Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

İş buldu ama başlayamadı

10 Ocak 2013 Perşembe günü yayınlandı Türk Mühendis Mimar Odaları Birliği (TMMOB) gıda mühendisleri Odası, odaya üye olmak isteyen ve başörtülü fotoğrafları gerekçe gösterilerek geri çevrilen müracaatlarla ilgili açıklama yaptı.

Odanın başörtülü fotoğrafla belge düzenleyemediği, bu uygulamanın keyfi ve dayanıksız olarak değil, hukuki zorunluluk nedeniyle yapıldığını söyledi.

Gıda Mühendisler Odası Başkanı Petek Ataman, yaptığı açıklamada, basın yayın kuruluşlarında çıkan haberlerin yanıltıcı olduğunu savundu. Odalarının başörtülü fotoğrafla belge düzenleyemediğini ancak bu uygulamayı tek başına, keyfi ve dayanaksız olarak değil; hukukun getirdiği zorunluluklar nedeniyle yaptıklarını ileri sürdü. Bu uygulamayı keyfi ve ayrımcılık olarak değerlendirmenin hukuk kuralları ile de odalarının ilkeleri ile de bağdaşmadığını açıkladı.

Ataman, odalarının kurulduğu günden bu yana her bireyin eşit haklara sahip olduğu bilinci ile her türlü siyasi, dini, etnik ayrımcılığa karşı durduğunu ifade ederek, kişilerin inançlarından dolayı ayrım görmeleri de ilkelerine aykırı olduğunu belirtti.

Türk Mühendis Mimar Odaları Birliği ve ona bağlı olan odalarının, Anayasa'nın 135. maddesinde tanımlanan kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşları olup, kamu hizmeti veren kuruluşlar arasında yer aldığını aktardı. Buna göre TMMOB ve ona bağlı kuruluşların düzenlediği belgeler de resmi belge niteliğinde olduğunu ileri sürdü. Üst birliklerinin, TMMOB‘nin 02.11.1995 tarih, 64 sayılı Yönetim Kurulu kararı ile bağlı Odalara gönderdiği 13.02.1995 tarih ve 128 sayılı Genelgesi‘ni hatırlatan Ataman, açıklamasına şöyle devam etti: "Bu genelgede “Odalarca düzenlenecek fotoğraflı her türlü belgede (kimlik, SMM ve benzeri) türban, başörtüsü, sakal gibi tanınmayı zorlaştırıcı fotoğrafların kabul edilmeyecektir’ denilmektedir. TMMOB tarafından getirilen kuralın gerekçesi belge güvenliği olarak belirtilmiştir. Bu kurallar bizim Odamız da dahil olmak üzere tüm Odalar açısından hukuken bağlayıcı niteliktedir. 6235 sayılı TMMOB Yasası ve ilgili Yönetmelikler gereği, bir üst birlik olarak TMMOB‘nin aldığı kararlar ve düzenlemelerine bağlı Odalar uymakla yükümlüdür. Bu uygulamanın iptali yönünde açılan davalarda Danıştay 8. Daire ve Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu‘nun kararları Odaların uygulamasının yerinde olduğu yönündedir. Bu konudaki temyiz talepleri de reddedilmiştir." Petek Ataman, Anayasa‘nın 138. Maddesi gereği, bu düzenleme karşısında yargı kararlarının uygulanıp uygulanmaması konusunda kendilerinin herhangi bir "takdir yetkisi" bulunmadığını ifade etti.

Üyelik başvurusu yapan kişiye odalarınca gönderilen yazıda yukarıdaki bahsedilen yasal çerçeve doğrultusunda uygun bir fotoğraf getirilmesi halinde, işlemlerinin tamamlanacağı bildirildiğini duyurdu. Aynı şekilde uygun fotoğrafla odalarına üye olanlar olduğunu dile getiren Ataman, oda kurullarında ve yönetimlerinde yer alan pek çok başörtülü üyelerinin bulunduğunu belirterek, "Bir başka deyişle dini inancı, görüşü ve kimliği ne olursa olsun isteyen her gıda mühendisi, odamıza üye olabilmekte ve odamız çalışmalarına katılmaktadır." dedi.


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı