Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Gül: 'Suriye'de adım atan yok

9 Şubat 2013 Cumartesi günü yayınlandı Mısır’ın başkenti Kahire’de gerçekleştirilen İslam İşbirliği Teşkilatı 12’inci zirvesine katılan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, zirve sonunda Türk basın mensupları ile bir araya gelerek sohbet toplantısı gerçekleştirdi.

Gül, basın mensuplarına Suriye krizi başta olmak üzere gündemdeki birçok konu hakkında önemli değerlendirmede bulundu.İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ve Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ile Suriye konusunda üçlü zirve gerçekleştirdiklerini hatırlatan Gül, Suriye sorunun en önemli gündem maddesi olduğunu belirtti.

Türkiye, Mısır ve İran’ın başlattığı girişime değinen Cumhurbaşkanı, üstü kapalı olarak Suriye krizinde aktif rol almayan batı kamuoyuna sitemde bulundu.
Suriye krizini çözme konusunda başlatılan yeni girişimi değerlendiren Gül, “Suriye krizini birileri hissedemeyebilir. Ancak komşusu bildiği şehirler, bildiği insanlar yanıp yıkılıp ölünce o zaman bunun acısı ayrı oluyor. Dolayısı ile en önemli mesele (Suriye) oydu. Burada da işin içinde olanlar var. İşin içinde olanlarda belli ülkeler. Bu ülkeler olarak bir araya geldik. Bu işin içinden nasıl çıkarız? Kimsenin gıyabında bir şey yapacağımız yok. Yardımcı oluyoruz Suriyeli taraflara. Bu anlamda bir araya geliyoruz. Suriyelilere yardımcı olma açısından bugün cumhurbaşkanı Mursi de basın toplantısında biraz daha açtı. Bu anlamda somut bir çalışma programı çıktı diyelim. Bu çerçeve içerisinde dışişleri bakanlarının bunu biraz daha detaylandırıp ondan sonra gerekli temaslara başlamalarını söyledik.” şeklinde konuştu.

SURİYE KRİZİNİ ANCAK BÖLGE HALLEDER UZAKTAKİLERDEN FAYDA YOK

Suriye krizini bölge ülkelerinin halledebileceğine vurgu yapan Cumhurbaşkanı Gül, “Ben ayrıca Suriye muhalefeti ileri gelenleri ile bir araya geldim. Daha önce onlarla da konuştuk, biliyorsunuz. Bu meseleyi ancak bölge halledebilir. Uzaktakilerden çok fayda yok, görüyorsunuz. Konuşmaya gelince konuşan çok. Nutuk atmak çok, ama kimsenin evi yanmadığı için kolay geliyor. Bu bölge bizim kendi evimiz sayılır. Yani hepimiz bölgedeki ülkeler açısından söylüyorum. Onun için İslam konferansı bünyesinde böyle bir atak böyle bir yeni çalışma başladı.

Dışişleri bakanlarımızın İran, Türkiye ve Mısır, Suudi Arabistan her ne kadar da katılmadıysa da o da irtibatlı. Böyle bir deneme yapacağız.” Diye konuştu.

İRAN VE MISIRLA HERŞEYİ AÇIK BİR ŞEKİLDE KONUŞTU

Kİran ve Türkiye’nin Suriye konusunun içende olduğunu ifade eden Gül, ”Herkes İran’ın rejimi ne kadar desteklediğini biliyor. Biz de muhalefeti halkın temsilcisi olarak görüyoruz. Dolayısıyla açıkça ilan edilmese bile farklı farklı pozisyonlarımız var. Tüm bunları açık ve çıplak bir şekilde konuştuk. Müşterek bir şey yapalım diye dışişleri bakanlarına görev verildi.

Suudi Arabistan toplantıya katılmasa bile aktif olarak bu işin içinde." değerlendirmesinde bulundu.
Gül, “Kan dökülüyor, onunla ilgili herkes dürüst bir çalışma içine girsin istedik. Sen bunu destekliyorsun ben bunu değil. Yeni yönetimin halkın seçimiyle gelmesi. Suriye halkı kimi isterse o şekilde gelebilmesi tüm bunlar çok detaylı işler. Bakalım karşı taraf Suriye tarafı razı olacak mı?” diyerek Esed rejimine bir teklifin götürüleceği işaretini verdi. Basın mensuplarına Mısır’ın devrim sonrası demokrasi sürecine girişini değerlendiren Cumhurbaşkanı Gül,”İkili görüşmelerde demokrasi konusunda dost tavsiyelerinde bulunduklarını söyledi.

DEMOKRASİ KOLAY DEĞİL, ZAMAN İSTER

Gül, "Devrim sonrası demokrasi tüm kurumları ile oluşursa anlam kazanır. Zaman vermek lazım. Demokrasi kolay bir şey değil, sabır ister. Uzun süre otoriter rejimde yaşayan bir ülkenin birden bire demokrasiye geçmesi ve ondan sonra da meclis seçimi cumhurbaşkanlığı seçimi ve anayasa reformunu gerçekleştirmesi bir başarı. Yıllardır çok partilerle idare edilen ülkelerde bile ne noksanlıklar var. Biz bile baksanıza yeni anayasa yapalım diye uğraşıyoruz. Ta 1950’den beri çok partili seçim yapan bir ülkeyiz hâlâ biz de uğraşıyoruz. Dolayısı ile birden bire mükemmeli aramamak gerekir. Sıkıntılar olacaktır, ama geçiş sürecini başarılı olması gerekli. " değerlendirmesinde bulundu.Mısırlı yetkililerle yaptıkları görüşmelerde hep ekonomik alana dikkatlerini çekmeye çalıştığını anlatan Cumhurbaşkanı Gül, doğru bir ekonomik program sürdürmesi durumunda Mısır'ın siyasi istikrara kavuşacağını söylediğini aktardı. Türkiye'nin bu anlamda çok yardımcı olduğunu ifade eden Gül, "Bu konuda Türkiye çok yardımcı oluyor. Dayanışma gösteriyor. 2 milyar dolarlık bir mali paket açtık. 1 milyar dolarını kullandırdık. 1 milyar dolar için ise heyet gelecek Türkiye’ye. Bu anlamda çok teşekkür ediyorlar." dedi.


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı