Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Köşk'ten onay

16 Şubat 2013 Cumartesi günü yayınlandı Terörün finansmanı yasası ile TSK disiplin yasası onaylandı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "terörist örgütlere" para yardımı yapan kişi ya da şirketlerin mal varlığının dondurulmasını içeren terörizmin finansmanının önlenmesine dair uluslararası sözleşmeyi Türkiye'nin iç hukuku haline getiren yasayı onayladı. Mahkeme kararı olmadan mal varlığı dondurulmasına imkan sağlayan yasa, yarın Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürülğe girecek. Gül'ün onayladığı Türk Silahlı Kuvvetleri Disiplin Kanunu ile de, TSK'daki disko cezası kalktı.

Cumhurbaşkanı Gül, bugün akşam saatlerinde; 6413 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Disiplin Kanunu, 6414 sayılı Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunu, 6415 sayılı Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkında Kanunu ile 6416 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Kosova Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Savunma Sanayisi İş Birliği Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğu Hakkında Kanunu onayladı. Gül, bu yasaları anayasanın 89. maddesinin birinci fıkrası ile 104. maddesinin ikinci fıkrasının (a) bendi uyarınca Resmi Gazete'de yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderdi.

Mahkeme kararı aranmayacak Yeni yasaya göre; Türkiye'de, bürokratlar ve istihbarat birimlerinden oluşturulacak komisyon, şikayeti değerlendirecek ve terörist örgütlere yardım eden kişi ve şirketlerin malvarlığını, mahkeme kararı olmaksızın en az 1 yıl donduracak. FATF tarafından "terörist" olarak ilan edilen örgüte Türkiye içinde maddi yardım yaptığı belirlenen kişi ya da şirketlerin mal varlıkları da Resmi Gazete'de yayımlanan kararlar doğrultusunda dondurulacak. Ayrıca Türkiye'de bazı organizasyonların, "İslami terörizm" kapsamında değerlendirilmesiyle bu kurumlara maddi yardımda bulunan kişi ya da şirketlerin mal varlıklarına da el konulacak. Yasa, 22 Şubat'a kadar çıkmasaydı Türkiye, Kuzey Kore ve İran gibi terörü destekleyen ülkelerle "kara listeye" girecekti. Gül de, 7 Şubat'ta Meclis'te kabul edilen yasayı, 15 günlük inceleme süresinin dolmasını beklemeden onayladı.

5 yıldan 10 yıla kadar hapis Terör örgütlerine ve teröristlere fon sağlayan veya toplayan kişi, 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak. Ceza verilebilmesi için fonun bir suçun işlenmesinde kullanılmış olması şartı aranmayacak. Bu suçların kamu görevinin sağladığı nüfuz kötüye kullanılmak suretiyle işlenmesi halinde, verilecek ceza yarı oranında artırılacak. Suçun bir tüzel kişinin faaliyeti çerçevesinde işlenmesi halinde bunlara özgü güvenlik tedbirine hükmolunacak. Suçun, yabancı bir devlet veya uluslararası kuruluş aleyhine işlenmesi halinde, soruşturma ve kovuşturma yapılması, Adalet Bakanı’nın iznine bağlı olacak. Taliban, El Kaide ve PKK BM Güvenlik Konseyi’nin, 1267, 1988 ve 1989 sayılı kararlarıyla listelenen kişi, kuruluş ve organizasyonların tasarrufunda bulunan malvarlığının dondurulması kararları, Bakanlar Kurulu’nun Resmi Gazete’de yayımlanan kararıyla gecikmeksizin uygulanacak. Söz konusu BM kararları El Kaide ve Taliban ile yakın ilişkide bulunan kişi ve kuruluşları kapsıyor. Türkiye, yasanın yürürlüğe girmesiyle AB ülkelerinden PKK'nın mal varlığının dondurulması için talepte bulunabilecek. Bugün yürürlüğe giriyor Yabancı devlet tarafından bir kişi, kuruluş veya organizasyonların tasarrufunda bulunan malvarlığının dondurulmasına ilişkin olarak Türkiye’den talepte bulunulması halinde, Değerlendirme Komisyonu'nca değerlendirilen talep Bakanlar Kurulu tarafından karara bağlanacak. Malvarlığının dondurulması ve bu kararın kaldırılması kararları, Resmi Gazete'de yayımlanacak. Bu kararlar yayımı tarihinde, hakkında malvarlığının dondurulması kararı verilen ilgili kişi ve kuruluşa tebliğ edilmiş sayılacak ve hukuki sonuç doğuracak. Terörle Mücadele Kanunu’nun "terörün finansmanı" başlıklı, "terör suçlarının işlenmesinde kullanılacağını bilerek ve isteyerek fon sağlayan veya toplayanların, örgüt üyesi olarak cezalandırılmasını" öngören 8. maddesi, tasarıya taşındığı için yürürlükten kalktı. Kanun, bugün Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girecek.

Disko cezası kalktı Gül'ün onayladığı Türk Silahlı Kuvvetleri Disiplin Kanunu, özetle şu hükümleri içeriyor: "Bedelli askerlikte belirlenen bedelin yarısını ödemek suretiyle başvurusu kabul edilenlerden ikinci taksit için öngörülen altı aylık süreyi geçirenler ile 15 Haziran 2012 tarihine kadar başvuruda bulunmamış olanlara bedelli askerlik hizmetinden yararlanmak için yeni bir hak tanındı. Yasayla kamuoyunda disko olarak bilinen oda hapsi cezası kaldırıldı. Bu ceza sadece karasuları dışındaki gemilerde uygulanacak. Aşırı derecede borçlanma ve borçlarını ödeyememe, ahlaki zayıflık, ideolojik veya siyasi amaçlı faaliyetlere karışmak, iffetsiz kimseyle evlenmek veya yaşamak, eşcinsel ilişki, TSK'dan ayırma sebebi sayıldı. TSK'da başta general ve amiraller olmak üzere tüm askeri personelin kaderini en üst disiplin amiri konumunda bulunan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel belirleyecek.


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı