Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Fransa'nın Mali'ye müdahalesi

15 Ocak 2013 Salı günü yayınlandı Fransa Ordusu’nun, Mali’nin kuzeyindeki ayrılıkçı gruplara karşı hava saldırıları sürerken, komşu ülkeler de Mali hükümetine askeri destek için harekete geçti.

Fransa Savunma Bakanlığı, dün Mopti kasabası yakınlarında bir helikopterlerinin düştüğünü ve pilotun öldüğünü açıkladı.

Batı Afrika ülkelerinden Fildişi Sahili 3 bin 300, Burkina Faso ve Nijer de 500’er askeri Mali’ye sevk ede edeceklerini açıkladı.

Nijeryalı Orgeneral Şehu Abdulkadir komutasındaki birliğe Senegal ve Togo’nın da destek vermesi bekleniyor. Bu birliğe Avrupa Birliği eğitim ve para desteği verecek.Fransa, Mali’nin kuzey kısmını 9 ay önce zapteden ayrılıkçı grupların stratejik Konna kasabasını da ele geçirmesinin ardından Bomako yönetiminin acil talebi üzerine saldırılara başlamıştı. Fransa hükümeti, bölgede kara operasyonları başlatma niyetinde olmadığını belirtiyor.

Mali Savunma Bakanlığı sözcüsü Diara Kone is, çatışmaların Konna ve Mopti’nin doğusundaki Douentza çevresinde gün boyunca devam ettiğini, Konna’nın Fransa, Nijerya ve Senegal birliklerinin yardımı ile isyancılardan tekrar geri alındığını söyledi.

Kone ayrıca, Batı Afrika Ekonomik Topluluğu’nun da (ECOWAS) Pazar gününden başlayarak başkent Bamako’ya asker sevkiyatı yapacağını ifade etti.

Mali’de operasyon düzenleyen Fransa, komşu Burkina Faso ile Senegal, Gabon ve Çad’da özel birliklere sahip .


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı