Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Halkbank'ın halka arzı

20 Kasım 2012 Salı günü yayınlandı Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, AK Parti hükümetleri döneminde 38 milyar dolarlık özelleştirme gerçekleştirildiğini söyledi.

Özelleştirmelerden gelen 38 milyar doların 35 milyar dolarının Hazine'ye aktarıldığını vurgulayan Şimşek, “Bu rakamla hazinenin borçlanma ihtiyacı azaltıldı.” dedi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bakanlık binası toplantı salonunda Halk Bankası’nın halka arzını da içeren özelleştirme konulu bir basın toplantısı düzenledi.

Halkbank'ın yüzde 23,92'lik hissesinin halka arzı için 11 milyar liralık bir talep geldiğini belirten Şimşek, “Hisse fiyatı 15,10 lira diye baktığımız zaman 4,5 milyar liralık bir gelir söz konusu. Halkbank'ın halka arzıyla ilk defa Uzakdoğu'dan Türkiye'ye yatırım çekme imkanı oldu.” diye konuştu.

AK Parti hükümetleri döneminde 38 milyar dolarlık özelleştirme gerçekleştirildiğini belirten Şimşek, “Bu rakama Halkbank’ın özelleştirilmesi de dahil. Bu rakamın önemli bir kısmı 35 Milyar dolar civarında kısmı hazineye transfer edildi. Yani hazinenin borçlanma ihtiyacı azaltıldı. Hazineye gidiyor burada borçlanma ihtilacını ona göre ayarlıyor bundan sonrada böyle olacak.” ifadelerini kullandı.Şimşek, toplantının ardından basın mensuplarının soruları cevapladı. Bir basın mensubunun, “Halkbank blok satışla gerçekleştirilebilir mi, yurtdışından hangi ülkelerden yatırımcı geldi?” şeklindeki sorusuna Şimşek, “Halkbank’ın blok satışı şuan gündemde değil. Ama orta vadede yapılabilir. Zaten yüzde 51’inin Hazine’de tutulmasının sebebi de o. Kontrol hissesinin satışı bir primle oluyor. İleride önümüzdeki yıllarda piyasa şartlarına ve talebe göre bu husus değerlendirilebilir. Özelleştirmede Londra'dan yüzde 55, ABD'den yüzde 20, Singapur'dan yüzde 9, Avrupa ülkelerinden yüzde 3 civarı talep geldi.” diye cevapladı.

"THY’NİN HALKA ARZ YA DA BLOK SATIŞI GÜNDEMDE DEĞİL"
Bakan Şimşek, THY ile ilgili olarak ise ne halka arz, ne de blok satışın gündemde olmadığının altını çizdi. Türk Hava Yolları’nın son derece başarılı bir şirket olduğunu belirten Şimşek, “Bizim bayrak taşıyıcımız THY. Çok hızlı bir büyüme sürecinde son 10 yılın tamamında operasyonel olarak kar elde etti. Türkiye’nin başarı hikayesini en güzel şekilde özetleyen şirket. Türkiye’nin dünya çapında önemli markalarından bir tanesi. Şuan itibariyle gündemimizde ne blok satış nede halka arz var.” dedi.

"THY, LUFTHANSA İLE İŞBİRLİĞİNE GİDEBİLİR"
Lufthansa ile THY’nin diyalogunun erken aşamada olduğunu ve belirli alanlarda iki şirketin işbirliği yapabileceğini vurgulayan Şimşek, şunları söyledi: “Örneğin THY’nin yemek şirketin ikram konusunda muazzam bir başarı sağladı. Bu konuda Avrupa bu performansa yakın değil. Belki bu alanlarda diyalog kurulabilir. Onların bu alandaki şirketlerinin performansını arttırma konusunda işbirliğine gidilebilir. Benzer bir takım işbirliğine gidilebilir. Bu aşamada bizim THY’nin bir kısmını Lufthansa’ya satış gibi bir şey söz konusu değil. Şu an itibariyle bizim gündemimizde Türk Hava Yolları’nın halka arzı yok.”


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı