Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Yüce Divan'da Bir İlk

24 Şubat 2012 Cuma günü yayınlandı Yargıdaki rüşvet iddialarına ilişkin soruşturmada adı geçen eski Yargıtay 6.Hukuk Dairesi Başkanı Hasan Erdoğan'ın Yüce Divan'da yargılandığı davada, Yargıtay Başkanı Nazım Kaynak tanık olarak dinledi.

Anayasa Mahkemesi'nin Yüce Divan sıfatıyla görev yaptığı davanın duruşmasına, sanık Hasan Erdoğan, avukatı Bülent Acar ve müdahil Ceyda Zeliha Erem ile avukatı Haluk Pekşen katıldı.

Duruşmada tanık olarak dinlenmelerine karar verilen Yargıtay 6. Hukuk Dairesi'nde 18 Kasım 2008'de görev yapan üyeler Nazım Kaynak, Erdoğan Kabakcı, Canan Çöke, Tülin Toprak, M. Nuri Şerbetçioğlu ve Yılmaz İğrek ile suça konu olaya ilişkin inceleme, araştırma ve soruşturma işlerini yapan Adalet Başmüfettişi Halit Kıvrıl ile dairenin suça konu onama ve karar düzeltme kararlarına ilişkin kağıtları düzenleyen tetkik hakimleri Bayram Temiz ve Vedat Eslek tanık olarak dinlendi.

Son tanık olarak Yüce Divan Salonuna çağrılan Yargıtay Başkanı Nazım Kaynak'a, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, adını, soyadını ve mesleğini sordu. Kaynak'a tanıklık yemini de ettiren Kılıç, Kaynak'tan, Hasan Erdoğan'a isnat edilen rüşvet iddiasıyla ilgili bildiklerini anlatmasını istedi.

Olayın üzerinden çok zaman geçtiği için ayrıntıları hatırlamasının mümkün olmayabileceğini ifade eden Kaynak, Kılıç'ın soruları üzerine hatırladıklarını anlatacağını söyledi.

Başkan Kılıç, Kaynak'a tanık Hasan Erdoğan'ın ''Davayla ilgili her iki tarafında da kendisinden randevu istediklerini, bundan rahatsızlık duyduğu için bu konuyu üyelere ilettiğini'' söylediğini hatırlatarak, ''Böyle bir konuşmanız oldu mu?'' diye sordu. Kaynak, müzakereler sırasında salonda her türlü görüş alışverişinde bulunduklarını belirterek, ''Ayrıntısını hatırlamıyorum. Soracağınız sorulara cevap vermeye çalışırım, ama ayrıntıda yanlışa girmeyi istemem'' dedi.

Kılıç'ın soruyu ayrıntılı sorması üzerine Kaynak, ''Takipli dosya olduğunu söylemek suretiyle ikazda bulundu, rahatsızlığını iletti. Sonra ne olduğu pek hatırlamıyorum'' diye konuştu. Kaynak, Daire'deki diğer üyelerin dosyayla ilgili kendilerine telefon geldiğini söyleyip söylemediklerini hatırlamadığını belirtti.

Başkan Kılıç'ın, ''Suça konu davada Dairenizin önce onama verdiği sonra bu kararın karar düzeltme istemi üzerine kaldırıldığı görülüyor. Farklılık neden kaynaklandı?'' sorusunu yanıtlayan Başkan Kaynak, Hukuk Muhakemeleri Kanununda karar düzeltme müessesesinin herkes tarafından bilindiğini, Yargıtay incelemelerinde de özellikle hukuk davalarında karar düzeltme yolunun çok kullanıldığını anlattı.

Kararın düzeltilmesini gerektirecek sebepler arasından bir şey ortaya çıkarsa dosyanın ona göre yeniden inceleneceğini belirten Kaynak, eski karardan neden dönüldüğüne ilişkin gerekçelerin kararda yer alacağını, konuyla ilgili ayrıntıları hatırlamadığını söyledi.

Aynı Daire'nin taraflar arasındaki başka davalarda daha önce farklı kararlar verdiğinin hatırlatılması ve ''İçtihatta ayrılmayı gerektiren bir durum var mıydı?'' sorusu üzerine Kaynak, birden fazla yere ilişkin dosyaların her birinin kendi kapsamına göre inceleneceğini, her dosyada değişik bir sözleşme, bilgi, bilirkişi raporu, başka deliller olabileceğini anlattı.

Haşim Kılıç'ın, ''Sizi bu davayla ilgili arayan oldu mu?'' sorusu üzerine de Kaynak, Yargıtay'da odalarının telefon veya ziyaretçi akımına uğrayabileceğini, müzakere sırasında odalarının açık olduğunu ve her zaman aranabildiklerini söyledi. Kaynak, ''Değişik kişiler telefon etmiş olabilir, ama şu anda bilemiyorum, böyle bir şey hatırlamıyorum'' dedi.

''Davayla ilgili Adalet Bakanlığının üst düzey yöneticilerinden birisinin sizi aradığı söylendi'' denilmesi üzerine Kaynak, böyle bir şey hatırlamadığını ifade etti.

Müdahil avukatı Haluk Pekşen'in ''Dosyanın takip edildiği söylenmiş, takip edenler hakkında yasal süreç neden başlatılmadı?'' sorusu üzerine Kaynak, günde 150 dosyanın incelendiği bir dairede kimsenin bu tür telefonlara itibar etmeyeceğini söyledi.

Sanık Hasan Erdoğan'ın, ''Bu davayla ilgili veya başka davalarda kendisine veya üyelere baskı ya da telkinim oldu mu?'' sorusunun Kaynak'a sorulmasını istedi. Kaynak da bu soru üzerine, ''Erdoğan ile uzun süre çalıştık, hiçbir dosyayla ilgili yönlendirme veya telkini olduğunu söyleyemem'' dedi.


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı