8 Nisan 2012 Pazar günü yayınlandı
Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, çocuklara okumayı öğretmek için nasıl bir yaklaşımın sunulması ve hangi stratejilerin geliştirmesi gerektiğiyle ilgili bir çalışma yaptıklarını belirterek, ''Yakın zamanda çocuklarımızın okumaya alıştırılmalarının stratejileri üzerine de belki kamuoyu ile yaptığımız çalışmaları paylaşma imkanımız olacak'' dedi.
Dinçer, İstanbul Ticaret Odası'nın ilköğretim 5'inci sınıf öğrencileri için hazırladığı ''Ticaretin Efsanesi'' kitabının tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, bu kitabın ele alınış tarzıyla çocukların çok yararlanacağı, çok kolayca okuyabileceği ve okurken de kendisi için bir rehber olarak değerlendirebileceği bir içerik taşıdığını söyledi.
Çocukluğunda okuduğu ''Binbir Gece Masalları''nda tahtadan bir ata binen bir prensin uçarak değişik şehirlere gittiğini, oradaki hayatı ve kültürü gördüğünü hatırladığını dile getiren Dinçer, ''Zihnimde sadece bu hatıra var, bu fotoğraf var. Bugün aslında benzer bir yöntemle bir motosiklete binmiş, Evliye Çelebi ile beraber farklı şehirleri ve ticaretin bu şehirler üzerindeki etkilerini inceleyen bir kitapla karşı karşıyayız. Aradan geçen zaman bineklerimizi değiştirdi. Bundan sonra bir başka zaman dilimine geçtiğimizde o bineğin ne olacağını da merak ediyorum doğrusu. Öyleyse yeni bir hayal kurmaya da bu açıdan ihtiyaç olacak'' diye konuştu.
Dinçer, bu kitabın çocuklar için yararlı olacağını, okuma alışkanlığı kazandırma konusuna da katkı sağlayacağını söyledi.
Okuma kültürünün çok yaygın olmamasının Türkiye'nin önemli sorunlarından biri olduğunu ifade eden Dinçer, şöyle devam etti:
''Bu yüzden de biz Milli Eğitim Bakanlığı olarak tüm Türkiye çapında çocuklarımızın okuma alışkanlıklarını geliştirmek üzere bakanlık bünyesinde bir 'Okuma Kültürü ve Kütüphaneler Grup Başkanlığı' diye özel bir birim kurduk. Çok geniş tabanlı ve ayrıntılı bir analiz yapmaya çalışıyoruz. Çocuklarımıza okumayı öğretmek için nasıl bir yaklaşım sunmalıyız, hangi tür stratejileri geliştirmeliyiz- Bununla alakalı bir çalışma yapıyoruz. Yakın zamanda çocuklarımızın okumaya alıştırılmalarının stratejileri üzerine de belki kamuoyu ile yaptığımız çalışmaları paylaşma imkanımız olacak.''
-Girişimciliğin önemi-
Bakan Dinçer, tüm dünyada özellikle de ekonomik olarak rekabet avantajına sahip olmanın yegane yolunun girişimcilikten geçtiğine işaret ederek, ''Bugün rekabetle ilgili konular tartışılırken birey olarak meseleyi ele alacak olursanız, rekabetçi bireylerden tabii bunu yapabilmek için de çok iyi uzmanlaşmış nitelikli insanlardan, rekabetçi veya girişimci şehirlerden ve nihayet girişimci toplumlardan bahsediyoruz'' diye konuştu.
Bugün artık girişimciliğin tanımının da değiştiğini söyleyen Dinçer, eskiden girişimcilik daha çok herhangi bir işi kuran kişi için kullanılırken, bugün girişimcilikte mevcut bir işi farklı yöntemlerle yapabilmek ve yeni bir iş yapabilmek şeklinde iki temel vasfın ortaya çıktığını vurguladı.
Dinçer, girişimcilikle eşdeğer yeni bir kavramın da yenilikçilik olduğuna işaret ederek, ''Eğer siz tüm dünyada rekabet avantajına sahip olacak bir toplum olmayı arzu ediyorsanız yenilikçi olmalısınız ve girişimcisi olmalısınız'' dedi.
Çocuklara yenilikçiliği ve girişimciliği aşılayacak her türlü tedbir için bakanlık olarak çaba sarf ettiklerini belirten Dinçer, ''Nitekim Sanayi Bakanlığı ile ortak yaptığımız çalışmalar ve projelerde de tüm ülkemizdeki çocuklar için girişimciliğin seçmeli bir ders olmasıyla ilgili hazırlıklar yürüttük, çalışıyoruz ve yine girişimciliğin teşvik edilmesiyle alakalı özel düzenlemeler yapıyoruz'' şeklinde konuştu.
Dinçer, kitabı hazırlayan için İTO'ya teşekkür ederek, ''Ancak önemlisi sadece İstanbul'daki çocuklara değil, bunu tüm Türkiye'deki çocuklarımıza ulaştırabilmelerini sağlamak. Hatta biraz daha hayal gücümüzü zorlayıp bunun belki de çizgi filmini ve benzerlerini yapıp tablet bilgisayarlarımızla tüm çocuklarımıza ulaştırmak da mümkün olabilir'' ifadelerini kullandı.
-İTO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Avdagiç-
İTO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Şekib Avdagiç de ''İnsanı eğitirken, ektiğimizi biçeceğimizi hiçbir zaman unutmamamız gerekiyor'' dedi.
Türkiye'de girişimcilik kültürünün yetişkinler arasında bile yeterli olmadığını savunan Avdagiç, hazırladıkları kitabın girişimcilik kültürünün gelişmesine katkı sağlayacağını söyledi.
Avdagiç, ''Kitaptan 260 bin adet bastık, İstanbul'daki tüm özel ve resmi okulların 5'inci sınıf öğrencilerine dağıttık. Diğer şehirlerimizin il milli eğitim müdürlüklerine de belli sayıda kitap gönderdik'' diye konuştu.
Şekib Avdagiç, Bakan Dinçer'in kitabın çizgi filminin yapılmasıyla ilgili talebini de vazife olarak üzerlerine alıp en kısa sürede bunu realize etmeye çalışacaklarını kaydetti.
-Kitap-
İTO'nun eğitimcilerle işbirliği halinde ilköğretim öğrencilerine yönelik hazırladığı ''Ticaretin Efsanesi'' isimli resimli kitap, çocuklara ticareti sevdirmeyi hedefliyor.
Kitabın baş karakteri Can ve Yasemin'in başından geçen ilginç öykülerinin ele alındığı kitap, öğrencilere ticareti akıcı bir dille anlatıyor.
Gülçin Tunalı Koç'un metin yazarlığını üstlendiği kitap, sonunda yer alan 51 etkinlikle de öğrencilere ticareti interaktif bir şekilde anlatmayı amaçlıyor.
Bakan Dinçer, daha sonra İTO Eğitim Komitesi ile Eğitim Platformunun düzenlediği programa katıldı.
Program, basını kapalı gerçekleşti .