Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Avro Bölgesi'nde anlaşma

14 Aralık 2012 Cuma günü yayınlandı Avrupa Birliği maliye bakanları Euro bölgesindeki büyük bankaları doğrudan Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) gözetimi altına sokacak düzenlemeler konusunda anlaştı.

Gece geç saatlerde sona eren ilk günkü toplantının ardından bugün AB liderlerinin onayına sunulacak anlaşma, bankacılık birliği yolunda önemli bir adım olarak görülüyor.

Daha ihtiyatlı bir bankacılık için getirilen yeni kurallar euro'nun yeniden güçlenmesi için gerekli görülüyor.

AB, Avrupa Merkez Bankası'nın euro bölgesindeki bankaların baş denetçisi olarak hareket etmesi konusunda anlaştı.

Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble, 14 saat süren görüşmelerin ardından "Avrupa'da 2014 yılında yürürlüğe girecek bir bankacılık denetim mekanizmasının oluşturulması için temel noktalar konusunda anlaştıklarını" söyledi.

Anlaşma uyarınca 30 milyar euro'dan fazla mal varlığı olan bankalar Avrupa Merkez Bankası'nın denetimi altına girecek.

Anlaşma, Avrupa Merkez Bankası'na euro bölgesinde kuralları ihlal eden bankaları kapatmak için gereken yetkileri veriyor.

Bunun yanısıra, euro bölgesi kurtarma foınlarının bankaları kurtarmak için kullanılmasının da yolunu açıyor.

AB liderleri, bankacılık birliği için ilk aşaması olan tek denetim mekanizmasının AB sözleşmeleri değiştirilmeden yürürlüğe konabileceğini düşünüyor.

Ancaki, iflas eden bankalar için mevduat güvencesi ve sorunların çözümü için ortak mekanizmalarının kurulması gibi sonraki aşamalarla ilgili hukuki belirsizlikler mevcut.

İngiltere Lordlar Kamarası AB Komitesi dün yaptığı açıklamada "Avrupa sözleşmelerinin mevcut sınırları içinde etkili bir bankacılık birliğinin kurulamayacağını" söyledi.

Londra, AB'nin ana finans merkezi ve euro işlemlerinde en büyük paya sahip. İngiltere hükümeti Londra'nın bu konumunu korumayı amaçlıyor .


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı