Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Filipinler'de barış yürüyüşü

15 Ekim 2012 Pazartesi günü yayınlandı Filipinler hükümeti ile Moro İslami Kurtuluş Cephesi (MILF) arasından anlaşmaya varılan “çerçeve barış anlaşması” yarın başkent Manila’da devlet başkanı sarayı Malacanang’da imzalanacak.

Anlaşma, ülkenin güneyinde Müslümanların çoğunlukta yaşadığı Mindanao adasında “Bangsamoro” ismi verilecek özerk bölgenin kurulmasını öngörüyor. Filipinler’de yarın hükümet ile MILF arasında imzalanacak anlaşma öncesi basına konuşan Devlet Başkanı sözcüsü Abigail Valte, her iki tarafın da barış sağlanması için çaba gösterdiğini söyledi.

Valte, anlaşma çerçevesinde kurulacak özerk bölge Bangsamoro’nun bölgede şu anki Müslüman Mindanao Özerk Bölgesi’nin “devamı ya da yenilemesi” olmayacağını vurguladı. MILF ile Filipinler arasında çerçeve anlaşma geçtiğimiz pazar günü elde edilmişti. Anlaşmanın elde edildiğini duyuran Filipinler Devlet Başkanı Benigno Aquino, “Midanao’da Anayasa ve yasalar çerçevesinde Bangsamoro’ya dönüşüm gerçekleşecek ve anlaşma Filipinler’in bütün alt kültürler ve etnik grupları ile tek millet olarak kalmasını sağlayacaktır.” demişti. Filipinler lideri ayrıca konuşmasında eski Müslüman Mindanao Özerk Bölgesi’ni ise “başarısız deney” olarak nitelendirmişti. Filipinler hükümeti ile MILF arasından anlaşmaya varılan “çerçeve barış anlaşması” yarın başkent Manila’da devlet başkanı sarayı Malacanang’da yerel saatle 13.30’da imzalanacak. Anlaşmayı her iki taraf adına da barış görüşmelerini sürdüren heyetlerin başkanları Marvic Leonen ve Mohagher Iqbal imzalayacak. Anlaşmanın imzalanmasına Filipinler lideri Aquino ile MILF Başkanı Murad Ebrahim şahitlik edecek. Anlaşmanın imzalanmasında ayrıca Malezya Başkanı Datuk Seri Najib Tun Razak ile İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu hazır bulunacak.


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı