Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Fransa'dan Mali'ye müdahale

16 Ocak 2013 Çarşamba günü yayınlandı Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande, Mali’de isyancılara karşılık vermek için bulunan 750 asker sayısının 2 bin 500’e çıkarılacağını söyledi.

Fransa’nın Birleşik Arap Emirlikleri'nin başkenti Abu Dabi bulunan askeri “Barış Kampı’nı” ziyaret eden Hollande, “Mali’de halihazırda 750 askerimiz var. Sayı artacak. Geceyarısı operasyonlarımız başarılı oldu." dedi.

Hollande, son hedeflerden birinin isyancıların dün tekrar ele geçirdiği Diabaly kasabası olduğunu açıkladı.

Görgü tanıkları basına yaptıkları açıklamada, Fransa hava kuvvetlerinin Diabaly’ı sabah saatlerine kadar bombaladığını söyledi.

Bir Mali güvenlik görevlisi de bombalanan kasabada en az 5 isyancının hayatını kaybettiğini ifade etti.

Malililer ayrıca, dün 30 Fransız tankının ve ağır silahlarla donatılmış zırhlı birliklerin helikopterlerin eskortluğunda Fildişi Kıyısı’ndan Mali’ye geçtiklerini belirtti.

Fransa, kuzeyi ele geçiren isyancıların güneye inmesini engellemek için Cuma günü Mali’ye müdahale etmişti. Dün toplanan BM Güvenlik Konseyi, Fransa’nın Batı Afrika ülkesine müdahalesini “kayıtsız şartsız” destekledi.Öte yandan Fransa, kara harekatı yapmak için takviye Batı Afrika güçlerinin en kısa zamanda Mali’ye gönderilmesini istiyor.

MALİ’DEKİ YABANCI GÜÇLER

750 Fransız askeri başkent Bamako ile Mopti şehrinde konuşlanmış durumda. Fransız Mirage ve Rafale jetleri hava operasyonlarını yapıyor. Nijerya’nın 600, Senegal, Burkina Faso ve Togo’nun 500’er asker göndermesi bekleniyor. Ayrıca Benin 300 asker gönderecek. İngiltere, Fransa’ya yardım için iki adet C17 kargo uçağı gönderdi. Fransız yetkililer, yakında Amerika ve Danimarka’nın da lojistik yardım göndereceğini açıkladı.

Fildişi Ordu Komutanı General Soumaila Bakayoko ise yaptığı açıklamada, "Bugün burada Malili kardeşlerimize yardım etmek için geldik. Kuzey’i tekrar özgürleştirmelerine yardım edeceğiz.” dedi.

3 bin 300 kişilik Afrika güçleri, BM Güvenlik Konseyi’nin Aralık’ta aldığı karar ile Mali’ye konuşlandırılacak. Mali’den gelen bilgilere göre isyancıların tarihi Timbuktu ve Gao şehirlerinden de çekildiği belirtiliyor. Öte yandan Ensar ed Din grubunun sözcülerinden Senda Ould Boumama, çekilmenin sivil kayıpları en aza indirmek için taktiksel olduğunu söyledi.

Timbuktu’dan bir sivil de Mücahidin grubunun hava saldırılarının ardından şehri terk ettiklerini ifade etti.

Kuzey’de etkili olan gruplardan Birlik ve Cihat Hareketi sözcülerinden biri ise AP’ye yaptığı açıklamada, “Fransa’ya tavsiyem zafer ilan etmek için acele etmesinler. Afganistan’dan ayrılmayı başardılar, Mali’den geriye dönemeyecekler.” dedi.

AB DIŞİŞLERİ BAKANLARI MALİ’YE MÜDAHALEYİ GÖRÜŞECEK

BM Güvenlik Konseyi’nin ardından, Perşembe günü Brüksel’de bir araya gelecek AB dışişleri bakanları Mali’ye AB müdahalesini görüşecek. Mali’de Fransa’nın geçtiğimiz Cuma günü başlayan müdahalesinden beri en az 11 Mali askeri ile 1 Fransız pilot hayatını kaybetti. Saldırılarda 100’den fazla militanın öldüğü aktarılıyor. Mali’de El Kaide bağlantılı gruplar ile seküler Tuaregler, Mart’ta gerçekleşen darbeyi fırsat bilerek Nisan’dan itibaren ülkenin kuzeyinde kontrolü ele geçirdiler. BM’ye göre 144 bin 500 Malili isyancıların saldırılarının ardından komşu ülkelere sığındı. Sadece bu ay evlerini terk eden sivillerin sayısı ise yaklaşık 30 bin.

MALİ’NİN KUZEYİNDE KONTROLÜ ELE GEÇİREN GRUPLAR

Ensar ed Din: Bütün Mali’de şeriatı uygulamak için mücadele veriyor. Militanlarının çoğu Muammer Kaddafi’nin devrilmesinden sonra Mali’ye dönen Tuareglerden oluşuyor. İslami Mağrip El Kaide (İMEK) : El Kaide’nin Kuzey Afrika kanadı. Cezayir’de etkililer. Savaşçılarının çoğu yabancı askerlerden oluşuyor. Mali’yi Fransa’nın sömürge mirasından kurtarmak için mücadele veriyor. Batılıları kaçırmakla meşhur. Batı Afrika'da Birlik ve Cihad Hareketi (BABCH): İMEK'ten ayrılma bir grup. Tuareglere karşı iktidar mücadelesine girişmiş durumda. Azavad Kurtuluş Hareketi (AKH): Seküler Tuaregler. Mali’nin bağımsızlığını kazandığı 1960’dan beri Kuzeyde ayrı bir Azavad devleti için mücadele veriyorlar. Kaddafi’ye yardım için Libya’da savaştılar. Önceleri Ensar ed Din ve Mujao ile beraberken şimdi dini gruplara karşı da savaşıyorlar.


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı