Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Edebiyat ödülleri sahibi buldu

22 Nisan 2012 Pazar günü yayınlandı Türkiye Yazarlar Birliği’nin (TYB) '2010 Yılı Yazar, Fikir Adamı ve Sanatçıları Ödülleri' törenle sahiplerine verildi.

TYB, dergi yayıncılığı alanında Aksiyon’u ödüle layık gördü. Ayrıca, Aksiyon muhabiri Ülkü Özel Akagündüz’ün ‘Dost Şehirler, Aşina Yüzler’ isimli eserlerine ‘gezi’ dalında ödül verildi.

TYB İstanbul Şubesi’nde düzenlenen törende; 2011 yılında yaptıkları çalışmalardan dolayı ödüle layık görülenlere ödülleri verildi.

Törende konuşan TYB Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan, daha önce birçok yazar ve edebiyat dünyasından önemli ismin ödüllerin dışında kaldığını belirtti.

Doğan, “Necip Fazıl’a ilk defa ödül veren Türkiye Yazarlar Birliği’dir. Biz aslında Necip Fazıl’a ödül vermedik, bir hakikatin altını çizdik. Necip Fazıl zaten bu ödüllerden müstağni bir adamdı. Ama ödül sistemi içerisinde bulunanlar, Necip Fazıl diye bir yazar ve şair tanımıyorlardı. Allah uzun ömürler versin! Sezai Karakoç da ödüllerin dışında tutuldu. Bugün 600 küsur kişilik bir liste karşımızda. Bu listede 30 yıllık bir Türkiye resmi var.” dedi.

Teşekkür konuşması yapan Aksiyon Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Bülent Korucu da, “Heyecanlıyım, bu heyecanımı maruz görün. Bir işin demirciler sokağında takdir edilmesi var, bir de kuyumcular çarşısında takdir edilmesi. Burayı kuyumcular çarşısı olarak gördüğüm için heyecanlıyım. Yazarlar Birliği’ne teşekkür ediyorum. Ama ayrıca, Türkiye’de bir ön yargıyı yıktıkları için iki gruba da teşekkür etmek istiyorum. Bu ön yargı ‘Türkiye’de dergicilik yapılamaz, haber dergisi yaşamaz, Türkiye’de kimse haber dergisi okumaz’ anlayışıydı. Bu anlayışı yıkan 18 yıldır bu işe emek veren başta Aksiyon ekibine, çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Bir de Aksiyon okuruna teşekkür etmek istiyorum. Türkiye’de haber dergisi almaya devam ettikleri için.” ifadelerini kullandı. Kitabının ödülü layık görülmesinden dolayı memnuniyetini dile getiren Ülkü Özel Akagündüz ise, “Yolculuklarıma müsamaha gösterdikleri ve beni bekledikleri için eşime, kızıma ve çalıştığım Aksiyon dergisine teşekkür ediyorum. Uzun zamana yayılmış parça parça yolculuklardı. Bir kitap niyeti yoktu. Dağılmasınlar, bir arada kalsınlar diye toplamıştık. Fark edilip ödül aldığı için çok mutlu oldum. Bu yüzden Türkiye Yazarlar Birliği’ne de teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.

TYB 2011 ödülüne layık görülen isim ve kuruluşlar şöyle:Dergi Yayıncılığı: Aksiyon Dergisi
Hikâye: Mukadder Gemici, Asla Pes Etme
Şiir: Arif Ay, Şiirimin Şehirleri
Roman: Güray Süngü, Kış Bahçesi
Deneme: Reşit Güngör Kalkan, Güzün Son Konuğu
Araştırma: Ahmet Özcan, Türkiye’de Popüler Tarihçilik
İnceleme: Fatih M. Şeker, Selçuklu Türklerinin İslam Tasavvuru
Gezi: Ülkü Özel Akagündüz, Dost Şehirler, Aşina Yüzler
Edebi Tenkit: Necip Tosun, Modern Öykü Kuramı
Biyografi: Dr. Fatih Yeşil, Aydınlanma Çağında Bir Osmanlı Kâtibi Ebubekir Râtib Efendi (1750 – 1799)
Çocuk Edebiyatı: Bülent Ata, Atlar Geliyor
Basın Fikir: Nasuhi Güngör (Star)
Basın Fıkra: Salih Tuna (Yeni Şafak)
Basın Röportaj: Gülcan Tezcan (Star)
Türk Müziği: Ertuğrul Erkişi, Safahattan Şarkılar
Elektronik Yayıncılık: Dünya Bizim
TV Kültür Programı: Derkenar, TRT
Sinema: “Celal Tan ve Ailesinin Aşırı Acıklı Hikâyesi” filmiyle Onur Ünlü
TV Dizisi: “Yamak Ahmet” TRT,
Halk Kültürü: Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü
Şehir Kitapları: Fahri Tuna, Aynalı Kavak yazıları ile
Kamu Yayıncılığı: TBMM Milli Saraylar Daire Başkanlığı
Özel Yayıncılık: Profil Yayıncılık
Yayıncılık Özel Ödülü: Türkiye Diyanet Vakfı, Ahmet Hatipoğlu Beste Külliyatı
Üstün Hizmet Ödülü: Prof. Dr. Süleyman Uludağ, Prof. Dr. Ahmet Yaşar Ocak


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı