Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Edirne'de taşkın tehlikesi

7 Şubat 2012 Salı günü yayınlandı Bulgaristan’ın Harmanlı bölgesinde bir barajın su sızdırmaya başlaması Meriç Nehri’nde su seviyesi yükselmeye başladı.

  Erken uyarı ve kontrol yöntemleriyle suyu 24 saat öncesinden debisini tespit edebildiklerini aktaran Edirne Valisi Gökhan Sözer, 'Şu anda alarm ve uyarı vermedik. Ancak suyun bu şekilde tehlike arz edecek şekilde Edirne 'ye geldiğini tesipt edersek önümüzdeki saatlerde taşkın tehlikesi altında olan yerlerde tahliyesini talep edeceğiz. 'dedi.

Balkanlar ve Trakya bölgesi son dönemlerde yoğun kar ve yağmur alıyor. Aşırı yağışlar bölgedeki nehirlerin su seviyelerini yükseltti. Buna bağlı olarak nehirler üzerinde yapılan Bulgaristan 'daki barajlarda su seviyesi en üst düzeye ulaştı. Su seviyesinin dolgunluğa ulaştığı Harmanlı bölgesindeki barajlardan birisi aşırı yüke dayanamayarak su sızdırmaya başladı. Bunun sonucunda Meriç 'teki su seviyesi sabah saat 12:00 ölçümlere göre bin 315 metreküp/saniyeye yükseldi. Meriç Nehri 'nin Edirne Kirişhane semtinde bulunan ölçüm istasyondaki su seviyesi 676 metreküp/saniye olarak ölçüldü.

Bulgaristan 'daki suyun gece saat 22:00-24:00 saatleri arasında Edirne 'ye ulaşması bekleniyor.

Meriç Nehri 'nin Edirne bölümüne Tunca ve Arda nehirlerinin suyu da katılıyor. Suyun katılmasıyla birlikte gece saatlerinde su seviyesinin bin 500 metreküpsaniyeye ulaşması bekleniyor. Ancak nehir azami olarak bin 400 metrüküp saniye suyu taşıyabiliyor. Bu rakamın aşılmasıyla birlikte Edirne ile Karaağaç mahallesi arasında Meriç ve Tunca Köprüleri üzerindeki karayolu bağlantısı kesilmiş oluyor.


'YERLEŞİM YOK ANCAK KAFE VE RESTAURANTLAR TEHLİKEYE GİREBİLİR '

Bulgaristan 'da yükselen su seviyesini değerlendiren Edirne Valisi Gökhan Sözer, Bulgaristan 'daki bir barajın su sızdırmasıyla birlikte Meriç Nehri 'nde su seviyesinin yükselmeye başladığını söyledi. Sözer, 'Meriç Irmağı 'nın Bulgaristan 'daki debisi şu anda bin 116 metreküp saniyedir. Bu suyun Edirne 'den geçme saati bu akşam saat 20:00 ile 24:00 saatleri arasındadır. Biz erken uyarı ve kontrol yöntemleriyle suyu 24 saat öncesinden debisini tespit edebiliyoruz. Ayrıca Edirne ilinde Arda ve Tunca Nehirleri de Meriç Irmağı ile birleştiği için onların debisini de bu debiye ilave etmemiz gerekiyor. Onlarda aşırı bir debi yok. Ancak Meriç Irmağı 'ndaki yağışlar ve ufak bir barajın su kaçırması nedeniyle debi yükselmiş vaziyette.

Muhtemelen bu gece saatlerinde Arda ve Tunca nehirlerinin de katılmasıyla debinin bin 500 metreküp saniyeyi geçmesi bekleniyor. Meriç Irmağı 'nın taşkın limiti bin 300 ile bin 400 metreküp/saniyedir. Bu seviyeyi geçtiği takdirde seddelere su dayanmakta özellikle Karaağaç bölgesinde Tunca ve Meriç nehirlerinin köprüleri arasında taşkına neden olmaktadır. O nedenle suyu takip ediyoruz. Şu anda alarm ve uyarı vermedik. Ancak suyun bu şekilde tehlike arz edecek şekilde Edirne 'ye geldiğini tesipt edersek önümüzdeki saatlerde taşkın tehlikesi altında olan yerlerde tahliyesini talep edeceğiz. Buralarda yerleşim yok. Ancak bir takım gazino, kafe, restoranlar, çiftlikler ve ahırlar bulunuyor. Şehri veya yerleşimi tehdit eder bir durum yok. 'değerlendirmesinde bulundu.  


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı