Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Enflasyon Düşüyor

19 Mayıs 2012 Cumartesi günü yayınlandı Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, son dönemde enflasyon rakamlarında görülen yükselişin, Türk Lirası’nın yaşadığı değer kaybına bağlı olduğunu söyledi.

Enflasyon artışının Nisan ayında tepe noktaya ulaştığını belirten Başçı, Mayıs ayında ise ciddi bir düşüş yaşanmasını beklediklerini ifade etti.

Merkez Bankası Başkanı, sene başında belirledikleri yüzde 6,5 enflasyon hedefinden emin olduklarını ifade etti.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Mayıs ayı Genişletilmiş Başkanlar Kurulu Toplantısı, Dış Ticaret Kompleksi’nde gerçekleştirildi.

Toplantıda konuşan Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, son dönemde Türkiye’den olmasa bile Avrupa bölgesinden olumsuz haber akışları yaşandığını aktardı. Herkesin gelecekte ne olacağını merak ettiğini dile getiren Başçı, Merkez Bankası olarak da Türkiye’nin karşı karşıya kaldığı tehditler ve alınacak tedbirler konusunda yoğun çalışma içinde olduklarını dile getirdi. Uyguladıkları politikaların şu ana kadar olumlu netice verdiğini bildiren Başçı, “Zaman zaman, ufak tefek elbette sapmalar olabilir. Bu işin doğası gereği, zaman zaman bazı şoklarla karşı karşıya kalırsınız. Burada önemli olan siz bu karış karşıya kaldığınız şoklara, doğru zamanda doğru politika tepkisini verebiliyor musunuz? Tedbirlerinizi zamanında, vakitlice alabiliyor musunuz? Bu şokları tersine çevirebiliyor musunuz? Etkilerini yumuşatabiliyor musunuz?” şeklinde konuştu.

YIL SONU YÜZDE 6,5 HEDEFİ

Erdem Başçı, son dönemde yüzde 11’lere kadar yükselen enflasyon rakamlarına da değindi. Enflasyondaki yükselişin temel sebebinin Türk Lirası’nın değer kaybetmesi olduğunu belirten Başçı, “Önce bizim uyguladığımız politikalar sonucunda değer kaybetti, Ağustos ayına kadar. Daha sonra da dışsal faktörlerle; Avrupa’da ve dünyada olan gelişmeler sonucunda ilave değer kayıpları oldu ve bu değer kayıplarının mutlaka enflasyon üzerine bir yansıması var. Biz, yaptığımız araştırmada bunun yüzde 15’ler mertebesinde olduğunu düşünüyoruz. Yani Türk Lirası’ndaki her bir yüzde 10’luk değer kaybı, enflasyona 1,5 artış olarak yansıyor.” İfadesini kullandı. Türkiye’nin enflasyonda tepe noktayı Nisan ayında gördüğünü belirten Başçı sözlerine şöyle devam etti: “Tepe nokta yüzde 11’dir. İçinde bulunduğumuz bu ayda, Mayıs ayında enflasyonda önemli bir düşüş bekliyoruz. Bu düşüş daha ziyade geçen sene aynı ayda, Mayıs ayında çok ciddi meyve fiyatlarında artış olmuştu. Yüzde 60’lara kadar ortalamada bir artış vardı. Onun devreden çıkması, dolayısıyla normal seyrine girmesi ve bir de bizim öncü göstergelerimizde izlediğimiz meyve-sebze fiyatları bu ay çok makul seyrediyor. Oradaki herhangi bir risk söz konusu değil o zaman biz çok rahat bir şekilde enflasyonu bu ay tek hanede göreceğiz. Ne kadar düşük olacak onu da göreceğiz hep birlikte ama bizim öngörülerimiz oldukça ciddi bir düşüş olacağı yönünde.” Bunun, enflasyon yönündeki beklentileri düşürecek olumlu bir gelişme olacağını aktaran Başçı, “Uzunca bir süre çift hanede kalmak, beklentileri bozuyor. Fiyat-ücret pazarlıkları yapılırken ‘Gerçekten enflasyon Merkez Bankası’nın söylediği gibi 6,5 ve 5 şeklinde, yıl sonunda 6,5, gelecek yıl 5 şeklinde mi gidecek? Yoksa biz buraya bir ihtiyat payı koyalım mı?’ diye pazarlıklarda bu konuşulur. Biz burada yüzde 6,5 konusunda kendimizden eminiz. Bu ayki düşüşler vatandaşlarımızın, iş adamlarımızın, çalışanlarımızın daha emin olmalarına yol açacaktır. O açıdan bu ayki düşüş iyi olacak diye düşünüyoruz. Bize düşen görev de Haziran, Temmuz, Ağustos aylarında bir miktar yine baz etkisinden kaynaklanan yükselişin sınırlı kalması. Ekim, Kasım, Aralık aylarındaki o kuvvetli düşüş bizi 6,5’a getirsin.” dedi.

'MAYIS AYI ENFLASYON BEKLENTİSİ YÜZDE 8'

Enflasyon üzerinde beklentilerin önemli etkisi olduğunu aktaran Başçı, kira kontratı ve ücret kontratlarının bu beklentilere göre şekillendiği için bu rakamın yüzde 5’ler seviyesine düşmesini amaçladıklarını dile getirdi. Baz etkilerinden kaynaklanan enflasyon artışının Haziran ayında kısmen kendisini hissetirmesini beklediklerini ifade eden Başçı, geçen senenin son çeyreğinde vergi artışlarının etkisinin düşmesi enflasyonda da düşüş yaşanacağını ve Mayıs ayı enflasyon rakamının ise yüzde 8 civarında olmasını beklediklerini bildirdi. Başçı, nihai olarak yıl sonunda enflasyon rakamının yüzde 6,5’lara gelmesini beklediklerini dile getirdi. 'CARİ AÇIĞIN SEBEBİ İTHALAT' Türkiye’nin ihracat rakamlarında ciddi anlamda artış olduğunu ve bu yönüyle ihracatçıların alkışlanması gerektiğini söyleyen Başçı, 'Neden bu ihracat artışlarına rağmen cari açık artışı var?' sorusunun cevabının bulunması gerektiğini dile getirdi. Bu sorunun ithalat kaynaklı olduğunu vurgulayan Başçı, esas problem olarak ithalat konusu üzerine eğilinmesi ve tasarruf artışının sağlanması gerektiğine dikkat çekti. Türkiye’nin 2023 hedeflerinin artık hükümetin de hedefi haline geldiğini bildiren Başçı, 500 milyar dolarlık ihracat hedefi ile ilgili saptamalarını aktardı. Orta vadeli programda bu yıl ihracat hedefinin 148,5 milyar dolar olduğunu hatırlatan Başçı, “O noktadan 500’e gitmek için ihracatın ortalamada yüzde 11’in belki üzerinde bir artışla, aşağı yukarı geçmiş performansa yakın bir artışla Türkiye bunu sağlayabilir.” diye konuştu.

Toplantı, Başçı'nın konuşmasının ardından basına kapalı devam etti.


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı