Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Türkiye'ye patrıot sistemi

8 Ocak 2013 Salı günü yayınlandı Türkiye'nin Suriye sınırına konuşlandırılmak üzere NATO'daki müttefiklerinden talep ettiği Patriot'lar yola çıkmaya başladı.

Hollanda'nın Vredepeel kasabasındaki Best kışlasından Eemshaven limanına 160 araçlık konvoyla getirilen iki adet Patriot bataryası gemiye yüklenerek Türkiye'ye hareket etti. Füze savunma sistemlerinin iki haftalık yolculuğun ardından İskenderun limanına ulaşması bekleniyor. Füzelerin 26 Ocak'ta Adana'da aktif hale getirileceği açıklandı. Patriot'larla birlikte 300 kadar Hollanda askeri de bir yıl süreyle Türkiye'de görev yapacak.

HOLLANDA GENELKURMAY BAŞKANI: FÜZELER SAVUNMA AMAÇLI
Füzelerle birlikte 30 Hollandalı ve 20 Alman akseri uzmandan oluşan bir heyet de Türkiye'ye deniz yoluyla hareket etti. Füze savunma sistemini kullanacak yaklaşık 260 Hollandalı asker ise Eindhoven Havalimanı'ndan 21 Ocak'ta havayoluyla Adana'ya hareket edecek.Patriot bataryalarının yola çıkması öncesinde Vredepeel Best askeri kışlasında bir tören düzenlendi.

Hollanda Genelkurmay Başkanı Tom Middendorp, Patriot'ların Suriye'den gelebilecek Scud füzelerine karşı savunma amaçlı olduğunu açıkladı.

Middendorp "Patriot'lar kesinlikle bir başka ülkeye saldırı amaçlı bir füze sistemi değildir. Füzeleri kullanacak Hollandalı askerler, alanında uzman. Ben de ilerleyen dönmelerde Türkiye'ye giderek incelemelerde bulunacağım." dedi.

BİRLİKTE TÜRK KÖKENLİ 3 ASKER DE VAR

Türkiye'ye gidecek Hollanda birliğinde 3 Türk kökenli Hollandalı askerin de bulunduğu ifade edildi. Hollanda, birinci ve ikinci Körfez Savaşı sırasında da Türkiye'ye bu sistemleri göndermişti.Hollanda'dan Türkiye'ye gönderilen Patriotların Türkiye sınırında bir yıl kalacağı ve Hollandalı askerle birlikte ülkeye olan maliyetinin 42 milyon Euro olacağı ifade edildi.
Patriot Füze Savunma Sistemleri ve radarları, komuta ve kontrol merkezleri, muhaberat ve lojistik tesisleriyle karmaşık ve hacimli bir sisteme sahip olması deniz ulaşımıyla nakledilmesini gerektiriyor. Diğer yandan NATO yetkilileri Türkiye'ye ayrıca Suriye'den fırlatılabilecek füzeleri tespit edebilecek uçaklar (AWACS) gönderileceğini de açıkladı.

Suriye'nin elinde bazıları kimyasal başlık da taşıyabilen kısa menzilli füzeler bulunduğu düşünülüyor. Bunlar arasında hedef tutturma bakımından oldukça etkin Sovyet yapısı SS-21 Scarab ve Scud-B füzeleri de sayılıyor. NATO, Türkiye'ye Patriot konuşlandırma kararını tamamen savunma amaçlı olarak tanımlıyor ama Rusya, Suriye ve İran bu adımı, bölgede istikrarsızlığı artıracağını söyleyerek eleştiriyor .


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı