Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Haşimi'ye idam cezası

11 Eylül 2012 Salı günü yayınlandı Hakkında Irak Yüksek Mahkemesi tarafından idam kararı verilen Irak Sünni Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi, bu kararı tamamen reddettiğini ve asla kabul etmeyeceğini söyledi.

Ankara’da bir basın toplantısı düzenleyen Haşimi, kararın siyasi olduğunu düşündüğünü dile getirdi. Adil bir mahkeme olması halinde yarın Bağdat’a gitmeye hazır olduğunu ifade eden Haşimi, bunun için Birleşmiş Milletler (BM)’e de başvuruda bulunduğunu aktardı. Iraklı Cumhurbaşkanı Yardımcısı, hakkında verilen kararda İran’ın müdahalesi olup olmadığının sorulması üzerine ise “Irak yönetimindeki üst düzey bir isim hakkında karar alınırken İran müdahale etmiş olmalı.” dedi.

Hakkında suikast suçundan idam kararı verilen Haşimi, dün Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile görüştükten sonra bugün Ankara Swiss Hotel’de bir basın toplantısı düzenledi.

“Dün, Irak Başbakanı Nuri El Maliki ve siyasileşmiş yargısı, bana karşı yürüttükleri tiyatral kampanyayı sona erdirdiler” diyen Haşimi, 'siyasi ve adil olmayan bu kararı' tamamen reddettiğini ve asla kabul etmeyeceğini belirtti.

Haşimi, “Bu kararı göğsümde bir madalya olarak görüyorum, Irak ve Iraklılara hizmet etme kararlılığıma karşı ödemek zorunda olduğum bir bedel olarak görüyorum.” şeklinde konuştu.

"ABD, IRAK'TA YAŞANANLARA GÖZLERİNİ KAPATIYOR" Karara ilişkin uluslararası kamuoyunu da yavaş davranmakla eleştiren Haşimi, “Uluslararası kamuoyu, Birleşmiş Milletler, Arap Birliği ve İslam İşbirliği Teşkilatı, ulusal ve uluslararası STK’lar, Irak’ı kaderiyle baş başa bırakmamalı.” diye konuştu.

Amerikan yönetimini de sessiz kalmakla suçlayan Haşimi, “Amerikan yönetimi, Maliki’nin felaket politikalarına ve uygulamalarına gözlerini kapatıyor ve ABD’de seçimlere yoğunlaşılırken bunun bedelini Irak ödüyor.” dedi.

Kendisinin ne zaman istenirse o zaman adil bir mahkemede yargılanmaya hazır olduğunu ifade eden Haşimi, “Kerkük ve Kürdistan’ı teklif etmiştim ama reddedildi. Adil yargılanma hakkımdan mahrum bırakıldım. Maliki’nin kontrolünde olan Bağdat’taki adil olmayan bir mahkeme dışında her yerde adil mahkemede yargılanmaya hazırım. Tek şartım bu.” ifadelerini kullandı.

Türkiye’de ne kadar kalacağı sorulan Haşimi, “Eğer Türkiye beni misafir ederse sorunlarım çözülene kadar buradayım. Gidebileceğim başka ülkeler de var. Türkiye’ye yük olmak istemem.” diye konuştu.

Hakkındaki idam kararında İran’ın bir etkisi olup olmadığının sorulması üzerine ise Haşimi şöyle konuştu: “İran yönetimindeki önemli bir ismin söylediklerinden alıntı yapayım: ‘Irak’ta bizim bir etkimiz var. Irak’la sorunu olan, Iraklılarla değil bizimle görüşsün’ diyor. Bu düşünceyle Irak yönetimindeki üst düzey, cumhurbaşkanı yardımcısı gibi biri hakkında karar alınırken İran müdahale etmiş olmalı.”

ADİL MAHKEME OLSUN YARIN BAĞDAT’TA YARGILANMAYA HAZIRIM Tek şartının 'adil bir mahkeme' olduğunu vurgulayan ve BM’ye bunun için bir başvuru da yaptığını kaydeden Tarık Haşimi, “BM’nin göndereceği yargıçlar ve Iraklı yargıçlarla birlikte bir ortak mahkeme kurmaları için başvuru yaptım. Böyle bir mahkemenin yapacağı soruşturma ve vereceği karara razıyım. Ama cevap vermediler, yavaş davranıyorlar. Adil mahkeme olsun yarın giderim. BM garanti etsin yarın mahkemede Bağdat’ta yargılanmaya hazırım.” ifadelerini kullandı .


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı