Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Başkanlık sistemi tartışmaları

21 Şubat 2013 Perşembe günü yayınlandı Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Türkiye'de yasama ve yürütmenin anayasada yazıldığı gibi ayrı değil, yürütmede birleştiğini belirterek, “Esasında Türkiye'de bağımsız bir yasama yoktur" dedi.

Bozdağ, başkanlık sistemi ile 1950’den bu yana tek başına iktidar olamayan sol siyasetinin iktidar olma şansının olduğunu söyledi.

Marmara Üniversitesi Haydarpaşa Kampüsü’nde “Hükümet Sistemi Arayışları ve Başkanlık Sistemi" konulu konferans düzenlendi.

Konferansa, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Marmara Üniversitesi rektörü M. Zafer Gül, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Konferansın açılış konuşmasını gerçekleştiren Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, başkanlık sistemi tartışmalarının ülkemizde yaklaşık 200 yıldan bu yana yapıldığını belirtti.

Türkiye’nin yönetimine geçmişte talip olmuş, yönetiminde bulunmuş hemen hemen herkesin, başkanlık sistemi noktasına, kimilerinin başında kimilerinin sonunda geldiğini ifade eden Bozdağ, bu hususun çok önemli olduğunu, Türkiye'nin cumhurbaşkanlığını, başbakanlığını, bakanlığını yapanların, tecrübeleri sonucunda, önceleri karşı olsa da sonraları bu sistemin Türkiye için yararlı olduğunu görerek, sistemi savunduğunu belirtti.

Başbakan Yardımcısı Bozdağ, Türkiye'nin içinde bulunduğu sistemin yeterli olmadığını net bir şekilde ortaya koyduğunu ifade ederek “Türkiye'nin yönetiminde bulunmuş sol partilerin dışındaki diğer bütün partilerin tamamının bu noktada müttefik olduğunu görüyoruz. Bunu çok önemsiyorum. Bunun nedeni olarak da diyorum ki; parlamenter sistemin uygulayıcısı olarak, bu sistemin aksaklıklarını gördükleri için, Türkiye için daha iyi olanı arama noktasında bu değerlendirmeleri yaptıklarına inanıyorum. Biz de başkanlık sisteminin Türkiye için doğru olduğuna inanıyoruz. 'Türkiye'de yasama ve yürütme ayrı' diyoruz. Ama bence Anayasa'da yazdığı gibi ayrı değildir. Uygulamada yasama ve yürütme, yürütmede birleşmiştir. Esasında bağımsız bir yasama Türkiye'de yoktur. Sadece bugün değil, geriye dönük gittiğinizde de yoktur. Baktığınızda 1921, 1924, 1961 ve 1982 yasalarında yasamayı güçlendiren adımlar var. Kağıt üzerinde güçlü olan yasamadır. Ama uygulamaya baktığınızda güçlü olan yürütmedir ve yasama her zaman yürütmenin emrinde olmuştur. Bunun uygulaması bugün de böyledir. TBMM'de komisyonların oluşumunda çoğunluk iktidardadır. Meclis'te yasalaşan kanunlara bakın. Tamamına yakını tasarıdır. Hükümetten gelir. Teklifler de hükümetlerin onay verdikleri tekliflerdir. Hükümete rağmen TBMM'nin kendine bağımsız bir gündem oluşturma imkanı yok. Sadece getirirler, gündem olsun diye uğraşırlar, ama çoğunluk 'evet' demezse gündem oluşturamazlar. Nasıl bağımsız bir yasama- Yürütmenin emrinde duran bir yapı var. Yürütmeye karşı güçlü bir yapısı yok" dedi.

Bozdağ, mevcut sistemde çoğunluğun "evet" demediği bir denetimin yapılamadığını ifade ederek, çoğunluğun, iktidarın izin verdiği kadar denetim, yasama yapan bir parlamento yapısına sahip olunduğunu vurguladı. Bozdağ, kimin iktidar olursa sonuçta onun dediğinin olduğunu ifade ederek “Onun için Türkiye'nin Anayasası ne yazarsa yazsın uygulamasında bağımsız bir yasaması yoktur, yürütmenin emrinde bir yasaması vardır. Biz, bu yüzden “Yasamanın, yürütmenin emrinde olması sağlıklı bir işleyiş değildir” diyoruz. Bunun birbirinden ayrıldığı bir yapıyı hayata geçirmemiz lazım. Tam anlamıyla yasama ve yürütmeyi birbirinden ayıran, bağımsız hale getiren bir yapıyı başkanlık sisteminde görüyorum. Birbirinden tam ayrı, birbirine karşı tam bağımsız bir yapı ortaya koyuyor" diye konuştu.

Parlementer sistemin zorunlu istikrarı ortaya koymadığını dile getiren Bozdağ, Türkiye’nin güçlü iktidarlarla daha iyi bir noktaya geleceğini savundu. Mevcut sistemle, sermayenin, medyanın, milletvekillerinin, koalisyon ortağının, mafyanın, çetenin tehdidi altında bir yapının ortaya çıktığını ifade eden Bozdağ “O zaman da iktidar olunca onların cepleri doluyor, millet 5 Nisan 1994 ekonomik krizi gibi, 21 Şubat 2001 ekonomik krizi gibi bedeller ödemek zorunda kalıyor. Bizim dönemimizde olmadı. İki sebepten olmadı. Birincisi milletvekili sayımız bu güçlerin operasyon yapmasına güç yetecek nitelikte değil. İkincisi, her yapılan ankette halka soruyor “Kimi destekliyorsun”, halk her ankette desteğini en üst noktada tutuyor. Bakıyor ki, ne yaparsak yapalım kurtuluş yok. Onun içinde pek çok girişim başarısız olduğu için başka türlü yollara tevessül edildiğini devam eden davalardan çok iyi biliyoruz. Onun için güçlü iktidar ancak başkanlık sisteminden geçiyor” dedi.

Türkiye’de sol siyasetin parlamenter sistem içerisinde 1950’den bu yana tek başına iktidar şansını bulamadığını dile getiren Bozdağ, “Bundan sonra bulabilir mi? Parlamenter sistem içerisinde benim inancım kesinlikle bulamaz. Ama başkanlık sisteminde, onlar hiç gelemeyeceklerini düşünüyorlar. Ben de diyorum ki; tam tersi. Başkanlık sistemi gelirse Türkiye’de solunda iktidar olma şansı vardır” dedi.


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı