Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

İran'la görüşmeler başlıyor

7 Mart 2012 Çarşamba günü yayınlandı AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, BM Güvenlik Konseyi üyesi 5 ülke ile Almanya'nın (P5+1), İran'la nükleer müzakerelerin yeniden başlaması teklifini kabul ettiğini açıkladı.

Finlandiya ziyareti sırasında açıklama yapan Catherine Ashton, İran'ın nükleer başmüzakerecisi Said Celili'nin konuyla ilgili mektubuna P5+1 ülkeleri adına cevap verdiğini dile getirdi.

Catherine Ashton, İran'ın bundan sonra yapıcı bir diyalogu sürdüreceğini ve nükleer programıyla ilgili uzun süredir devam eden uluslararası endişeleri giderecek gerçek bir ilerleme sağlanacağını umduklarını ifade etti.

Ashton, müzakerelerin yer ve tarihinin önümüzdeki günlerde belirleneceğini kaydetti. İran daha önce olduğu gibi görüşmelerin İstanbul'da yapılmasını istediklerini bildirmişti.

Ashton'un açıklaması, İran'ın BM nükleer denetçilerinin, Parchin askerî tesisine girişine izin vereceğini duyurmasından sonra geldi.

İran, söz konusu tesiste incelemede bulunmak isteyen BM müfettişlerini geri çevirmişti. Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) Başkanı Yukiya Amano'nun, İran'ın nükleer programının muhtemel askerî boyutu hakkında ciddi endişelerin bulunduğunu ifade etmişti. Amano, yoğun müzakerelere rağmen İran'la aralarındaki anlaşmazlığın giderilemediğini söylemişti.

İran Öğrenci Haber Ajansı'na göre, UAEK nezdindeki İran temsilciliğinden yapılan açıklamada, askerî tesise giriş için gereken prosedürlerin uzun sürmesi sebebiyle ziyarete izin verilmediğine dikkat çekildi ve müfettişlerin bu tesise girebileceği ifade edildi.

UAEK'nın geçtiğimiz yıl hazırladığı raporda, Parchin tesisinde nükleer silah denemeleri için kullanılabilecek büyük bir inşaat yapıldığı belirtilmişti.

İran, nükleer programının enerji elde etme amaçlı olduğunu savunuyor. Batılı ülkeler ise İran'ın bu teknolojiyle atom bombası geliştireceği şüphesini gündeme getiriyor. İsrail'in ise İran'ın nükleer tesislerini hedef alan saldırılar düzenlemeye hazırlandığı spekülasyonları yapılıyor.


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı