Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

İslam dünyası Pakistan'da buluştu

23 Kasım 2012 Cuma günü yayınlandı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Pakistan'da katıldığı D-8 Zirvesi'nde konuştu. Erdoğan, 'Bölge sıkıntılarını çözmek için D-8 umut olmalı' dedi.

Erdoğan, Pakistan'ın başkenti İslamabad'daki D-8 Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, "Burada şu hususu özellikle ifade etmek istiyorum. D-8 hiçbir oluşumun, hiçbir uluslar arası kuruluşun alternatifi, karşıtı, antitezi değildir. Bu girişim küresel ve bölgesel kalkınmaya, küresel ve bölgesel barışa, refah ve istikrara hizmet etmekten başka hiçbir gaye taşımıyor" ifadelerini kullandı.

Erdoğan, "Türkiye olarak D-8 üyesi ülkelerle işbirliğimizi geliştirmeye özel bir önem veriyoruz. Ve bunun neticesinde de işbirliğimizin temelini oluşturan İstanbul Deklerasyonu'nda kabul edilen temel ilke ve hedeflere Türkiye olarak bağlılığımızı her vesile ile teyit ediyoruz. 15. yılını tamamlayan işbirliği sürecimiz üye ülkeler arasındaki coğrafi mesafeye rağmen halklarımızın yakınlaşmasına önemli katkılar sağladı. D-8 sekreteryasının yer aldığı İstanbul'dan üye ülkelerin hepsine doğrudan uçak seferlerinin kurulmuş olması, bu yakınlaşmanın aslında en bariz göstergesidir. Bununla birlikte D-8'in etkinliğini ve görünürlüğünü daha da artırmak hepimizin ortak sorumluluğudur" dedi.

"BÖLGESEL VE KÜRESEL MESELELERDE ÇOK DAHA AKTİF OLMAMIZ GEREKİYOR"

Erdoğan, "Tam da bugünlerde D-8 modeli oluşumlara, bu oluşumların bölgesel ve küresel meselelerde çok daha aktif olmasına ihtiyacımız var" dedi.

D-8'in geniş bir coğrafyada güçlü ekonomilere, güçlü devlet geleneklerine sahip aynı zamanda bölgesinde barış, huzur, istikrar isteyen ülkelerin daha yaşanabilir dünya çabalarının neticesi olarak ortaya çıktığını kaydeden Başbakan Erdoğan, "Hepiminizin çok yakından hissettiği gibi D-8 ülkelerini de az ya da çok etkiliyor. Bizim dışımızda ortaya çıkan bu kriz, bizim ülkelerimizi de bölgemizdeki ülkeleri de etkisi altına alıyor. Oluşumunda ve yayılmasında hiçbir etkimizin olmadığı bu küresel krizin çözümünde D-8'in etkin bir rol oynayabileceğine inanıyorum" diye konuştu.

Erdoğan konuşmasına şöyle devam etti: "D-8 ülkeleri olarak aramızdaki işbirliği ve dayanışmayı güçlendirmemiz, bu küresel krizin etkilerini en az derecede hissetmemiz için bizlere yardımcı olacaktır. Bununla birlikte hem bu krizin atlatılması, hem yeni krizlere karşı tedbirli olunması amacıyla D-8'in tüm dünyaya önemli tavsiyelerinin olacağını biliyoruz."

"KANAAT KAVRAMININ HIRS KAVRAMI İLE YER DEĞİŞTİRDİĞİ BİR SİSTEMDE BU TÜR KRİZLER KAÇINILMAZDIR"
Erdoğan ayrıca, "Dünyanın içinden geçtiği bu krizin, sınırsız tüketim hırsının sonucunda ortaya çıktığı açıktır. Kanaat kavramının, hırs kavramı ile yer değiştirdiği böyle bir dönemde ve böyle bir sistemde bu tür krizlerin yaşanması, elbette kaçınılmazdır. Daha derin ve daha yıkıcı krizlerin yaşanmaması için, başta gelişmiş devletler olmak üzere, dünyadaki tüm ülkelerin, tüketim, hırs, bencillik üzerine kurulu ekonomik anlayışlarını gözden geçirmesi gerekiyor. D-8 olarak bu yeni anlayışın şekillenmesine ve benimsenmesine öncülük edebileceğimize inanıyorum. Zira 1 milyarın üzerinde bir nüfusa sahip topluluğuz. Öyleyse dayanışmamız bizi çok daha güçlü kılabilir" diye konuştu.

"D-8 BÜNYESİNDE TOPLAM TİCARET HACMİMİZ 25,5 MİLYAR DOLARA ULAŞTI"
Türkiye'nin, D-8 bünyesindeki ticaretin geliştirilmesi için üzerine düşeni yapmaya, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da kararlılıkla devam edeceğini söyleyen Erdoğan, "Türkiye'nin D-8 ülkeleri ile ticareti tedricen artıyor. 2012'nin ilk 8 ayıda D-8 ülkeleri ile toplam ticaret hacmimiz 25.5 milyar dolara ulaştı. Buna paralel olarak D-8 içinde gümrük işlemlerinin basitleştirilmesi, vizelerin kolaylaştırılması, KOBİ'lerin geliştirilmesi, deniz taşımacılığı ve sivil havacılık alanlarında işbirliği gibi konularda ilerleme sağlanması gerekiyor" dedi.

Erdoğan konuşmasının devamında şunları söyledi: "Bunun için D-8 çerçevesinde imzalanan anlaşma ve mutabakat zabıtlarının etkin şekilde uygulanmasını kendi aramızda sağlamak zorundayız. Ticaretin artması, beraberinde kırsal kalkınma, insan kaynakları, iletişim, bankacılık, sanayi, enerji, tarım ve sağlık gibi alanlarda işbirliğini, ortak projeler üretme imkanını da ortaya koyabilmeliyiz. Bu şekilde dinamizminin artırmış bir D-8 yoksulluk, kıtlık ve gıda güvenliği alanlarında da diğer uluslar arası kurumlarla etkileşim halinde sözsahibi haline gelebilecektir. Ekonomik İşbirliği Teşkilatı ve İslam İşbirliği Teşkilatı, Ekonomik ve İşbirliği Daimi Komitesi ile D-8 arasındaki mevcut işbirliğini daha da geliştirmeliyiz. Küresel vizyon doğrultusunda D-8, BM'nin ilgili ajansları, ASEAN, Karadeniz Ekonomik İŞbirliği Teşkilatı, Pasifik Adaları Forumu, OPEC gibi teşkilatlarla da temas içinde olmalıyız. Bu çerçevede yapılabilecek çalışmaları belirlemek amacıyla bir çalıştay düzenlenmesini de teklif ediyoruz." Erdoğan konuşmasını "D-8'in önümüzdeki dönemde yükselen ekonomileri buluşturan ve küresel ekonomik ve beşeri konularda sesi daha gür druyulan bir platforma dönüşeceğine inanıyorum. Bölgemizde yaşanan sıkıntıların çözümü için D-8'i bir umut ışığı haline getirebiliriz. Daha da önemlisi güçlü bir işbirliği ve dayanışma ile D-8'i etkin bir küresel güce dönüştürebiliriz. Toplantımızın bu doğrultada önemli ve hayırlı gelişmelere vesile olmasını temenni ediyorum" sözleriyle tamamladı .


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı