Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

UAEK-İran görüşmesi

10 Haziran 2012 Pazar günü yayınlandı İran’ın UAEK Daimi Temsilcisi Ali Asker Sultaniye, ABD ve İsrail’e atıfta bulunarak, “Bazı ülkeler UAEK ile olan ilişkilerimizi provoke ediyor” dedi.

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’nun (UAEK) Viyana’daki merkezinde başlayan İran görüşmesinin ilk turundan "Yapısal Yaklaşım Uygulanması" konulu belgenin imzalanmasına ilişkin sonuç çıkmadı. İran ile UAEK arasında 21 Mayıs'ta Tahran'da varılan mutabakat uyarınca imzalanması planlanan ve İran’ın nükleer tesislerinin UAEK müfettişleri tarafından denetlenmesini öngören "Yapısal Yaklaşım Uygulanması" konulu belgeye ilişkin resmi görüşmeler çerçevesinde taraflar bugün UAEK’nın Viyana’daki merkezinde bir araya geldi.

Yaklaşık 8 saat süren görüşmenin ardından İran’ın Daimi Temsilcisi Ali Asker Sultaniye ve UAEK Başkan Yardımcısı ve BM'nin Nükleer Başmüfettişi Herman Nackaerts ortak basın toplantısı düzenledi.

Müzakerelerin devam edeceğini ve görüşme tarihinin yakın zamanda duyurulacağını belirten Nackaerts yaptığı açıklamasında, “Bugünkü görüşmemiz olumlu ve kapsamlı bir havada geçti. Sürecin devam etmesi ve "Yapısal Yaklaşım Uygulanması” belgesinin imzalanarak uygulanması konusuna son şekli vermek için tekrardan görüşmeye karar verdik” dedi.

"Yapısal Yaklaşım Uygulanması” belgesinin kapsamlı ve ciddi bir belge olduğunu belirten Sultaniye ise “ Belgenin içeriği hakkında kapsamlı ve olumlu bir görüşme yaptık. Belgeye son şeklini vermek için tekrardan görüşmeye karar verdik. Bir sonraki görüşmenin en yakın zamanda yapılması konusunda da mutabık kaldık” dedi.

Bir gazetecinin UAEK ile İran arasında bazı sorunlar olduğu yönündeki soruya ise Sultaniye, “İran ile UAEK arasında herhangi bir sorun olmaz. UAEK, İran’ın partneridir ve ilişkilerimizde çok iyidir” dedi

İran’ın nükleer faaliyetlerine ilişkin UAEK Başkanı Yukiya Amano tarafından hazırlanan rapor hakkındaki bir soru üzerine ise Sultaniye, “Nükleer programla ilgili İran, UAEK ve yöneticileri ile uyum ve iyi ilişkiler içinde çalışmaktadır. Fakat bazı ülkeler UAEK ile olan ilişkilerimizi provoke ediyor ve gerçekle bağdaşmayan bilgi ve belgeleri kamuoyuna yayıyor. Sorun bundan kaynaklanıyor” dedi.


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı