Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

KCK davasında karar

4 Ocak 2013 Cuma günü yayınlandı Terör örgütü KCK’nın Şırnak yapılanması içinde yer aldıkları gerekçesiyle 2009 yılından beri yargılanan sanıklara ceza yağdı.

Mahkeme heyeti, aralarında BDP Milletvekili Faysal Sarıyıldız'ın da yer aldığı 41'i tutuklu 55 sanıktan 40'ını, 6 yıl 3'er ay ile 17 yıl arasında değişen sürelerde hapis cezasına çarptırıldı. Ceza üst sınırdan verilirken herhangi bir indirim yapılmadı. Şırnak'ta terör örgütü KCK’ya yönelik 2009 yılında düzenlenen operasyonda tutuklanan ve haklarında terör örgütü üyeliği, yöneticiliği ve patlayıcı madde bulundurmaktan dava açılan 55 kişinin yargılanması tamamlandı. Geçen yıl yapılan düzenlemeyle özel yetkileri alınan Diyarbakır 6’ıncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın karar duruşmasında sanıklar, anadilde savunma hakkının Meclis'ten geçeceğini belirterek ek süre istedi. Ancak mahkeme heyeti, bu konuda şuana kadar kendilerine herhangi bir şeyin ulaşmadığını belirterek yargılamaya devam etti. Mahkeme heyetinin karar açıklamak için ara vereceğini belirtmesi üzerine söz alan tutuklu sanıklardan Sedat Dalga, dosyadaki ‘Korkmaz’ kod adlı gizli tanığın kendisi olduğunu belirterek, beyanlarından vazgeçtiğini söyledi.

Sanık Dalga, kendisine psikolojik baskı yapıldığını iddia etti. Mahkeme heyeti daha sonra sanıklara tek tek söz hakkı vererek son isteklerini sordu. Sanıklar Kürtçe savunma isteklerini tekrar ederek, ek süre istedi. Mahkeme heyeti ek süre talebini reddederek karar vermek için duruşmaya ara verdi.

MAHKEME BAŞKANI TÜRKSOY: KİMSENİN KÜRTÇE KONUŞMASINDAN SIKILMAYIZ

Mahkeme Başkanı Bekir Türksoy, kararını açıklamadan önce bir açıklama yaptı. Türksoy, cezaları alt sınırdan uzaklaştırarak verdiklerini belirtti.

“Taş atanlara 6 yıl ceza verilmiyor. Azmettirenlere daha fazla ceza veriliyor bu da normal. Mahkeme heyeti olarak sanıkları tanımayız. Kimseyle şahsi bir husumetimiz de yoktur. Biz kimseye nefret ile bakmayız. Anadilde savunmaya ret gerekçemiz mevcut yasal çerçevedir. Kimsenin Kürtçe konuşmasından sıkılmayız, oturur dinleriz." diye konuştu.

Mahkeme Başkanı daha sonra kararını açıkladı.

BDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız’ın da aralarında bulunduğu 12 sanık hakkında raporlu oldukları için duruşmada bulunamadıklarından, kovuşturmanın ayrılması kararı verildi.

Mahkeme Sanık Rıdvan İnal’ın tahliyesine, sanık Ayhan Deniz’in akıl hastalığından dolayı cezalandırılmasına yer olmadığına, sanık Yusuf Kulu’nun ise yargılama aşamasında ölümünden dolayı hakkındaki davanın düşürülmesine karar verdi. Mahkeme, sanıklardan Mehmet Emin Ülger’in beraatine karar verdi. 40 sanık hakkında ise'örgüt üyeliği' ve'patlayıcı madde bulundurmak' suçlamalarıyla 6 yıl 3 ay ile 17 yıl arasında değişen oranlarda hapis cezası verdi .


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı