Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Tutuklu Vekiller

19 Nisan 2012 Perşembe günü yayınlandı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, tutuklu milletvekillerinin kendi sorunları olmadığını belirterek muhalefet partilerinden gelecek öneriyi ise yetkili kurumlarında değerlendireceklerini söyledi.

Finlandiya Başbakanı Jyrki Katainen, çeşitli temaslarda bulunmak üzere Türkiye'ye geldi. Başbakanlıkta yapılan ikili görüşmelerin ardından iki ülke Başbakanı ortak basın toplantısı düzenledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, gerek ikili gerekse heyetler arasında yapılan görüşmelerde geleceğe dönük çalışmalar yaptıklarını belirtti.

Askeri, siyasi, ekonomi, ticari, kültürel her alanda işbirliği konusunda görüşmeler yaptıklarını anlatan Erdoğan, Türkiye ile Finlandiya'nın evrensel değerleri benimsemiş iki ülke olduğuna dikkat çekti. Bölgesel ve küresel barışın sağlanması için somut projelerin gerçekleşmesinden memnuniyet duyduklarını anlatan Erdoğan, Kıbrıs sorununun çözümü için ciddi yaklaşımlarının olduğunu ifade etti.

Serbest ticaretle ilgili dolaşımın hala yerinde durduğunu belirten Erdoğan, verilen sözlerin yerine getirilmemesinin çok büyük bir haksızlık olduğunu vurguladı. Finlandiya'nın Türkiye'nin AB üyeliğine her zaman destek verdiğini dile getiren Erdoğan, karşılıklı olarak bakanlıkların yaptığı görüşmelerin ilişkilerin temelini oluşturacağını söyledi.

Enerji alanında yapılacak anlaşmaların ikili ilişkilere çok ciddi katkılar sağlayacağını belirten Erdoğan, turizm gezilerinin de ilişkilere katkı sağlayacağını ifade etti.

Finlandiya Başbakanı Jyrki Katainen ise ikili görüşmelerin mükemmel olduğunu söyledi.

Çok ilginç konuları konuştuklarını anlatan Katainen, Türkiye'nin dış politikada süper güç olması açısından kendileri için önemli olduğunu vurguladı. Türkiye'nin Suriye ve İran konusunda çok etkili bir konumu olduğunu dile getiren Katainen, Avrupa için de Türkiye'nin konumunun çok önemli olduğunu söyledi.

Türkiye'nin sorumluluklarının bilincinde olduklarını ve bunu isteyerek yaptıklarını anlatan Katainen, Türkiye'nin işinin hakikaten çok zor olduğunu ve kendilerinin de destek vereceklerini belirtti.

AB yolunda her zaman Türkiye'ye destek vereceklerini belirten Katainen, AB'nin Türkiye'nin nihai üyeliği konusunda desteklemesini temenni etti. Avrupa'nın geleceğe dönük Türkiye ile ortak noktada buluşacağını dile getiren Katainen, Türkiye ile Finlandiya'nın birbirine çok yakın olduğunu söyledi.

900 Türk öğrencinin ülkelerinde eğitim gördüğünü öğrendiğini ve bundan memnun olduğunu ifade eden Katainen, vize muafiyetinin nasıl ele alınacağı konusunu tam bilmediklerini belirtti.

Vize konusunda her türlü kolaylığı sağlayacaklarını da dile getiren Katainen, ekonomik yönüne daha ağırlık vereceklerini kaydetti.

"TANKLAR KIŞLALARINA DÖNMEDİ, SALDIRMAK İÇİN HERAN BEKLİYOR"Suriye'nin ateşkesi konusundaki bir soruya Başbakan Erdoğan, Annan Planını desteklediklerini ve arkasında olduklarını ifade etti.

Bu planın yürüyüp yürümeyeceği konusunda içerde alınan istihbari bilgilerin olumlu istikamette olmadığını vurgulayan Erdoğan, hala rejimin kan akıtmaya, öldürmeye devam ettiğini söyledi.

Kaçışların devam ettiğini anlatan Erdoğan, Şam dışındaki illerde öldürme hadiselerinin devam ettiğini, 'tankları çektik' ifadesinin kısmen doğru olduğunu ancak bu tankların kırsal alanlara kaydırıldığını belirtti.

Tankların kışlalarına çekilmediğini, saldırmak için heran beklediğini anlatan Erdoğan, temennilerinin kanın ve ölümlerin durması olduğunun altını çizdi. AB konusunda siyasi kararlarının arkasında olduklarını ifade eden Erdoğan, üyelik konusunda kararlarından vazgeçmediklerini ancak AB'nin ahde vefa konusunda büyük sapması olduğunu söyledi.

Verilen sözleri yerine getirmediklerini anlatan Erdoğan, Türkiye'nin çalışmalarına devam ettiğini kaydetti.

Finlandiya'nın Türkiye'nin AB üyeliğine neden destek verdiğine yönelik bir soruya da Katainen, "Stratejik bir tercihtir. Çünkü AB'nin kalkınması ve gelişmesini bizler gibi değerlendiriyor. Bu bağlamda AB ailesine ait olarak gören ülkeler çok fazla. Bu nedenle önemli bir süreç Türkiye ve AB için. Modernizasyon çalışmaları AB için de çok faydalı. Türkiye'nin nüfusu ve ekonomisi büyüyor." karşılığını verdi. Mesut Barzani'nin Türkiye ziyaretine yönelik bir soruya Erdoğan, görüşülecek konuların başında Suriye'nin en önemli bir yer tutacağını ifade etti.

Terör konusu, PKK ile ilgili de görüşmeler yapılacağını dile getiren Erdoğan, "Temenni ediyorum ki bu görüşmeler en kısa zamande tesirini gösterir." dedi.

Tutuklu milletvekillerine ilişkin bir soruya ise Erdoğan, bu sorunun AK Parti'nin değil onların sorunu olduğunu belirtti.

Onların bunu yasal çerçeve içinde ortaya koymaları gerektiğini vurgulayan Erdoğan, seçimlere giderken birilerinin milletvekili olamayacağını bile bile, arkadan dolaşmak suretiyle çözülür mantığıyla hareket edildiğine dikkat çekti. Bunun demokrasi usullerinde olmadığının altını çizen Erdoğan, hukuk devleti içinde hiç mi hiç bu girişimin yeri olmadığını kaydetti.

Konuya ilişkin Meclis Başkanının bir girişimi olduğunu ve bunu saygıyla karşıladıklarını dile getiren Erdoğan, "Önümüze geleni görürüz. Anayasa ve yasalara uygun bir şey varsa, bunları yetkili kurullarımızda değerlendiririz." diye konuştu.

Kredi derecelendirme konusuna yönelik bir soruya Katainen, bu dereceyi muhafaza etmek için çeşitli yöntemler denediklerini her gün bir sınavdan geçtiklerini ifade etti.

FİNLANDİYA BAŞBAKANINA 3 ÇOCUK TAVSİYESİ
Finlandiya'da arazilerin büyük olduğunu ama nüfusunun küçük olduğunu dile getiren Erdoğan, meslektaşına kendisinin Türkiye'de üç çocuk tavsiyesinde bulunduğunu hatırlattı. Bunun üzerine Finlandiya Başbakanı Katainen, kendi ülkelerinde aile başına ortalama çocuk sayısının 1,8 olduğunu ve bunun çok düşük olduğunu söyledi.

Katainen, "2 çocuktan büyük olsaydı denge sağlanırdı." dedi.

Bunun üzerine ise Erdoğan, "O zaman gerekiyor." karşılığını verdi .


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı