Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Orta Asya turu

10 Nisan 2013 Çarşamba günü yayınlandı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev ile bir araya geldi.

Kırgızistan Ala-Arça Devlet Konukevi'nde basına kapalı gerçekleşen görüşme öncesinde basın mensuplarının görüntü almasına izin verildi.

Cumhurbaşkanı Atambayev'e beraberindeki heyeti takdim eden Başbakan Erdoğan, daha sonra Atambayev ile baş başa görüştü. Baş başa görüşmenin ardından Kırgızistan Cumhurbaşkanı Atambayev ve Başbakan Erdoğan, Kırgızistan-Türkiye Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konsey toplantısına başkanlık ettiler.

Başbakan Erdoğan, toplantı öncesi yaptığı konuşmada, Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyinin ikinci toplantısını gerçekleştireceklerini ifade ederek, toplantının iki ülkeye hayırlı olmasını temenni etti.

Kırgızistan Başbakanı Cantoro Satıbaldiyev ve Kırgız bakanlarla görüşmeler gerçekleştirdiklerini, bazı anlaşmalar imzaladıklarını anlatan Başbakan Erdoğan, Türkiye'den gelen yüzü aşkın işadamıyla Kırgızistan-Türkiye İş Forumu'na katıldıklarını belirtti.

İş forumunda Türk ve Kırgız işadamları, üniversite rektörleri ve akademisyenlerle bir araya geldiklerini ve ''yemekli bir muhabbet'' toplantısı gerçekleştirdiklerini kaydeden Başbakan Erdoğan, ''İş forumunun işadamlarımız arasında yeni bir dönemin başlamasına vesile olmasını temenni ediyorum. Ekonomi bakanlarımıza bundan sonraki süreçte çok iş düşecek'' diye konuştu.

Başbakan Erdoğan, Kırgızistan'ı iki yıl önce yine ziyaret ettiğini hatırlatarak, ''Ata yurdu olarak adlettiğimiz bu topraklarda bulunmanın sevinç ve mutluluğunu tekrar yaşadık'' dedi.

Türkiye olarak Kırgızistan'a siyasi dönüşüm sürecinde maddi, manevi her türlü katkı ve desteği vermenin gayreti içinde olduklarını ve olmaya devam edeceklerini vurgulayan Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti:

''Kırgızistan'ın üzüntüsü bizim üzüntümüzdür, sevinci de bizim sevincimizdir. Biz Kırgızistan'ın demokratik istikrarını korumasına, ekonomik kalkınmasını devam ettirmesine, barış ve huzur içinde olmasına büyük önem veriyoruz. Kırgız hükümetinin gerçekleştirmekte olduğu sosyal ve ekonomik reformları destekledik ve destekliyoruz.

Biraz önce değerli kardeşim Atambayev ile yaptığımız görüşmede, ikili ilişkilerimizi etraflı şekilde değerlendirme fırsatımız oldu. Siyasi ve ekonomik konuların yanı sıra askeri ve güvenlik konularını ele aldık. Bir kez daha Kırgızistan ve Türkiye'nin aynı ortak vizyonu paylaştığını, dostluğunu pekiştirme ve işbirliğini güçlendirme noktasında son derece kararlı olduklarını müşahede ettik.''

-''Hedefimizi 1 milyar dolar olarak koyalım''-

Başbakan Erdoğan, 2012 yılı sonu itibarıyla iki ülke ticaret hacminin 302 milyon dolara geldiğini ancak bunu yeterli bulmadıklarını belirterek, ''Hedefimizi 1 milyar dolar olarak koyalım, kısa zamanda bu hedefi yakalayalım. Türkiye ve Kırgızistan'da bu irade var. İrade olduğuna göre biz işadamlarımızın önünü açalım, süratle bunu yakalayalım. Türkiye'nin Kırgızistan'a vereceği çok şeyler olduğu gibi alabileceği de çok şeyler var'' diye konuştu.

Kırgız ve Türk müteahhitlerinin birlikte yapacakları işler olduğuna işaret eden Başbakan Erdoğan, gerekirse iki ülke müteahhitlerinin üçüncü ülkelerde de ortak işler yapabileceklerini dikkati çekti.

Başbakan Erdoğan, iki ülke ticaret hacmine ilişkin 1 milyar dolarlık hedefi Atambayev'in Türkiye ziyareti sırasında belirlediklerini anımsatarak, Karma Ekonomik Konseyi ile İş Konseyi'nin düzenli olarak işletilmesinin hedefe ulaşmada süreci kolaylaştıracağını anlattı.

Türk işadamlarını Kırgızistan'da yatırım yapmaya teşfik ettiklerini, beraberindeki işadamlarına yatırımların önemini anlattıklarını kaydeden Başbakan Erdoğan, THY'nın İstanbul-Bişkek seferlerini artırmasının, İstanbul-Oş seferlerine başlatmasının ve Pegasus Havayolları'nın İstanbul-Bişkek seferlerine başlamasının Kırgız ekonomisine bir hareketlendirme getireceğine inancını dile getirdi.

-''Bakü-Tiflis-Kars demiryolu sizleri çok güçlendirecektir''-

Başbakan Erdoğan, Orta Asya'yı Hazar üzerinden Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattı ile Avrupa'ya bağlayacak orta koridora Kırgızistan'ın da dahil olmasını arzu ettiklerini belirterek, ''Bakü-Tiflis-Kars demiryolu sizleri çok güçlendirecektir. Buranın raylı sistemle bu zincire bağlanması inanıyorum ki Kırgızistan'a katkı sağlayacaktır. Orta koridor, dost ve kardeş Orta Asya ülkelerinin Karadeniz ve Akdeniz limanlarına erişimini sağlayacaktır'' diye konuştu.

Kırgızistan'da faaliyetlerini sürdüren Türk devlet ve özel eğitim kurumlarının başarılı çalışmalarından memnuniyet duyduğunu dile getiren Başbakan Erdoğan, aynı memnuniyeti Kırgız yetkililerden duymanın da ayrıca memnuniyet verici olduğunu söyledi.

Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin dost ve kardeş ülke Kırgızistan'da eğitim alanında en büyük yabancı yatırımcı ülke olduğuna işaret ederek, ''Ülkelerimiz arasındaki beşeri bağları kuvvetlendiren bu kurumların çalışmalarına verdiğiniz önemin altını özellikle çizmek istiyorum. Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesine ilişkin anlaşmanın onaylanmasına dair beklentimizi hatırlatmak istiyorum'' diye konuştu.

Kırgızistan ile Türkiye arasındaki turistlik amaçlı seyahatlerde vizelerin kaldırılmasının Kırgızistan'a gelen Türk vatandaşlarının sayısında kayda değer bir artış sağlanmasına neden olduğunu ifade eden Başbakan Erdoğan, bu durumun halklar arasındaki dayanışmanın ve ticari faaliyetlerin artmasına imkan sağladığını söyledi.

Bişkek'te Yunus Emre Türk Kültür Merkezi açılmasına yönelik adım attıklarını anlatan Başbakan Erdoğan, ''Bu konuda bizlere, merkezde uygun, geniş bir yer tahsis edilmesi halinde Yunus Emre Türk Kültür Merkezi hem sizler açısından hem bizim açımızdan kültürel noktadaki etkileşimi daha da güçlü hale getirecektir. Burada kuracağımız kültür merkezi aynı zamanda Türk dünyasında da birçok etkinliklerin yapılmasına fırsat verecek şekilde projelendirilmek suretiyle bu adımı atmamız mümkün olacaktır'' dedi.

Başbakan Erdoğan, güvenlik alanındaki işbirliğinin önemli bir boyutunu da eğitim faaliyetlerinin teşkil ettiğine işaret ederek, Kırgız asker ve polis adayları ile muvazzaf personelinin 1993 yılından bu yana Türkiye'de misafir öğrenci olarak ağırlandığını kaydetti.

Son dönemde Kırgızistan güvenlik güçlerinin ihtiyaçlarının karşılanması için de önemli katkılarda bulunduklarını belirten Başbakan Erdoğan, işbirliğinin bundan sonra da artarak devam edeceğini ifade etti.

Toplantıya Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç ve Bekir Bozdağ, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, AK Parti Genel Başkan Yardımcıları Mevlüt Çavuşoğlu ve Menderes Türel, AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli ile milletvekilleri de katıldı.

Toplantının ardından Atambayev ve Erdoğan, ortak basın toplantısı düzenleyecek.

Muhabir: Kadir Karakuş - Nezir Aliyev

Yayıncı: Selçuk Aval


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı