Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Çin'de kuş gribi yayılıyor

8 Nisan 2013 Pazartesi günü yayınlandı Çin'de H7N9 tipi yeni kuş gribi virüsü yayılmaya devam ederken, ölü sayısı da dörde çıktı.

Şu ana kadar 4'ü Jiangsu, 3'ü Şanghay, 1'i Anhui ve 3'ü de Zhejiang'da olmak üzere 11 H7N9 vakası görüldü.

Bugün ölen hastanın da Şanghay'dan Chu isimli 48 yaşındaki kümes hayvanı nakliyecisi bir kişi olduğu ve şehirde 3 yeni şüpheli vakaya daha rastlandığı ifade edildi. Şanghay'da turuncu alarm verilirken, Çin genelinde hastanelerin kuş gribi vakalarına karşı yüksek alarmda olduğu kaydedildi.Şanghay'da geçen pazar, kuş gribi teşhisi konulan iki kişi hayatını kaybetmişti. Yeni kuş gribi vakalarının hepsinin Şanghay ve çevresinde görülmesinin, virüsün kaynağının Şanghay'daki Huangpu nehrinden çıkarılan 13 binden fazla domuz leşiyle bağlantılı olabileceği söyleniyor.

Ancak yetkililer, domuz leşlerinden alınan örneklerde H7N9 virüsüne rastlanmadığını açıklamıştı. Bir yandan sağlık kuruluşları, halka domuz ve kümes hayvanlarına temas etmemeleri ve etlerini yememeleri konusunda uyarı yaparken; diğer yandan bazı yetkililer domuz ve tavuk etlerinin tüketilmesinde de sakınca olmadığını savunuyor.Belirsiz bir sebepten akciğer iltihabı ve gribe yakalanan hastalar üzerinde gözetim tedbirlerinin arttırıldığı belirtiliyor. Çinli yetkililer, Dünya Sağlık Örgütü'ne vakaları şeffaf bir şekilde rapor ettiklerini ve konuyla ilgili yakın çalışma içinde olduklarını ifade etti.

SARS GİBİ OLUR MU?
Halk yeni kuş gribinin, 10 yıl önce ortaya çıkan ve Çin'de 349 kişinin ölümüne neden olan SARS (Akut Solunum Yolu Sendromu) salgını gibi yayılmasından endişe ediyor; ancak H7N9 virüsü insandan insana bulaşmadığı için bu riskin söz konusu olmadığı kaydediliyor. Tüm bunlarla birlikte bazı kaynaklara göre ise salgın, bilindiğinden daha ciddi durumda ve yayılmaya devam ediyor. Aşısı bulunmayan H7N9'a karşı halkın zorda kalmadıkça kalabalık yerlere gitmemesi, sık sık ellerini yıkaması, odalarını havalandırması ve hastalıktan ölmüş hayvanları yememesi; kanatlı hayvanları ise 70 derecenin üzerinde pişirdikten sonra yemesi gibi tavsiyeler yapılıyor. Hastalığın, yüksek ateş ve şiddetli öksürük ile başladığı, daha sonra zatürreye çevirerek, ölüme neden olduğu kaydediliyor. 2003'te de kuş gribinin bir diğer türü olan H5N1 virüsü görülmüş; salgın sebebiyle 360'tan fazla kişi hayatını kaybetmişti. Çinli yetkililer, SARS, domuz gribi ve kuş gribine karşı Çin'in tecrübeli olduğunu ve bu tür hastalıklarla mücadele güçlerinin olduğunu ifade ediyor .


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı