Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Doğu Akdeniz'de petrol arama

9 Şubat 2013 Cumartesi günü yayınlandı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Irak'ın kuzeyinde ve güneyinde yapılacak herhangi bir projeye Türkiye'nin enerji sektörü olarak kayıtsız kalmasının düşünülemeyeceğini belirterek, “Nasıl 19 ayrı ülkeden 39 firma gelip burada iş yapıyorsa Türkiye de bunlardan bir tanesidir." dedi.

Taner Yıldız, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) basın mensuplarının sorularını cevapladı. Güney Kıbrıs’ın Akdeniz’de petrol aranması için anlaştığı İtalyan ve Fransız firmalarının İsrail ortaklı olduğu, bu konuda Türkiye’nin nasıl bir tutum sergileyeceği ile ilgili olarak Yıldız, “Münhasır ekonomik sahanın tartışılan bölümlerinde uluslar arası hukuka aykırı olarak bu tür aramaları yapmak doğru değil. Eğer yapılacaksa bile Kıbrıs’ın tamamına şamil olması ile alakalı önceden yaptığımız açıklamalar vardı malumunuz. Eğer orada bir değer varsa ondan bütün Kıbrıs’ın yararlanması lazım, Kuzey ve Güney ile beraber. Kaldı ki bunların arasında şuanda Total’in yaptığı anlaşmada bizim yaptığımız müracaatlarla bir çakışma yok ama ENI’nin yaptığı araştırmalarda çakışma var. Bu tabi ki bizim ENI'nin Türkiye'deki çalışmalarını etkiler. Burada her hangi bir enerji sektörüyle ilgili çalışma yapacaksa bunu etkiler. Bunu ENI'nin başkanına söylemiştim. Onun için kendi tercihleridir. Biz enerji sektörünü gerginliğin bir aracı gerekçesi olarak değil, barışın bir gerekçesi olarak kullanmak istiyoruz. Türkiye, bu konudaki politikasını değiştirmeyecek. ENI'nin Türkiye'deki müracaatlarını gözden geçireceğimizi söylemiştim. Biz hukuk devletiyiz ve uluslararası hukuka aykırı davranan bir yapıyı kabul etmeyiz. ENI'nin Türkiye'de şu anda proje safhasında olan işini dahi etkileyebilir bu konu. Tercihlerinizi yapın diyoruz.” diye konuştu.

"3 BOYUTLU SİSMİK ARAMA GEMİSİNİN AKDENİZ VE KARADENİZ’DE YAPACAĞI İŞLER VAR"

Sismik arama gemisinin bir karşı arama faaliyeti yapıp yapmayacağıyla ilgili bir soru üzerine Yıldız, "Biz karşı hamlenin peşinde değiliz. Karadeniz'den başlayan çalışmalarımızı Akdeniz'e doğru yönlendireceğimizi açıklamıştım. Bir ehem- mühim sıralaması yaparak bu tercihimizi değiştirir miyiz? Bunu inceleyeceğiz ama üç boyutlu sismik arama gemisinin hem Karadeniz'de hem Akdeniz'de yapacağı işler var." ifadelerini kullandı.

“TÜRKİYE, MERKEZİ IRAK HÜKÜMETİNİN ÖNCELİKLERİNE DİKKAT EDİYOR”

Bakan Yıldız, Kuzey Irak ile Türkiye'nin, Irak'ın anayasasına aykırı anlaşma imzalandığı yönündeki iddialarla ilgili olarak ise daha önce söylediği gibi Türkiye'nin, merkezi Irak hükümetinin önceliklerine ve anayasasının önceliklerine dikkat ettiğini, ona aykırı bir şey yapmasının mümkün olmadığını bildirdi. Yıldız, şöyle devam etti: "Ancak Irak'ın kuzeyi veya güneyi, doğusu veya batısı, her yönüyle geliştirilecek projesi var. Bu kardeş ülke Irak'ın normalleşmesi için son derece gerekli bir konu. Şuan 2.7 milyon varil günlük çalışmadan, 6-7 milyon varillik bir çıkartıma gitmek isteniyor. Irak bu ciroya bu kapasiteye mutlaka ulaşmalı. Güneyinde Türkiye TPAO olarak aldığımız işler var. Bunun değeri 5 buçuk milyar dolar civarında. Bu az bir miktar değil ve TPAO bu çalışmaya başlamış durumda.” Yıldız, "Kimse bizden şunu beklemesin; Irak'ın kuzeyinde ve güneyinde yapılacak herhangi bir projeye Türkiye'nin enerji sektörü olarak kayıtsız kalması düşünülemez. Nasıl 19 ayrı ülkeden 39 firma gelip burada iş yapıyorsa Türkiye de bunlardan bir tanesidir." ifadelerini kullandı.


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı