Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Uludağ Ekonomi Zirvesi

17 Mart 2012 Cumartesi günü yayınlandı Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, bütçe disiplininin olmazsa olmaz bir şart olduğunu, bundan asla taviz olmayacağını söyledi.

Babacan, ''Bütçe disiplini devam edecek önümüzdeki dönemde. Bankacılıkla ilgili politikalarımız günün gereğine göre genişleme ya da genişletme, sıklaştırma ya da gevşetme yönünde olabilecek.'' dedi.

Babacan, Capital ve Ekonomist dergilerinin Bursa Valiliği işbirliğiyle Uludağ'daki Grand Yazıcı Otel'de düzenlediği 'Uludağ Ekonomi Zirvesi'nin açılış oturumunda konuştu. Şu ana kadar yaptıklarının kuşkusuz önemli olduğunu, ancak Türkiye'nin bundan sonraki dönemde izleyeceği çizgi, uygulayacağı politikaların da bir o kadar önem arz ettiğini belirten Bakan Babacan, global ekonomide bugün aynı 12., 13. yüzyılın bilinmeyen suları, kıtaları gibi, karşımıza ne gün, neyin çıkacağının belli olmadığı bir ortamın olduğunu söyledi. Babacan, şunları kaydetti:

''Şu anda içinde bulunduğumuz küresel ekonomik konjonktürü, geçmişin hiç bir dönemiyle karşılaştıramıyoruz. Maliyeti, zaten 2. Dünya Savaşı'ndan daha büyük bir maliyet dünyaya bu son krizin. 1929 Ekonomik Buhranı ile karşılaştırılıyor, fakat 1929'un dünyasıyla bugünün dünyası çok ayrı dünyalar, şu anda çok daha birbirine kenetlenmiş daha entegre bir dünya var. Belirli bir bankadaki bir sorun, dünyanın bir ucundaki kaç tane bankayı etkilemeyecek potansiyele sahip, dolayısıyla böylesine birbirine kenetlenmiş, birbiriyle bağı güçlenmiş bir finans dünyasında son derece dikkatli gitmek gerekiyor. Hiçbir zaman da 'bana bir şey olmaz' dememek gerekiyor.''

Her an her senaryoya hazır olmak gerektiğini kaydeden Babacan, ''İşte böyle bir ortamda biz ne yapıyoruz Türkiye olarak? Karşımıza çıkacak her türlü senaryoya hazırlıklı olabilecek bir senaryo izliyoruz. Yani karşımıza bir şey çıktığında, 'biz bunu hesaba katmamıştık, bu da nereden çıktı' demememiz gerekiyor. En kötü senaryolarda dahi Türkiye ekonomisine olan etkileri minimumda tutabilecek bir politika seti içinde devam ediyoruz. Böyle belirsizliklerin, sisin çok, öngörülebilirliğin az olduğu dönemde hızı düşürmek gerekiyor. Aslında bizim de yaptığımız fiilen bu. ' şeklinde konuştu.

Dün akşam Uludağ'a çıkarken yoldaki yoğun sis nedeniyle içinde bulunduğu konvoyun hızını hemen düşürdüklerini belirten Babacan, ''Çünkü göremiyorsunuz, önünüze ne çıkacağı belli değil. İşte, 2012'de de aslında yaptığımız bu. Belki yüzde 8-9 değil ama yüzde 4 gibi bir büyüme oranı, ama emniyetli, kendimizden emin, önümüze çıkacak olaylarda da kolay yön değiştirebileceğimiz, manevra kabiliyetinizi koruyabileceğiniz bir hız. Bunun için bütçe disiplini olmazsa olmaz bir şart. Asla taviz yok. Bakın geçen sene bizim bütçe açığımız yüzde 1,4'tü sadece. Amerika'da yüzde 10, Avrupa'nın bazı ülkelerinde yüzde 10'un üzerinde, yüzde 7-8-9 gibi rakamlar çok yaygın. Bütçe disiplini devam edecek önümüzdeki dönemde. ' diye konuştu.

Babacan, bankacılıkla ilgili politikaların, günün gereğine göre genişleme ya da genişletme, sıklaştırma ya da gevşetme yönünde olabileceğini ifade ederek, şöyle devam etti: 'Duruma göre; baktık ki Avrupa'da şu anda bir resesyon başladı ama hafif bir resesyon, onun etkilerine bakacağız. O daha kalıcı olur ya da daha derinleşirse ona göre burada bankacılık politikaları uygulayacağız. Ama baktık ki toparlanma var, finansal akımlar Türkiye'ye nasıl?. Bunları değerlendireceğiz, ona göre bankacılıkla ilgili politikalarımızı belirleyeceğiz. Sıkılaştırma ya da gevşetme yönünde. Yine Merkez Bankası'nın politikaları da yine sıkılaştırma ya da gevşetme yönünde değişebilecek, enflasyona, bir de finansal istikrara bakarak. Merkez Bankamızın asli görevi fiyat istikrarı. Ama finansal istikrarı da yine kanunla Merkez Bankamıza verilmiş.''


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı