800 Kişiyi Dolandıran Hackerlar Yakalandı

İzmir merkezli beş ayrı ilde Jandarmanın düzenlediği operasyonda Türkiye genelinde internet üzerinden elde ettikleri kart bilgiler ile 3 bin 800 kişiden 5 milyon lira dolandıran, çete lideri O.Z. ile birlikte 7 Hacker gözaltına alındı. Kurdukları web sitelerine virüs bulaştırarak bilgileri kopyalayan zanlıların 2 yıl boyunca internet üzerinde yazıştıkları ve birbirlerini hiç tanımadıkları ortaya çıktı. Zanlılar ifadelerinde, zevk için internet sitesi çökertmeye başladıklarını daha sonra vatandaşı dolandırdıklarını itiraf etti. Zanlıların, 1 yıl önce ROJ TV'nin yayını girerek, 15 dakika boyunca Atatürk fotoğrafı ile istiklal Marşının okunmasını sağladığı ortaya çıktı.
Atatürk Alışveriş Hacker Jandarma Mersin 


İzmir'in Seferihisar ilçesinde oturan E.B internet üzerinden alışveriş yaptığını ve bilgilerinin çalınarak 2 bin lira aktarıldığını tespit ederek şikayetçi oldu. İhbar üzerine harekete geçen İl Alay Komutanlığı'na bağlı jandarma ekipleri, V.A liderliğindeki dolandırıcılık çetesini çökertti. Gözaltına alınan 13 kişi tutuklanarak cezaevine gönderildi. Çete elamanların bilgisayarların inceleyen jandarma ekipleri, çete lideri V.A ile işbirliği içerisinde bulunan hacker çetesine ulaştı. Yapılan incelemede, internet çetesi liderinin O.Z olduğu ve İstanbul'da oturduğun tespit eden ekipler O.Z.'yi 1 yıl boyunca takibe aldı. Yapılan teknik takip sonucu çete elemanlarının Ankara, Adana, Mersin ve Çorum illerinde olduğu ve hepsinin hacker olduğu tespit edildi. Takip sonrası internet çetesi elemanlarının, tanınmış alışveriş siteleri, bankalar ve telekom firmalarına ait internet sitelerinin taklitlerini yaptığını belirledi. Çete elemanlarının sitelere giren kişilerin bilgilerini kayıt ederek, bankadaki paraları kendi hesaplarına geçirdiği ve alışveriş yaptığı ortaya çıktı. Zanlıların ele geçirdikleri kredi kartları ile bilgisayar ve telefon aldıkları ve bunları da mağazalara satarak paraya çevirdikleri tespit edildi. Seferihisar savcılığının talimatı ile harekete geçen ekipler, önceki gün 5 ilde operasyon düzenledi. Operasyonda çete lideri O.Z ile H.U, D.K, Ö.Z, U.Z, G.B, İ.N.B ve R.K'yi gözaltına aldı. Gözaltına alınan zanlılardan çete lideri O.Z İstanbul'da sevk edildiği savcılık tarafından tutuklanırken. 7 kişi sorgulanmak üzere İzmir'e getirildi. Zanlıların bilgisayarların inceleyen ekipler, 2 yıl içerisinde 3 bin 800 kişinin kredi kartı bilgilerini alıp ve hesaplarına girerek 5 milyon liraya yakın haksız kazanç elde ettikleri belirledi. Jandarma ekipleri tarafından ifadeleri alınan 7 zanlı çıkarıldıkları mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi.

NASIL TUZAĞA DÜŞÜRÜYORLAR ?

Vatandaşların kişisel bilgilerini ele geçirmek isteyen hackerler, ilk olarak (fake) sahte siteler kuruyor. Alışveriş yapacak olan veya banka hesaplarına girecek olan vatandaş, arama motorundan gireceği bankanın sitesine girdiğini düşünerek sahte siteye giriyor. Vatandaş bilgilerini siteye girdiği an hacker tarafından bilgiler kopyalanıyor. Kimlik numarası, kart bilgileri ile telefon numarasını elde eden zanlılar, 'sitede teknik bir arıza meydana gelmiştir' uyarısı yazarak vatandaşın siteye sonra girmesini sağlıyor. Bilgileri elde eden zanlılar bankaların güvenlik önlemi amacıyla soracağı cep telefonuna geleceği şifre işlemini de çözmek için, elde ettiği telefon numarasının ikizini çıkarıyor. Bütün bilgileri elde eden zanlılar gerçek sitelere girerek vatandaşların banka hesaplarını boşaltıp ve banka kartları ile alışveriş yaparak dolandırıyor.

TUZAĞA DÜŞMEMEK İÇİN NE YAPILMALI?

- Kredi kartı hesap özetinizi düzenli olarak kontrol edin. Kendinize ait harcamanız yoksa, bankaya başvurun.
- İnternet üzerinden yapacağınız işlemlerde bireysel bilgilerin tamamını hiçbir durumda belirtmeyin.
- Geçmişi olmayan ve güvenliğinden şüphe ettiğiniz sitelere giriş yapmayın
- Bir bankanın internet sitesine giriş yapmak istediğimizde arama motorunu üzerinden kesinlikle bağlanmayın, giriş yapacağınız bankanın adresini araç çubuğuna kendiniz yazarak giriş yapın.

29 Mart 2012 Perşembe günü yayınlandı