Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

İthal Araçlarda İkinci El Vurgunu

10 Kasım 2012 Cumartesi günü yayınlandı Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Ambarlı gümrüğünde telefon ve beyan dışı kaçak ürün tespit edildiğini belirterek, değer tespit çalışmasının sürdüğünü belirtti.

Mısır Çarşısı'nda esnaf ziyareti yapan Yazıcı, Doğubank'taki operasyonla ilgili, ihbar üzerine ilgili gümrük müdürlüğünün savcılığa başvurduğunu, sonrasında da 2 milyon liralık kaçak telefona el konulduğunu anlattı.

Bugün de Ambarlı gümrüğünde telefon ve beyan dışı kaçak ürün tespit edildiği bilgisini veren Bakan Yazıcı, parasal değer tespit çalışmasının sürdüğünü ifade ederek, ''Bunu ilk defa yapıyor değiliz. Ekiplerimiz 7 gün 24 saat çalışmalarını sürdürüyorlar'' dedi.

Hükümetin kaçakla, kararlı duruş sergileyip mücadeleyi devam ettirdiğini, piyasa gözetim ve denetimi üzerinde de hassasiyetle durduklarını aktaran Bakan Yazıcı, çocuk ayakkabısı, kırtasiye malzemelerinin sağlığa uygunluğuyla ilgili yapılan denetimleri anımsattı.

Hayati Yazıcı, şöyle konuştu:

''Uzun sürüyor, numune alıyorsunuz, tahlil yapılıyor, sağlığa zararlı yönleri varsa üretici ya da ithal eden firmaların sorumlulukları üzerinden yaptırımlar uygulanıyor. Yargıya başvurma hakları var. Sonuçlandıktan sonra firma ürünlerinin sağlığa zararlı olduğuna ilişkin gazetelerde ilan zorunluluğu var. Birkaç gün önce biz bunları bakanlığın sitesinde yayınlayarak halka duyurduk. Hedefimiz bilinçli tüketici, bilinçli tüccar... Bu bizim sloganımız. İnşallah bu çerçevede çalışmalarımızı daha da yoğunlaştıracağız.''

Yeni eğitim öğretim yılı başladığında denetimleri biraz daha kapsamlı yaptıklarını anlatan Bakan Yazıcı, sonuçlara göre geçen yıla oranla önemli bir iyileşme olduğunu, en azından çocukların kullandığı giysilerde zararlı maddeye rastlanmadığını bildirdi.

Sürecin devam ettiğini, sonuçların kamuoyuyla paylaşılacağını dile getiren Yazıcı, ''Mücadelemizi daha ileri götürmek için ilk defa geçen yıl 1.000 kadro aldık. Bu yıl da 100 piyasa denetmeni alıyoruz. Bunların sınavları devam ediyor. 100 daha alacağız. Dolayısıyla piyasada denetim yapacak bir ekiple piyasanın içinde olacağız'' diye konuştu.

Mısır Çarşısı'nda açıkta gıda satışıyla ilgili Yazıcı, odalar, büyükşehir, ilçe belediyesi ve bakanlığın konuyu takip ettiğini belirterek ''İş yoluna girmiş, onu gördüm. Ürünlerin üzerinin kapatılması ve hijyen şartlarına uyulmasını görmek beni ihya etti'' dedi.

-Yemen-

Yazıcı, geçtiğimiz günlerde basına yansıyan ve bisküvi kolilerinden silah çıkmasıyla ilgili Yemenli yetkililerinin iddiasını, aksi ortaya çıkana kadar doğru kabul edeceklerini, incelemenin devam ettiğini, gümrüklenmiş, beyannamesinde bisküvi yazan koli içinden silah çıkmışsa burada zafiyet olmadığını kimseye söyleyemeyeceklerini kaydetti.

Talimat verdiğini ve ekiplerin incelemeye devam ettiğini belirten Yazıcı, ''Konunun bir boyutu da Dışişleri Bakanlığı'nda sürdürülüyor. Şu andaki veriler Türkiye'den gönderilen bir konteyner içinden çıktığı yönde... Bu Libya bandıralı bir gemi. Mısır, Suudi Arabistan limanına uğrar. Körfezi dolaşır, Türkiye'ye gelir, buradan muhtelif yerlerden de yük alır. Yani sadece 1 kişinin yükünü taşıyan bir gemi değil. Yüzlerce kişinin yükünü taşıyan bir gemi... Suudi Arabistan'da indiriliyor. Bunun gümrüklerde nasıl yapıldığı, nasıl işlendiği kimin hatası olduğu inceleniyor'' diye konuştu.

Yazıcı daha sonra ''Bir Ünite Kan, Bir Can'' kampanyası kapsamında kan bağışı yaptı.

Muhabir: Ahmet Hacıfazlıoğlu

Yayıncı: Ali Bayaslan


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı