Bulgaristan'da Camiler Haftası Başladı

Bulgaristan Başmüftülüğü, 1-7 Ekim arasında 'Camiler Haftası' düzenliyor. Ülke çapında bu vesileyle birçok organizasyon düzenlenirken, bazı mabetler halka açık ilan edildi.
Bulgaristan Sofya Cihan Haber Ajansı Arkeoloji 


Camiler Haftası boyunca 'Kalbe giden yol' sloganı adında Sofya'da fotoğraf sergisi açıldı. Şu anda Milli Arkeoloji Müzesi olarak kullanılan eski Büyük Camii'de düzenlenen sergide Antoni Georgiev'in ülke genelinde 30 mabetten çektiği fotoğraflar sergileniyor. Açılışta Cihan Haber Ajansı'na konuşan Başmüftü Yardımcısı Birali Birali, Bulgaristan'daki camilerin sayısının yetersiz olduğunu, komünizm zamanında yıkılan camilerin yerlerine yenilerinin yapılmadığını dile getirdi.

Bürokratik engellerden dolayı cami yapılamayan yerlerde ev satın alındığını ve bunların mescit olarak kullanıldığını söyleyen Birali, ' Bulgaristan çapında cami yapımlarında kampanya düzenliyoruz, bu konuda yerli Müslümanların bir hayli aktif olduğu görüyoruz. Her ay sonu bağış kampanyaları düzenliyoruz. ' diye konuştu. Bulgaristan genelinde bin 500 cami ve mescidin olduğunu aktaran din görevlisi, son dönemde 28 caminin yapıldığını kaydetti.

İlk kez düzenlenen hafta vesilesiyle Sofya Banya Başı Camii önünde kermes organize edildi.

Avrupa İstatistik kurumu Eurostat'a göre AB içerisinde nüfusa oranla en çok cami Bulgaristan'da bulunuyor.

3 Ekim 2012 Çarşamba günü yayınlandı