Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Uçuşlarda sıvı yasağı

2 Mart 2012 Cuma günü yayınlandı Uçakla seyahat edecek yolcuların uçak içinde yanlarında bulunduracakları el ve kabin bagajlarında taşıyabilecekleri sıvılarla ilgili kısıtlama, İstanbul Atatürk ve Sabiha Gökçen havalimanlarında başladı.

Yasağın ilk mağdurlarından biri de, pekmez kavanozu çöpe giden 66 yaşındaki Ağrılı Mecbure Küçük oldu. Mecbure nine, pekmezi çantaya gelininin koyduğunu, kavanozda bir litre pekmez olduğunu söyledi.

Hava yoluyla seyahat eden yolcuların iç hat uçuşlarında uygulanan el ve kabin bagajlarında sıvı kısıtlaması başladı. Yasağın ilk gününde çok sayıda yolcunun sıvıları çöpe gitti. Yasak sebebiyle pekmezler, sütler, zemzem suları, parfümler, şampuanlar güvenlik noktasından geçemedi.

Uygulamanın ilk gününde basın mensuplarına açıklama yapan Atatürk Havalimanı Mülki İdare Amiri Ahmet Aydın, sıvı kısıtlaması uluslar arası havacılık kurallarının bir gereği olarak başladığını söyledi. Burada yolcuların güvenliğin en üst düzeyde sağlanmasının önemli olduğunu aktaran Aydın, “Uçak altı bagajlarda bir sınırlama yok. Uçakta yanına aldığı taktirde şeffaf poşette 100 miligramı aşmamak şartıyla sıvıyı alabilecek. Yasakta istisnalar da var. Özelilikle mama, ilaçları varsa raporu olduğunda onu yanında taşıyabilecek.” dedi.

Uçuş güvenliği için bu kararı aldıklarını belirten Aydın, “Avrupa Sivil Hava konferansında alınan kararlar gereği ülkemizde de bu kriterlere uyacağız diye söz verdik. 2009 yılından itibaren dış hatlarda başlatmıştık. İç hatlarda ise bugün itibariyle başlatıyoruz.” diye konuştu.

UÇAĞA BİNMEDEN 2 KUTU SÜTÜ BİTİRDİLER

Bu arada, Vali Aydın'ın açıklamasını sürdürdüğü sırada yaşlı bir yolcunun kavanozu x-ray cihazından geçirildikten sonra sıvı atık kutusuna atıldı. Pekmezi çöpe giden Mecbure Küçük, basın mensuplarını karşısında görünce şaşırdı. Mecbure nine, kavanozda 1 litre pekmez olduğunu gelinin memlekete götürmesi için çantasına koyduğunu söyledi. Mülki İdare Amiri Ahmet Aydın Mecbure nineye bunun kendi güvenliği için olduğunu anlatmaya çalıştı.

Yasağın ilk gününde, küçük şişelere zemzem sularını dolduran bir kişi de zemzemin bir kısmını içti gerisini çöpe atmak zorunda kaldı. Sütleri çöpe gideceğini anlayan 2 çocuk ise, çözümü sütleri çöpe gitmeden içmekte buldu. Çocuklar, güvenlik noktasından geçtikten sonra uçağa gitmeden 2 paket sütü bitirdi.


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı