müezzin mahfilinde bulunan yazı ve kubbeye yakın bölümlerdeki hat yazılarının yeniden hayat bulduğunu kaydetti. Harput Holding'in sponsorluğunda gerçekleştirilen restorasyonun 2 milyon TL'yi bulduğunu ifade etti.

Sarı ayrıca, caminin içinin güvenlik kameraları ile izlendiğini, bahçede de güvenlik görevlilerinin bulunduğunu sözlerine ekledi.

YEŞİL CAMİ TARİHİ

Yeşil semtinde Bursa ovasına bakan sırtta 1414-1419 yıllarında Sultan I. Mehmet (Çelebi) tarafından Mimar İvaz Paşaya yaptırılmıştır. Sultan I. Mehmed'in ani ölümü üzerine süslemeler 1424 yılında Sultan II. Murat tarafından tamamlanmıştır. Ters 'T' planıyla yapılan eser adını yeşil çinilerinden almıştır. Alt katta saray, üstte hünkar mahfilleri, harem kısımları ve iki balkonu ile Sultanın sarayı hüviyeti taşır. İç mekanın duvarları altıgen çinilerle hünkar ve saray mahfillerinin duvar ve tavanları sır tekniğindeki çinilerle kaplıdır.

Mihrabı, çini dekorasyonunun en güzel örneğini oluşturmaktadır. Bu bölümdeki sülüs ve kufi yazıları dikkat çekmektedir. Mihrap kubbesinin örttüğü sahanın iki yanında yer alan 32 dilimli kubbeyle örtülü odalarda ise kalem işçiliği dikkat çekmektedir. Caminin pencere kanatları Rumi oymalı yıldız, geometrik, çiçek motifleri ve kabartma yazılarla süslüdür. Cephesinde dört pencere, iki ufak mihrapçık ve dört korkuluklu niş bulunan Yeşil Camii'nin minareleri 19. yüzyılın sonlarında yapılmıştır. Yeşil Camii, erken Osmanlı mimarisinin en başta gelen yapılarından biri olarak görülüyor.

Cami, 1552'den 1950 yılına kadar yaklaşık 20 onarım geçirmiştir.

9 Mayıs 2012 Çarşamba günü yayınlandı