18 Nisan 2012 Çarşamba günü yayınlandı
Maliye Bakanı Şimşek, yurtdışından yolcuların beraberinde getirdiği cep telefonlarından 100 liralık harç alınacağını açıkladı.
Bakanlar Kurulu ve Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda ele alınan konulara ilişkin Başbakanlık Yeni Bina'da Başbakan Yardımcısı Babacan'la ortak basın toplantısı düzenleyen Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, önemli açıklamalarda bulundu. Türkiye’de yılda yaklaşık 15 milyon cep telefonunun ithal edildiğini ifade eden Şimşek, yurt dışından gelen yolcular beraberinde de 1 milyon cep telefonu geçirdiğini söyledi.
Zaman zaman bu rakamın ciddi boyutlara ulaştığını ifade eden Maliye Bakanı, "Bunun haksız bir rekabete uğradığı şeklinde bize bilgiler geldi. Biz de bir düzenleme ile halen ithal edilen telefonlardan telefon bayına aldığımız 100 liralık vergisini, yurt dışından yolcuların beraberinde getirdiği cep telefonlarında da uygulanmasına geçiyoruz." diye konuştu.
TÜTÜN MAMULLERİ VERGİSİNDE MODEL DEĞİŞİKLİĞİ
Tütün vergilemesinde etkinlik ve AB örneklerine uyum anlamında bir adım attıklarını da açkılayan Bakan Şimşek hala tütün ve tütün mamullerinden asgari bir maktu alındığını, paket satış fiyatlarından da yüzde 65 nisbi vergi hesaplandığını açıkladı.
AB örneklerine uyum açısından vergilere ilave alarak paket başına maktu vergi uygulamasını da uygulayan yeni bir modele geçtiklerini ifade etti.
Şimşek, vergi artışının söz konusu olmadığını belirterek, sadece Bakanlar Kurulu’nun yetki alarak bu çerçeve düzenleme konusunda yetki sahibi olacağı bilgisini verdi. Bakan Şimşek, tütün mamullerine ilişkin vergi düzenlemesine ilişkin soru üzerine de ''Tütün ve tütün mamullerinde model değişikliğine gidiyoruz, ama burada vergi yükünde herhangi bir artış öngörmüyoruz.'' cevabını verdi. Bakan Şimşek, düzenlemenin, tamamen bir çerçeve içerisinde sistemi daha etkin hale getirmeye yönelik olduğunu şöyle anlattı: ''Bizim şu an itibariyle öngördüğümüz, herhangi bir nisbi veya maktu artıştan çok sistemi etkin hale getirmeye yönelik bir çerçeve yetki alınacak Bakanlar Kurulu'ndan. İşin özü bu. Bakanlar Kurulu'na yetki tamamen belli sınırlar içinde veriliyor, Anayasaya uygun. Burada esas olan, bir vergi var buna Meclis karar vermiş, bu verginin belli kesimlere farklılaştırılması hususu zaten varolan bir çok alanda var. Konut satışlarındaki KDV'de bu yok."
YERLEŞİK OLMAYANLARIN HİZMET ALMASINA VERGİ TEŞVİĞİ
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını da cevapladı. Şimşek, hizmet ihracatı konusundaki bir soru üzerine, sağlık veya eğitimde hastanenin yabancılara hizmet vermesinin değil, yabancının oradan hizmet almasının önemli olduğunu söyledi.
Şimşek, Türkiye'de yerleşik olmayanların hizmet alması durumunda, o alınan hizmetler çerçevesinde Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın denetimi ve kontrolünde vergi teşviği verileceğini bildirdi. Konut kira geliri istisnasının kapsamının daraltılmasına ilişkin soru üzerine Şimşek, yıllık 88 bin lira ücretin menkul sermaye iradı, gayrimenkul sermaye iradı ve diğer kazançları kapsadığını kaydetti .