Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Bedellide ikinci fırsat

10 Ocak 2013 Perşembe günü yayınlandı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, bedelli askerlikten gelen gelirle şehitlik yapacak.

Proje kapsamında ilk olarak Sarıkamış Şehitliği inşa edilecek. Allahuekber Dağları'na bakan geniş alan üzerine inşa edilecek 'Ay yıldız' şeklinde yapılması planlanan şehitlik, Sarıkamış Harekatı'nın 100. yılına yetiştirilecek.Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, bedelli askerlikten gelecek gelir ile Türkiye ve dünyadaki Türk şehitliklerinin ele alınması talimatı üzerine ilk projeyi hayata geçiriyor. Bakan Şahin'in talimatı üzerine 2 milyar 79 milyon lira düzeyindeki gelirin bir bölümü dünya ve Türkiye'deki şehitliklerin onarılması ve yeniden düzenlenmesi için harcanacak. Bakan Fatma Şahin resmi twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Kısmet olursa bedeli geliriyle Sarıkamış'a bir şehitlik inşa edeceğiz." dedi.

Şahin, proje ile ilgili yarışmayı Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın yaptığını ve uygulama projesi ile ilgili kararın verildiğini vurguladı. Bakanlık, çalışma kapsamında ilk projeyi Kars Sarıkamış Şehitliği olarak belirledi. Bir bölümü Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bütçesinden karşılanacak şehitlik ile 98 yıl önce Sarıkamış'taki Allahuekber Dağları'nda donarak ölen 90 bin şehidin anısı yaşatılacak. Proje için bir ay içerisinde ihaleye çıkılacak. Bedelli gelirinin ne kadarının aktarılacağı ise daha sonra netleşecek. Bakanlık şehitlik için en son Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın açtığı yarışmada birinci olan "ay yıldız" modeline karar verdi. Projesi tamamlanan şehitlik 2 yıl sonra Sarıkamış şehitlerinin 100'üncü yılında tamamlanmış olacak. Allahuekber Dağları’na bakan geniş alan üzerine inşa edilecek olan şehitliğin etrafı müze olacak. Çanakkale Şehitleri Anıtı'nın yansıttığı ruhun hedeflendiği Sarıkamış Şehitliği'nde de müzelerden konferans salonlarına ve alışveriş alanlarına kadar uzanan geniş yelpaze olacak. Bedelli geliriyle yapılacak projelerden bir diğeri de Myanmar'da gerçekleştirilecek. Birinci Dünya Savaşı döneminde esir düşen ve hayatını kaybeden bin 600 Osmanlı askeri için yapılan 2 şehitlik yerine görkemli bir şehitlik yapılacak. Ayrıca Edirne'de de yeni bir şehitliğin inşa edilmesi de planlanıyor .


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı