Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Suriye'de İnsani Kriz

5 Eylül 2012 Çarşamba günü yayınlandı Suriye'de halk ayaklanmasının başlangıcından bu yana en kanlı ay olarak kayıtlara geçen ağustosta 6 bin 808 kişi hayatını kaybetti. 18 ayda toplam ölü sayısı ise 29 bin 500'ü geçti

Suriye'de Beşar Esad rejimine karşı halk ayaklanmasının başladığı 2011 yılı mart ayından bu yana en fazla insanın geçtiğimiz ağustos ayında hayatını kaybettiği bildirildi. Merkezi İngiltere'nin başkenti Londra'da bulunan Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün verilerine göre, müslümanların kutsal ayı Ramazan'ın da içinde yer aldığı ağustosta 6 bin 808 kişi öldü. Örgütün başkanı Rami Abdurrahman, tuttukları resmi kayıtlarda rejimin hapishanelerinde bulunan ve ölüp ölmedikleri bilinmeyen on binlerce kişinin bilgilerinin yer almadığını söyledi. Anadolu Ajansı'nın Suriye Devrimi'yle Dayanışma Ağı (SDDA) adlı muhalif kuruluştan elde ettiği bilgilere göre, Suriye'de hayatını kaybeden insan sayısı 29 bin 388 oldu. Yaşamını yitirenlerin 2 bin 230'unu çocukların, 2 bin 517'sini de kadınlar oluştururken, 979 kişi ise gördüğü işkenceler sonucu öldü.

DÜN 132 KİŞİ ÖLDÜ
SDDA'nın verileri, Suriye'de hâlâ yaşanmakta olan şiddet olaylarının sıcak bilançosunu da ortaya koydu. Kuruluştan yapılan açıklamada, her 25 dakikada bir Suriyelinin hayatını kaybettiği bilgisi verilirken, 'Her 10 dakikada bir Suriyeli yaralanıyor veya kayboluyor; her 2 dakikada bir Suriyeli yaşadığı yeri terk etmek durumunda kalıyor ' denildi. Olaylar sırasında yaralananların sayısının da oldukça yüksek olması dikkat çekti. SDDA, çıkan çatışmalarda 63 bin 400 sivilin yaralandığını, 224 bin 400 kişinin gözaltına alındığını, 76 bin kişinin kayıp olduğunu, 226 bin 284 Suriyeli'nin resmi olarak başka ülkelere sığındığını, 180 bin kişinin ise kaçak yollardan ülkeyi terk ettiğini kaydetti. Dün en az 132 kişinin hayatını kaybettiği Suriye'de, eylülde yaşamını yitirenlerle birlikte toplam ölü sayısı 29 bin 500'ü geçti.

ESAD'IN MEDYA PATRONU DA GİTTİ
Suriye medyasının en önemli isimlerinden biri olarak kabul edilen gazeteci-yazar Abdullah Ömer, muhaliflerin safına katıldığını açıkladı. Rejimin kontrolündeki Halebiyye TV, Halep Fadaiyye TV, Şahba Press gibi birçok önemli haber kaynağının genel yayın yönetmenliğini yapan Ömer, Suriye'de medyayı devletin kontrol ettiğini, ülkede yayın yapan kanalların gerçekleri haberleştirmek yerine rejimin suçlarını akladığını söyledi.

EL İBRAHİMİ BAŞTAN PES ETTİ
Kofi Annan'ın yerine BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi olarak atanan El Ahtar El İbrahimi, sorumluluğunun ağırlığından korktuğunu açıkladı. İngiliz yayın kuruluşu BBC'ye açıklamalarda bulunan El İbrahimi 'Çok çok zor bir görevim var. Görevim, neredeyse imkânsız. İnsanlar şimdiden bizi eleştirmeye başladı. Çok fazla bir şey yapamıyoruz. Bunun kendi içindeki ağırlığı zaten korkunç ' ifadelerini kullandı.

MUHALİFLER HAVA HAREKâTI İSTİYOR
Türkiye'ye sığınan Suriyeliler, Beşar Esad rejiminin devrilmesi için Libya'daki gibi hava harekatı yapılmasını istiyor. Anadolu Ajansı'na konuşan muhalifler, 'Esad bizi uçaklarla vuruyor, bizim de hava desteğimizin olması gerekir ' dediler. Öte yandan, Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, ABD'nin Esad'ın devrilmesi için çabaladığını, kendilerinin ise Cenevre Anlaşması'nı uygulamaya çalıştığını açıkladı.


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı