Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

2020 Olimpiyat Oyunları

25 Mayıs 2012 Cuma günü yayınlandı Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, “Bizim olimpiyat propagandamızda karalama yok, hiçbir şekilde diğer aday ülkelerin aleyhinde bir çalışma yürütmedik” dedi.

Bakan Kılıç , Gençlik ve Spor Bakanlığı yeni hizmet binasında gazetecilere İstanbul'un 2020 Olimpiyatları'na adaylık statüsü kazanması ile ilişkin gazetecilerin sorularını cevapladı .

Bir gazetecinin 2020 Olimpiyatlarına adaylığı kabul edilmeyen Doha ile Bakü 'ye ilişkin sorusu üzerine Kılıç , “Türkiye 'de son yıllara hakim olan siyaset ve diplomasi anlayışı noktasında hareket ediyoruz . Yani bizim propagandamızda karalama yok . Hiçbir şekilde diğer aday ülkelerin aleyhinde bir çalışma yürütmedik . Hiçbir şekilde diğer aday ülkeleri karalama yönünde hiçbir adım ya da propaganda süreci gerçekleştirmedik . Doha 'yı da kendimize yakın hissettik , Bakü 'yü de zaten tarihten gelen bağlarımızla kendimize yakın hissediyoruz . Bu yönüyle bakıldığında kimsenin bu sürecin dışında kalmasını abartacak , büyütecek değiliz . Önemli olan İstanbul 'un bu sürecin lider kenti olmasıdır . İstanbul şu anda olimpiyatın en güçlü adayı olarak listenin başındaki yerini almıştır” cevabını verdi .

“9 AYDIR GECEMİZ GÜNDÜZÜMÜZ OLİMPİYAT OLDU”

Bakan Kılıç , olimpiyatlara hazırlık sürecine ilişkin 13 aylık bir sürenin kaldığını hatırlatmasına ilişkin , “Elbette ki kolay bir süreç değil , 9 aydır gecemiz gündüzümüz olimpiyat oldu . Çok sağlıklı çalışmalar yürütüldü . Çok esaslı bir adaylık başvuru dosyası hazırladık . Deyim yerindeyse İstanbul 'un hem röntgeni hem MR 'ı hem de tomografisi çekildi . 9 ayda bu çalışmayı bu aşamaya getirdik . Nihayetinde dün gece açıklanan kararla emeğimizin karşılığını aldık . Önümüzde halen uzunca bir süreç var elbette ki bu süreci de organizasyon ekibimiz , bu işler için görevlendirdiğimiz bütün katılımcı heyetlerle birlikte komite halinde en iyi şekilde süreci yönetmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı .

“İSTANBUL KENTİ OLİMPİYATLARI EN HESAPLI RAKAMLARA MAL EDECEK KENT OLACAK”

“Ne kadar yatırım öngörüldüğüne ve neler yapılacağına” ilişkin soruya yönelik şunları kaydetti :
“Olimpiyata aday olan ülkeler ve şehirler arasında ve geçmiş senelerde olimpiyat organizasyonunu da dahil ederek söylüyorum ; İstanbul kenti olimpiyatları en hesaplı rakamlara mal edecek kent olacak . Çünkü olimpiyat yapılacak şehirlerdeki en önemli harcama kalemini ulaşım giderleri oluşturuyor . İstanbul 'a baktığınız zaman Marmaray bitmek üzere ve bunun olimpiyatla bir bağlantısı yok . İstanbul 'un trafik sorunun çözmek üzere denizin altında geçişini tamamladık neredeyse açılış aşamasına geliyoruz . Yine Marmaray 'a paralel kara taşımacılığın devam ettirecek yeni bir aksın yine denizin altından devam ediliyor . Bu da olimpiyat dışı bir proje ama olimpiyat açısından da olmazsa olmaz . Boğaza 3 . köprü yine milyar dolarlık bir proje ama olimpiyat için değil İstanbul 'un trafik sorununu rahatlatmak için boğaza 3 . köprüyü yapıyoruz . Diğer raylı ulaşım sistemleri , hızlı tren sistemleri , metrobüs gibi tekerlekli kara taşıt sistemleri , İstanbul 'da yapılmakta olan ve bedeli milyarlarca lirayı aşan tünellerin maliyetlerine baktığınıza zaman yine büyük yatırımlar ama olimpiyata yönelik olarak yapılan yatırımlar değil . İstanbul için yapılan yatırımlar . Bu süreçte İstanbul 'a yapılmakta olan tüm yatırımlar aynı zamanda 2020 Olimpiyatları 'na yönelik yapılan yatırımlardır” karşılığını verdi .

“SPOR YATIRIMLARININ ÖNEMLİ BİR BÖLÜMÜNÜ ZATEN YAPTIK”

“İstanbul olimpiyat için çok uçuk rakamlar harcamak zorunda kalmayacak” diyen Kılıç , şunları kaydetti :
“Olimpiyat köyü ve İstanbul 'daki öğrenci yurtları ihtiyacımıza cevap verecek . Aday statüsünden olimpiyat kenti statüsüne geçtiğimizde bütün bunlar tam manasıyla berraklık kazanmış olacak . Yapılacak olan spor tesislerinin tamamı İstanbul 'un 17 milyon olan nüfusunun sportif beklentilerine cevap verecek . Diğer yandan Şükrü Saraçoğlu Stadyumu olsun , Türk Telekom Arena Stadyumu olsun . Bunlar zaten olimpiyat yatırımı olarak yapılan işler . Yine İnönü Stadı 'nı yerinde inşa edeceğiz ve bu olimpiyatın önemli bir ayağı olacak . İnönü Stadı 'nda hangi branşın oynanacağına kadar belli . Türk Telekom Arena 'da , Saraçoğlu 'nda hangi branşların oynanacağı belli . Sinan Erdem Spor Salonu aynı şekilde . Atletizm Şampiyonası için yaptığımız salon , Fenerbahçe Ülker 'in sponsorluk gelirleriyle kazandırdığı salon ve diğerleri ile yeni yapılacak olanlar . Bu yönüyle spor yatırımlarının önemli bir bölümünü zaten yaptık , yapmaya da devam ediyoruz . Müteahhitlik sektöründeki başarılarımız da dikkate alındığı zaman İstanbul çok büyük bir avantajı yakalamış olur . ”

“2020 AVRUPA FUTBOL ŞAMPİYONASI ADAYLIĞI DEVAM EDEN BİR SÜREÇ”

“2020 Olimpiyatlarına ve 2020 Avrupa Futbol Şampiyonası 'na adayız . Eğer ikisinden birini seçecek olursak tercihiniz hangisi olur?” şeklindeki soru üzerine ise Bakan Kılıç , “Bizim ikisinden bir diye bir sloganımız yok . Biz mümkünse 'ikisi bir arada ' diye bir sloganı benimsemek isteriz . Türkiye ikisini birlikte yapabilecek güçte ama ikisini birlikte yapabilmek mümkün mü , değil . Çünkü iki organizasyon arasında en az 6 aylık bir sürenin olması gerektiğini biliyoruz . Kaldı ki 6 aylık süreyi 1 yıla çıkarmak yönünde bir eğilim olduğu bilgisini taşıyoruz . Uluslararası kabuller iki organizasyonu aynı ülkeye değil iki farklı ülkeye vermeyi daha ön planda tuttuğu için muhtemelen bu yönde bir tercih olacak” diye konuştu .

Bakan Kılıç , 2020 Avrupa Futbol Şampiyonası adaylığının devam eden bir süreç olduğunun altını çizerek , “15 Mayıs tarihine kadar tek adaydık . 15 Mayıs tarihinde iki yeni aday daha ortaya çıktı ve 3 aday oldu . Ayrıca yeni adaylar ortaya çıkmasından dolayı adaylık takvimi de kapanmadı . Başvuru takvimiz tümden açık hale geldi ve yeni ülkelerin aday olabilmesi tümden mümkün . Bu yönüyle bakıldığında Avrupa Futbol Şampiyonası devam eden bir süreç , olimpiyat adaylığımız ise dün resmi olarak aday ilan edilmemizle birlikte daha da kuvvetli bir konum kazanmış oldu . Şu an itibarıyla her ikisine yönelik prosedürlerimizi devam ettiriyoruz ve devam edeceğiz” ifadelerini kullandı .

GENÇLİK KAMPLARINDAKİ YENİ UYGULAMA

Gençlik Spor Hizmetleri Genel Müdürlüğü 'nün yeni uygulamasına göre gençlik kamplarının kız - erkek olarak ayrı olarak inşa edileceği ve bunun geçerli bir nedeninin olup olmadığına ilişkin soruya ise Kılıç , ”Kız - erkek kamplarını ayırmak şeklinde bir uygulamadan ziyade gelen talep doğrultusunda kız kamplarına gitmek isteyenleri kız kamplarına , erkek kamplarına gitmek isteyenlerin erkek kamplarına yönlendirilmesi şeklinde bir hazırlık yürütüyor arkadaşlarımız ama şu an internet üzerinden başvuruların alınacağı bir takvim içerisindeyiz . Ne kadar başvuru olacak , ne kadar talep gelecek bunun değerlendirmesini ayrı olarak yapacaklar yani şu an itibarıyla kesinleşmiş bir kararımız olduğunu zannetmiyorum” cevabını verdi .

“KENDİMİZE GÜVENİMİZ TAZELENDİ , BU İŞİ YAPABİLECEĞİMİZE İNANDIK”

Bakan Kılıç , “Olimpiyat süreci pek çok bakanın 'iştahla ' takip ettiği bir süreçti ama size nasip oldu , neler hissediyorsunuz?” şeklinde soruya , “Doğrusu , atılan tüm adımlar hükümetlerimiz döneminde ortaya konulan çabaların zincirleme bir neticesidir diye düşünmek lazım . Türkiye olimpiyat sürecinde ilk defa bugün gelinen noktaya geldi . Bizim için önemli olan buradaki etkiyi daha ileriye taşımak . Bu önemli bir heyecan meselesi , ciddi anlamda heyecanlandık . Medya bu işe inandı , spor kamuoyu bu işe inandı . Sizler en az bu iki organizasyondan birinin Türkiye 'de yapılabileceğine , Türkiye 'nin bu yükü kaldırabileceğine inandınız . Kendimize yönelik güven tazelememiz bile başlı başına çok çok önemli bir başarıdır . Kendimize güvenimiz tazelendi , bu işi yapabileceğimize inandık” karşılığını verdi .

Spor kamuoyuna çağrıda bulunan Bakan Kılıç , “Spor sayfalarının yönetmenlerine be haber yönetmenlerine de çağrıda bulunmak istiyorum . Bu süreci ve olimpiyatın tüm branşlarını da gazete sayfalarında ve televizyon haberlerinde olabildiğince yoğun işleyebilmemiz lazım ki bu adımlar ve bu heyecan aynı zaman sporu hayatın her alanına taşıyan bir toplum inşasına da katkı sağlayabilsin” dedi .

“KARARI SAYIN BAŞBAKANIMIZA KARARI BİLGİ NOTU OLARAK İLETTİK”

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 'ın kararı nasıl değerlendirdiğine ilişkin soruya ise Kılıç , “Sayın Başbakanımıza kararı hemen ilettik ama Sayın Başbakanımız daha da doğuda Kazakistan 'da olması dolayısıyla Türkiye 'de günün ilk saatleriydi , haber gece 1 . 30 - 2 . 00 civarında geldi . Biz Sayın Başbakanımıza kararı bilgi notu olarak ilettik” cevabını verdi


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı