Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Şehircilik Kurultayı

16 Ekim 2012 Salı günü yayınlandı Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Kars, Susuz, Dilucu ve Nahcivan Demiryolu Projesi'yle Nahcivan'ın Türkiye'ye ve oradan Avrupa'ya, Ortadoğu'ya bağlanır hale geleceğini söyledi.


Türk Dünyası Mühendisler ve Mimarlar Birliği tarafından Türk Dünyası Mühendislik, Mimarlık ve Şehircilik Kurultayı'nın 5'incisi Trabzon'da başladı.

15–18 Ekim tarihleri arasında yapılacak kurultayda bu yıl ilk defa Mimar Sinan Uluslararası Mühendislik, Mimarlık ve Şehircilik Proje Olimpiyatları da gerçekleştiriliyor. Türk dünyası için ‘Bayram Günü’ olarak da adlandırılan kurultay, yerel yöneticiler ve yabancı misafirlerin Trabzon Belediyesi Mehteran Takımı öncülüğünde Maraş Caddesi’nden Meydan Parkı’na adar yürümesiyle başladı.

Atatürk anıtının önünde saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından da halk oyunları gösterileri yapıldı. Daha sonra yılın ahisi seçilen esnafa kuşak bağlama töreni ve demir dövme töreni yapıldı. Daha sonra Hamamizade İhsanbey Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen açılış törenine Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) İçişleri Bakanı Nazım Çavuşoğlu, Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık, Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Türk Dünyası Mühendisler ve Mimarlar Birliği Genel Başkanı Dr. İlyas Demirci, Türksoy Genel Sekreteri Düysen Kaseinov’un yanı sıra konuk bakanlar, milletvekilleri, üst düzey yöneticiler, rektörler ile mimarlık, mühendislik ve şehircilik alanında 50’inin üzerinde ülkeden davetli katıldı.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, yaptığı konuşmada, Kars, Susuz, Dilucu ve Nahcivan Demiryolu Projesi'yle Nahcivan'ın Türkiye'ye ve oradan Avrupa'ya, Ortadoğu'ya bağlanır hale geleceğinin müjdesini verdi. Bakan Yıldırım, Türk dünyasının, Türk dilini konuşan topluluklara denildiğini ancak bir gerçeğin de görülmesi gerektiğini belirterek, ''Onlarca yıllar süren asimilasyon politikalarının sonucu Türk diye sadece birbirimizin yüzüne bakıyoruz. Konuşmaya gelince o kadar başarılı olduğumuz söylenemez. Halbuki bu dilin zenginliğine girdiğimizde, kaynağına vardığımızda birbirimizi rahatlıkla anlayacak çok zengin bir birikim olduğunu da biliyoruz. Belki üzerimize düşen, yapmamız gereken, ortak kelimelerin tespiti için çok titiz bir çalışma yapmak lazım.” dedi.

Özellikle doğu ile batı arasındaki ilişkilerin sürdürülebilir olarak artırılması için çok stratejik projelere önem verdiğini anlatan Yıldırım, “Azerbaycan, Gürcistan, Türkiye'yi birbirine bağlayan Bakü-Tiflis Kars Projesi, 2013 yılının sonunda işletmeye alınacak. Çin'in Urumçi Bölgesi'nden yola çıkan tren, Londra'ya kadar Asya ve Avrupa kıtalarını denizin 60 metre dibinden birbirine bağlayan Marmaray tünelinden geçerek, Londra'yı Çin'e bağlayan tarihi İpekyolu'nu, modern demir İpekyolu olarak tekrar hayata geçiriyoruz. Bu bir hayaldi ama bugün artık gerçek olmasına günler sayıyoruz. Nasıl Osmanlı daha demiryollarının insanlığın hizmetine girdiği ilk günlerde, İstanbul-Bağdat Demiryolu'nu Sultan Abdulhamit'in vizyonuyla, uzak öngörüsüyle bütün karşı çıkmalara rağmen 5 yılda tamamladıysa bu önemli projeyi de biz sadece ülkemize, İstanbul'a değil, Kafkasya'ya, Ortaasya'ya, Uzakdoğu'ya, Balkanlara ve Kuzey Avrupa'nın en uç noktasına kadar kazandırıyoruz.” diye konuştu.

Bir başka projenin de Şahdeniz Projesi olduğunu ifade eden Bakan Yıldırım, konuşmasına şöyle devam etti: “Azeri gazının Erzurum'a taşınması ve buradan bütün Anadolu'ya hizmet verir şekilde dağıtılmasıdır. Yeni bir proje. Çok önemli bir proje de TANAP Projesi'dir. TANAP Projesi tam bir barış ve kardeşlik projesidir. Avrupa'nın enerji güvenliğini temin edecek Azerbaycan'dan başlayıp, Anadolu üzerinden Avrupa'ya uzanacak doğalgaz projesidir. Bu projede fiilen başlamıştır. Geçtiğimiz ay Azerbaycan'a yaptığımız ziyarette Sayın Başbakanımızın başkanlığında çok önemli bir karara vardık. Nedir bu karar? Yeni bir demir yolu projesi. Bu proje Kars, Susuz, Dilucu ve Nahcivan projesi. Böylece artık Nahcivan'da demir yoluyla Türkiye'ye ve oradan Avrupa'ya, Ortadoğu'ya bağlanır hale gelecek.” dedi.

Yol ve suyun medeniyet olduğuna dikkati çeken Bakan Yıldırım, son 9 yılda 16 bin kilometre bölünmüş yol yaptıklarını anlattı. "Yolları böldük, milleti birleştirdik, yolları böldük, hayatları birleştirdik." diyen Yıldırım, “Sadece Türkiye'de değil, kardeş Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde de adanın her tarafını bölünmüş yollarla donattık. Kıbrıs için bizim tek bir ilkemiz var. Türkiye'de ne varsa, Kıbrıs'ta da o olacak. Bu düşünceyle çalıştık, bu şekilde bugüne kadar hiçbir hizmetten, hiçbir şeyden kaçınmadık.” ifadelerini kullandı.BM’YE ELEŞTİRİ Konuşmasının son bölümünde Suriye’deki iş savaşa da değinen Bakan Yıldırım, dünyanın 7 harikasından biri olan ve iki savaş geçiren Bağdat’ın başına gelenlerin şimdi de Şam ve Halep’in başına geldiğine vurgu yaptı. Suriye’de yaşananların düşmanın değil, ülke yönetiminin yaptığına dikkat çeken Yıldırım, daha fazla Müslüman kanı dökülmeden Suriye yönetiminin bu yanlış yoldan dönmesi gerektiğini söyledi.

Suriye konusundaki tavra nedeniyle BM’ye de eleştirilerde bulunan Bakan Yıldırım, “BM'nin uzun süreden beri küresel sorunlarda çözüm konusunda düştüğü acziyetin ortadan kalkması ve bu küresel organizasyonun 5 biradere teslim edilemeyecek kadar önemli olduğunun insanlık tarafından bugün beklendiği en önemli gündür. Bugün görevini yapamazsa bundan sonrada asla küresel barış adına bu organizasyon itibar kaybetmeye devam edecektir.” dedi.

BAKAN BAYRAKTAR:MİMARİDEKİ ORTAK BAŞARI KARDEŞLİĞİMİZİ PERÇİNLEYECEK
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, burada yaptığı konuşmada, Türk dünyasının mimarlık alanındaki ortak başarısının ülkeler ve vatandaşları arasındaki mevcut yakınlığı, dostluk ve kardeşlik ilişkileri daha da perçinleyeceğinin altını çizdi.Türk medeniyetlerin düşüncelerinin yansınması olan şehirler ve mimarlık örneklerinin önemli bir kısmı günümüze kadar taşındığına işaret eden Bayraktar, “Kendi medeniyetimiz ile hayat tarzımızı, mimarlık ve mühendislik düşüncelerimizi yarınlara taşımak için çok daha fazla çalışmak gerektiği muhakkaktır. Bu çalışmalar da bize yön verecek kuruluşlara ihtiyacımız var. Türk Dünyası Mühendisler ve Mimarlar Birliği şimdiye kadar gerçekleştirdiği kurultaylarla medeniyetimiz ve kültürümüzün korunarak yarınlara aktarılması konusunda önemli bir iş yapmıştır. Bugün Mimar Sinan Proje Olimpiyatları'nın da finalini yapıyoruz. Bu organizasyon sonunda ortaya çıkacak projelerle Türk-İslam kültür ve mimarisinin seçkin örneklerini tekrar uygulama imkanı bulacağız. Bu konuda uygulanacak projelere bakanlık olarak da destek vermeye hazırız.” dedi.

Bakan Bayraktar, Avrupa’da son yıllarda meydana gelen ekonomik krizlere rağmen Türkiye’nin ekonomik istikrarı ve güçlü duruşu ile herkesin hayranlık izlediği bir ülke konumunda olduğuna işaret etti. Türkiye siyaset ve ekonomi başta olmak üzere her alanda onurlu bir gelişme ve kalkınma hamlesi içerisinde olduğunu anlatan Bayraktar, şöyle devam etti: “Ülkemizde son 10 yılda 5 milyon konut inşa edilmiş olup, bunun 500 bini kamu, 4,5 milyonu ise özel sektör tarafından inşa edilmiştir. Bu hızlı gelişme mimarlık, mühendislik, alt yapı, yurt dışı müteahhitlik hizmetleri ve yapı denetim uygulamalarında, teknik müşavirlik sisteminin gelişmesinde bize büyük tecrübeler kazandırdı. Burada kazandığımız bilgi ve tecrübeyi Türk dünyasındaki tüm kardeş ülkelerle paylaşmak, yapacakları çalışmalarda ve yatırımlarla onlarla birlikte olmak Türkiye için bir görevdir.” Bakanlık olarak sağlam, güvenli ve sağlıklı yapılar oluşturma doğrultusunda kentsel dönüşüm çalışmaları başlattıklarını hatırlatan Bayraktar, şehirleri yeniden dizayn ederken tarihi doku ve mimariyi de koruyup geliştirerek ve estetiğe önem vererek, yeni projeler ve yeni yerleşimleri üreteceklerini dile getirdi. Böylece sadece barınma değil, modern hayatın gerektirdiği sosyal donatılarla bezenmiş mekânlar oluşturacaklarını vurgulayan Bayraktar, hedeflerine ulaştığında Türkiye’nin örnek ve marka şehirleriyle bir cazibe merkezi haline geleceğini söyledi.

Türk mimarlığının çağdaş ve cesur örneklerden geleneksel yaklaşımlara kadar geniş bir yelpazeyi kapsamadığını ve her geçen gün de kendisini geliştirdiğini belirten Bayraktar, “Kurumsal ve uygulamalı mimarlık alanlarında Türk dünyası içerisinde bilgili alış verişinin ve üniversitelerimiz arasında öğrenci ve öğretim görevlisi değişiminin özellikle Türk dünyasında mimarlığını gelişmesini büyük katkı sağlayacağı muhakkaktır. Türk dünyası içerisinde birlikte girişimlerde bulunmak üzere yakaladığımız başarı mimarlıktaki ortam girişimlerimiz için de teşvik edeci bir unsun olacaktır. Dilde, fikirde, işte birlik anlayışından hareketle uygulanacak bu girişimler mimarlık alanındaki başarımız olduğu kadar, ülkelerimiz ve vatandaşlarımız arasındaki mevcut yakınlığı, dostluk ve kardeşlik ilişkilerimiz de perçinleyecektir. Mevcut ilişkilerimiz geliştirmek suretiyle mimari eserler ve bunların restorasyonuna ilişkin çalışmalar ilişkilerimizin daha geniş bir satıhta gelişmesine imkan sağlayacaktır.” ifadelerini kullandı.

Kurultayın açılış konuşmalarının ardından Trabzon Zağnos Vadisi’ndeki kentsel dönüşüm çalışmaları nedeniyle Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’a Mimar Sinan Özel Ödülü verildi .


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı